Orzeźwiający torcik mocno malinowy

Przyg: 0 min Pieczenie: 0 min
Średni
Porcje: 5
Filtry wyszukiwania
IMG_9414.JPG

Składniki:

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej (lub 1/2 szklanki mąki tortowej i 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej)
  • Krem malinowy:

    Ilość Składnik
    malin
    serka mascarpone
    cukru pudru (mniej lub więcej wg upodobań smakowych)
    skórki startej z cytryny
    śmietanki kremówki (można dać więcej serka a mniej śmietany)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    osłodzonej herbaty z dodatkiem cytryny (do naponczowania ciasta)
    konfitury z malin
    malin do dekoracji
    opcjonalnie bita śmietana

Sposób przygotowania

Biszkopt - Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę. Do masy wyłożyć ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką.

Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić niczym nie nasmarowane. Wyłożyć ciasto, piec w temperaturze 160°C około 30-40 minut, do suchego patyczka.

Pozostawić w piekarniku do wystudzenia, przez pierwsze 15-20 minut nie uchylać drzwiczek. Po całkowitym wystudzeniu, oddzielić boki biszkoptu od formy ostrym nożem. Przekroić na 2 blaty.

Krem:

Maliny zmiksować z serem, cukrem pudrem i startą skórką z cytryny. Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z masa serową.

Całość:

Blat dolny naponczować, posmarować podgrzaną konfiturą z malin, na to wyłożyć 1/3 kremu. Czynność powtórzyć przy drugim blacie. Pozostałą częścią kremu posmarować boki tortu. Wierzch udekorować malinami i ewentualnie bitą śmietaną.


Smacznego :)

Przyg: 0 min Pieczenie: 0 min
Średni
Porcje: 5
Orzeźwiający torcik mocno malinowyTym razem będzie bardzo różowo i malinowo. :) Tak bardzo, że aż na granicy kiczu, ale od czasu do czasu odrobina kiczu nie zaszkodzi. Prawda? ;) A jak cieszy oko. ;) W tym wydaniu, dodatkowo cieszy również podniebienie. :) To już pewnie ostatnie maliny u mnie w tym sezonie, więc musi być radośnie. :)To ciacho jest mocno malinowe, zdecydowanie orzeźwiające, szczególnie jak dobrze je schłodzimy, słodycz blatów posmarowanych konfiturą jest neutralizowana kremem, który z uwagi na dużą ilość malin zdecydowanie nie jest mocno słodki. Przepis na krem już jakiś czas siedział w mojej głowie i w końcu musiałam go urzeczywistnić. ;) Smakuje wybornie, a z uwagi na brak masła i możliwość zmniejszenia do minimum ilości śmietany jest dodatkowo stosunkowo niskokalorycznym ciachem. Myślę, że zasmakuje zarówno najmłodszym, jak i tym nieco starszym. ;))
IMG_9440.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • martita martita
    2015-08-19 16:40:03

    Czy moge do masy dodac galaretke malinowa? Jesli tak to czy proporcje serka i smietany mam zmienic?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-08-20 09:28:26

      Można dodać galaretkę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody (w ok. 100 ml). Proporcji serka i śmietanki nie zmieniamy, myślę, ze masa powinna się zsiąść. A jeśli nie chciałaby wystarczająco stężeć to wtedy można dodać jeszcze jedną galaretkę (tak samo przyrządzoną) lub łyżkę żelatyny rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody. Oczywiście galaretkę i żelatynę dodajemy wystudzone, bo inaczej masa się zbryli i powstaną grudki.

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-13 19:10:52

    Aga - nie mam pojęcia, nigdy mi się nie zdarzyło, żeby żółtka z cukrem nie chciały się utrzeć.

    Twój komentarz
  • aga aga
    2012-08-13 11:18:37

    Właśnie zaczęłam robić to pysznie wyglądająco cudo, ale coś mi nie idzie :( Dlaczego żółtka z cukrem nie chcą mi sie ubić ????? :(:(:(

    Twój komentarz
  • Aurora Aurora
    2011-08-21 18:10:21

    Prawdziwe mistrzostwo! :D

    Twój komentarz
  • cukierek cukierek
    2011-08-20 20:13:18

    Wygląda niesamowicie, aż chce się odgryźć kawałeczek :)

    Twój komentarz
  • lukrem polane lukrem polane
    2011-08-20 19:44:27

    Widzę, że nie tylko mnie wzięło dziś na maliny. Zrobiłem prawie identyczne ciasto :D (prawie, bo do kremu zamiast serka użyłem tureckiego jogurtu naturalnego). Na efekty muszę poczekać do jutra - ciasto właśnie chłodzi się w lodówce. Mam nadzieje, że będą równie spektakularne jak twoje.

    Twój komentarz
  • chantel chantel
    2011-08-20 16:49:32

    co za kolory :) super!

    Twój komentarz
  • Łyżka Łyżka
    2011-08-20 16:20:04

    musi być pyszne ;)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-08-20 16:04:42

    Piękny torcik - chętnie bym się poczęstowała:)

    Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2011-08-20 15:07:33

    wygląda dosyć pysznie, robiłam dziś z malin, ale nie tort tylko sok:)

    http://swiat-kuchni.blogspot.com/

    Twój komentarz
  • Duś Duś
    2011-08-20 13:42:23

    ale piękny! już czuję ten smak

    Twój komentarz
  • Trzcinowisko Trzcinowisko
    2011-08-20 12:41:10

    Musi smakować bajkowo:)

    Twój komentarz

Orzeźwiający torcik mocno malinowy

Orzeźwiający torcik mocno malinowy

Przygotowanie: 0 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 5

Opis

Orzeźwiający torcik mocno malinowyTym razem będzie bardzo różowo i malinowo. :) Tak bardzo, że aż na granicy kiczu, ale od czasu do czasu odrobina kiczu nie zaszkodzi. Prawda? ;) A jak cieszy oko. ;) W tym wydaniu, dodatkowo cieszy również podniebienie. :) To już pewnie ostatnie maliny u mnie w tym sezonie, więc musi być radośnie. :)To ciacho jest mocno malinowe, zdecydowanie orzeźwiające, szczególnie jak dobrze je schłodzimy, słodycz blatów posmarowanych konfiturą jest neutralizowana kremem, który z uwagi na dużą ilość malin zdecydowanie nie jest mocno słodki. Przepis na krem już jakiś czas siedział w mojej głowie i w końcu musiałam go urzeczywistnić. ;) Smakuje wybornie, a z uwagi na brak masła i możliwość zmniejszenia do minimum ilości śmietany jest dodatkowo stosunkowo niskokalorycznym ciachem. Myślę, że zasmakuje zarówno najmłodszym, jak i tym nieco starszym. ;))

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej (lub 1/2 szklanki mąki tortowej i 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej)
  • Krem malinowy:

    Ilość Składnik
    malin
    serka mascarpone
    cukru pudru (mniej lub więcej wg upodobań smakowych)
    skórki startej z cytryny
    śmietanki kremówki (można dać więcej serka a mniej śmietany)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    osłodzonej herbaty z dodatkiem cytryny (do naponczowania ciasta)
    konfitury z malin
    malin do dekoracji
    opcjonalnie bita śmietana

Sposób przygotowania

Biszkopt - Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę. Do masy wyłożyć ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką.

Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić niczym nie nasmarowane. Wyłożyć ciasto, piec w temperaturze 160°C około 30-40 minut, do suchego patyczka.

Pozostawić w piekarniku do wystudzenia, przez pierwsze 15-20 minut nie uchylać drzwiczek. Po całkowitym wystudzeniu, oddzielić boki biszkoptu od formy ostrym nożem. Przekroić na 2 blaty.

Krem:

Maliny zmiksować z serem, cukrem pudrem i startą skórką z cytryny. Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z masa serową.

Całość:

Blat dolny naponczować, posmarować podgrzaną konfiturą z malin, na to wyłożyć 1/3 kremu. Czynność powtórzyć przy drugim blacie. Pozostałą częścią kremu posmarować boki tortu. Wierzch udekorować malinami i ewentualnie bitą śmietaną.


Smacznego :)