Kruche ciasteczka z kajmakiem i orzeszkami

Przyg: 20 min Pieczenie: 18 min
Łatwy
Porcje: 25
Filtry wyszukiwania
kruche%20ciasteczka%20z%20kajmakiem_2.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    proszku do pieczenia
    200 g zimnego masła
    żółtka
    ekstraktu lub pasty z wanilii
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    masy kajmakowej
    posiekanych i podprażonych na patelni orzeszków ziemnych (mogą być solone)

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Ze schłodzonego ciasta uformować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć w środku (robiąc wgłębienie). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub na macie do wypieków, pozostawiając między ciasteczkami odstępy. Piec ok. 15-18 minut w temp. 180°C (do zezłocenia).

Studzimy na kratce. Masę kajmakową nakładamy łyżeczką lub za pomocą szprycy, wypełniając wgłębienie w każdym ciasteczku. Na masę kajmakową wykładamy prażone orzeszki, jeśli użyliśmy niesolonych możemy je trochę oprószyć solą morską.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 18 min
Łatwy
Porcje: 25

Lubicie ciasteczka kruche i kajmak? Jeśli tak to te również powinny Wam zasmakować. Rzpływające się w ustach delikatne ciasto połączone ze słodkim nadzieniem i prażonymi lekko posolonymi orzeszkami. Były naprawde pyszne. Polecam.

Przepis własny.

kruche%20ciasteczka%20z%20kajmakiem_3.JPG kruche%20ciasteczka%20z%20kajmakiem.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-02 20:05:18

    @Asica - Już dokładnie nie pamiętam, ale wydaje mi się, że wychodzi jedna duża blacha ciasteczek, czyli tak około 20 sztuk.

    Twój komentarz
  • Asica Asica
    2013-12-02 19:55:58

    Mam pytanie, jaka ilość ciasteczek wychodzi z tego przepisu ?

    Twój komentarz
  • Jolanta szyndlarewicz Jolanta szyndlarewicz
    2012-10-26 09:09:03

    wygladają zniewalająco:)

    Twój komentarz
  • jakcien.blogspot.com jakcien.blogspot.com
    2012-10-25 20:16:04

    No jeśli smakują tak jak wyglądają to muszą być pyszne!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-10-25 15:38:57

    Kasiu, śliczne są te ciasteczka. Oj, one muszą smakować wybornie. Kurcze, dlaczego wszystko co pyszne musi być takie kaloryczne? ;-)Pozdrawiam serdecznie :)

    Twój komentarz
  • Basia Basia
    2012-10-25 14:54:18

    Zapowiadają się super :-)Pozdrawiam serdecznie!Basia

    Twój komentarz
  • Aneta Aneta
    2012-10-25 07:53:01

    pyszności!! :)

    Twój komentarz
  • Pusty kociołek Pusty kociołek
    2012-10-25 07:17:40

    Mhmm, kruche ciasteczka i masa kajmakowa...to może być tylko przepyszne :)

    Twój komentarz
  • ilovebake.pl ilovebake.pl
    2012-10-25 07:05:21

    Robiłam kiedyś podobne i wiem, że są bardzo smaczne :)

    Twój komentarz

Kruche ciasteczka z kajmakiem i orzeszkami

Kruche ciasteczka z kajmakiem i orzeszkami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 18 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 25

Opis

Lubicie ciasteczka kruche i kajmak? Jeśli tak to te również powinny Wam zasmakować. Rzpływające się w ustach delikatne ciasto połączone ze słodkim nadzieniem i prażonymi lekko posolonymi orzeszkami. Były naprawde pyszne. Polecam.

Przepis własny.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    proszku do pieczenia
    200 g zimnego masła
    żółtka
    ekstraktu lub pasty z wanilii
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    masy kajmakowej
    posiekanych i podprażonych na patelni orzeszków ziemnych (mogą być solone)

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Ze schłodzonego ciasta uformować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć w środku (robiąc wgłębienie). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub na macie do wypieków, pozostawiając między ciasteczkami odstępy. Piec ok. 15-18 minut w temp. 180°C (do zezłocenia).

Studzimy na kratce. Masę kajmakową nakładamy łyżeczką lub za pomocą szprycy, wypełniając wgłębienie w każdym ciasteczku. Na masę kajmakową wykładamy prażone orzeszki, jeśli użyliśmy niesolonych możemy je trochę oprószyć solą morską.

Smacznego :)