Czekoladowe kulki marcepanowe z niespodzianką

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 16
Filtry wyszukiwania
IMG_1639.JPG

Składniki:

  • Kulki:

    Ilość Składnik
    400 g masy marcepanowej
    ½ szklanki drobno posiekanych, suszonych lub kandyzowanych wiśni
    ½ szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skorki pomarańczowej
    ½ szklanki drobno posiekanych suszonych moreli
    likieru wiśniowego
    likieru pomarańczowego lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
    gorzkiej czekolady
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukier puder do podsypania stolnicy

Sposób przygotowania

Masę marcepanową podzielić na trzy części i wyrobić. Do jednej porcji dodać posiekane wiśnie i likier, do drugiej skórkę i olejek, do trzeciej morele. Każdą z nich wyrobić na stolicy (podsypanej cukrem pudrem) na jednolitą masę. Z każdej porcji uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i odłożyć je oddzielnie do trzech misek.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, stale mieszając. Każdą marcepanową kulkę nabijać na wykałaczkę lub wkładać na łyżeczkę i zanurzać w czekoladzie. Zaczekać chwilę, by nadmiar czekolady spłynął do miski. Układać kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łącząc po trzy, tak by w każdym trio były trzy różne smaki. Schładzać aż czekolada nieco stężeje (nie za mocno) i ozdabiać wg uznania. U mnie cukrowe śnieżynki, ale kuleczki znakomicie będą się prezentować również ozdobione białą lub mleczną czekoladą.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 16

Tym razem coś dla fanów marcepanu… Przyznaję się bez bicia, ja zdecydowanie do nich należę. :) Ale do rzeczy… kuleczki są naprawdę wyborne… sam marcepan z czekoladą to już uczta dla zmysłów, a w połączeniu z wiśniami, skórka pomarańczową, morelami to już prawdziwa uczta dla smakoszy marcepanu. :) Całości dopełnia odrobina likieru wiśniowego i pomarańczowego.

Kuleczki wspaniale będą nadawały się też jako słodki prezent, ucieszą nie tylko oko, ale i podniebienie. :) Gorąco polecam! :) Przepis autorski.



IMG_1616.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • "moje pasje" "moje pasje"
    2011-12-18 22:06:48

    śliczne :) i na pewno przepyszne :D Kocham marcepan :)

    Twój komentarz
  • "moje pasje" "moje pasje"
    2011-12-18 22:06:48

    śliczne :) i na pewno przepyszne :D Kocham marcepan :)

    Twój komentarz
  • Est-Ouest Est-Ouest
    2011-12-18 12:44:50

    no to juz wiem co zrobie popoludniu! Super przepis i pomysl!

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-12-18 11:10:20

    Prawdziwa uczta dla łasucha:)

    Twój komentarz
  • kachna kachna
    2011-12-18 10:27:32

    świetny przepis, zapisany do wypróbowania :)

    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    Twój komentarz
  • megii013 megii013
    2011-12-18 09:22:52

    Śliczne;)))i te śnieżynki....

    Twój komentarz
  • wiosenka27 wiosenka27
    2011-12-18 06:15:59

    Wspaniały widok:)

    Twój komentarz

Czekoladowe kulki marcepanowe z niespodzianką

Czekoladowe kulki marcepanowe z niespodzianką

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 16

Opis

Tym razem coś dla fanów marcepanu… Przyznaję się bez bicia, ja zdecydowanie do nich należę. :) Ale do rzeczy… kuleczki są naprawdę wyborne… sam marcepan z czekoladą to już uczta dla zmysłów, a w połączeniu z wiśniami, skórka pomarańczową, morelami to już prawdziwa uczta dla smakoszy marcepanu. :) Całości dopełnia odrobina likieru wiśniowego i pomarańczowego.

Kuleczki wspaniale będą nadawały się też jako słodki prezent, ucieszą nie tylko oko, ale i podniebienie. :) Gorąco polecam! :) Przepis autorski.



Składniki

  • Kulki:

    Ilość Składnik
    400 g masy marcepanowej
    ½ szklanki drobno posiekanych, suszonych lub kandyzowanych wiśni
    ½ szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skorki pomarańczowej
    ½ szklanki drobno posiekanych suszonych moreli
    likieru wiśniowego
    likieru pomarańczowego lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
    gorzkiej czekolady
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukier puder do podsypania stolnicy

Sposób przygotowania

Masę marcepanową podzielić na trzy części i wyrobić. Do jednej porcji dodać posiekane wiśnie i likier, do drugiej skórkę i olejek, do trzeciej morele. Każdą z nich wyrobić na stolicy (podsypanej cukrem pudrem) na jednolitą masę. Z każdej porcji uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i odłożyć je oddzielnie do trzech misek.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, stale mieszając. Każdą marcepanową kulkę nabijać na wykałaczkę lub wkładać na łyżeczkę i zanurzać w czekoladzie. Zaczekać chwilę, by nadmiar czekolady spłynął do miski. Układać kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łącząc po trzy, tak by w każdym trio były trzy różne smaki. Schładzać aż czekolada nieco stężeje (nie za mocno) i ozdabiać wg uznania. U mnie cukrowe śnieżynki, ale kuleczki znakomicie będą się prezentować również ozdobione białą lub mleczną czekoladą.

Smacznego :)