KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Waniliowy sernik z brzoskwiniami

Przyg: 40 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 10
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
waniliowy%20sernik%20z%20brzoskwiniami%20pod%20beza_2.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    proszku do pieczenia
    200 g zimnego masła
    żółtka
    ekstraktu z wanilii
  • Masa:

    Ilość Składnik
    twarogu półtłustego lub tłustego, niekwaśnego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    mąki ziemniaczanej (lub proszku budyniowego)
    miękkiego masła
    jajka
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii (w oryginale nie było)
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    białka
    kilka brzoskwiń świeżych obgotowanych w syropie z wody i cukru lub brzoskwinie w puszce (ja zużyłam 2 puszki)
    cukru

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Uformować w kulę podzielić na dwie równe części. Oba kawałki zawinąć w folię, włożyć na 1-2 godziny do zamrażarki.

Masa:
Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę i twaróg porcjami, dalej ucierając.

Wierzch:
Brzoskwinie osączyć z syropu, połówki pokroić na 4 części. Białka ubić na sztywno z cukrem.

Całość:
Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.
Piec około 1 h w temperaturze 180ºC.

Studzić w piekarniku.


Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 10

Wracam do Was po krótkiej przerwie, trochę rozłożyło mnie choróbsko, ale chwilowo je pokonałam. :) Klasyczny sernik waniliowy na kruchym cieście, z dodatkiem brzoskwiń, przykryty bezą i tartym chrupiącym kruchym ciastem. Przypuszczam, że taki sernik - podobnie jak i w moim rodzinnym domu – zagościł na Waszym stole niejednokrotnie. Pewnie nie raz robiła go Wasza mama, babcia, a może ciocia?

U nas akurat robiła go mama. Nigdy nie byłam wielka fanką serników z brzoskwiniami i tak mi pozostało do dziś, aczkolwiek muszę przyznać, że zjadłam sernik ze smakiem. No ale przecież nie każdy musi lubić połączenie sera i brzoskwiń… ;)) A jeśli Wy nie macie z tym problemu to serdecznie Wam polecam ten serniczek, bo wychodzi naprawdę smaczny. Puszysty, stosunkowo lekki, raczej mało kremowy, choć dość zwarty… Sernik wypatrzyłam u Dorotki, a pochodzi chyba z tego bloga. Zmieniłam jedynie proporcje, ponieważ piekłam w mniejszej formie i wykorzystałam swój przepis na kruche ciasto. Polecam!

waniliowy%20sernik%20z%20brzoskwiniami%20pod%20beza_3.JPG waniliowy%20sernik%20z%20brzoskwiniami%20pod%20beza.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-08 19:20:54

    Masa, jeśli tylko ja wymieszamy na pewno wyjdzie rzadsza, bo jajka są wtedy płynne i nie napowietrzają i nie zagęszczają całej masy, jak po utarciu ich z cukrem. Część serników (te bardziej maziste i kremowe) robię właśnie tylko mieszając masę i wtedy masa jest zawsze zupełnie płynna, a struktura i konsystencja masy serowej zarówno przed upieczeniem jak i po zupełnie inna. :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Magdalena Magdalena
    2013-09-08 07:37:13

    Kasiu, przepis super, sernik już upieczony i spróbowany - pycha. Zastanawia mnie tylko, że masa serowa wyszła mi dość rzadka, bardziej ją nalewałam na spód niż nakładałam. Dałam nawet troszkę więcej twarogu, około 800 g, bo inaczej była naprawdę rzadka. Czy może to być wynik tego, że u Ciebie w przepisie jest napisane masę utrzeć a ja (z barku czasu) składniki na masę zmiksowałam? Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Ksenia Ksenia
    2013-05-13 12:34:54

    Sernik wychodzi REWELACYJNY!! Stał się deserem, który polubili domownicy nie lubiący serników. Wspaniały również w wersji bez brzoskwiń. Dziękuję za kolejny przepis :) Dzięki Tobie odzyskałam wiarę w swoje pieczenie :)

    Twój komentarz
  • inka inka
    2012-12-10 17:42:07

    Czy patere należy wyłożyć papierem do pieczenia?

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-09-12 15:39:12

    Tez piekłam ten sernik, jest naprawdę rewelacyjny ...i o ile kiedys mi nie smakował, to teraz bardzo go lubię:). W formie okrągłej ślicznie się prezentuje:) pozdrawiam ciepło

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-09-08 20:42:09

    Piękny serniczek ! Po prostu rewelacja. :)Muszę zrobić z brzoskwiniami, bo to fajne połączenie,a dawno takiego nie jadłam.

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2012-09-08 18:23:41

    zdjęcia cudowne.a sam w sobie sernik czarujący i wykwintny.

    Twój komentarz
  • Basia Basia
    2012-09-08 14:25:02

    Jaki śliczny serniczek z brzoskwiniami, już wieki takiego nie jadłam, więc najwyższy czas to nadrobić! Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Justin&Dorothy Justin&Dorothy
    2012-09-08 07:31:05

    jaki piękny!! Sernik są najlepsze na świecie, lubię takie wysokie z dużą ilością sera, Mniam :)

    Twój komentarz
  • GrowingUp GrowingUp
    2012-09-08 07:03:05

    Piękny!. Szkoda,że mi nigdy taki nie wychodzi.

    Twój komentarz
  • whiness whiness
    2012-09-08 04:33:38

    Wygląda wspaniale. :) Uwielbiam serniki za ich aksamitność, a Twój z pewnością do delikatnych się zalicza. Pychota.

    Twój komentarz
  • duzosole.blogspot.com duzosole.blogspot.com
    2012-09-07 23:21:22

    Super przepis :)

    Twój komentarz

Waniliowy sernik z brzoskwiniami

Waniliowy sernik z brzoskwiniami

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Wracam do Was po krótkiej przerwie, trochę rozłożyło mnie choróbsko, ale chwilowo je pokonałam. :) Klasyczny sernik waniliowy na kruchym cieście, z dodatkiem brzoskwiń, przykryty bezą i tartym chrupiącym kruchym ciastem. Przypuszczam, że taki sernik - podobnie jak i w moim rodzinnym domu – zagościł na Waszym stole niejednokrotnie. Pewnie nie raz robiła go Wasza mama, babcia, a może ciocia?

U nas akurat robiła go mama. Nigdy nie byłam wielka fanką serników z brzoskwiniami i tak mi pozostało do dziś, aczkolwiek muszę przyznać, że zjadłam sernik ze smakiem. No ale przecież nie każdy musi lubić połączenie sera i brzoskwiń… ;)) A jeśli Wy nie macie z tym problemu to serdecznie Wam polecam ten serniczek, bo wychodzi naprawdę smaczny. Puszysty, stosunkowo lekki, raczej mało kremowy, choć dość zwarty… Sernik wypatrzyłam u Dorotki, a pochodzi chyba z tego bloga. Zmieniłam jedynie proporcje, ponieważ piekłam w mniejszej formie i wykorzystałam swój przepis na kruche ciasto. Polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    proszku do pieczenia
    200 g zimnego masła
    żółtka
    ekstraktu z wanilii
  • Masa:

    Ilość Składnik
    twarogu półtłustego lub tłustego, niekwaśnego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    mąki ziemniaczanej (lub proszku budyniowego)
    miękkiego masła
    jajka
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii (w oryginale nie było)
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    białka
    kilka brzoskwiń świeżych obgotowanych w syropie z wody i cukru lub brzoskwinie w puszce (ja zużyłam 2 puszki)
    cukru

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Uformować w kulę podzielić na dwie równe części. Oba kawałki zawinąć w folię, włożyć na 1-2 godziny do zamrażarki.

Masa:
Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę i twaróg porcjami, dalej ucierając.

Wierzch:
Brzoskwinie osączyć z syropu, połówki pokroić na 4 części. Białka ubić na sztywno z cukrem.

Całość:
Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.
Piec około 1 h w temperaturze 180ºC.

Studzić w piekarniku.


Smacznego :)