KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Torcik świąteczny korzenny

Przyg: 60 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
tort%20swiateczny.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Spód i brzeg:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady 70%
    masła lub oleju kokosowego
    300 g ciasteczek migdałowych Spekulatius lub innych ciastczek korzennych albo pierniczków, najlepiej bez dodatku cukru i tony konserwantow
  • Warstwa serowo-czekoladowo-jabłeczna:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    oleju kokosowegor
    twarogu zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy)
    śmietanki kokosowej (u mnie REAL THAI); można zstąpić kremówką
    żelatyny w proszku lub 6-7 listków (można zastąpić agar agar)
    ksylitolu zmielonego na puder (lub więcej wg upodobań smakowych)
    mleka roślinnego lub krowiego
    pasty z wanilii
    prażonych jabłek jak do szarlotki (użyłam domowego dżemu z prażonych jabłek); jeśli nie macie gotowej masy domowej lub ze sklepu, trzeba ją przygotować wcześniej przed przygotowywaniem masy serowej
    cynamonu*
    goździków mielonych*
    kardamonu*

Sposób przygotowania

Spód i boki:

Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki lekko nasmarować masłem (ja nie smarowałam). Wokół brzegów tortownicy ustawić pionowo ciasteczka odkrojone na wysokość tortownicy, robiąc dekoracyjne „ogrodzenie”.

Masło lub olej rozpuścić w rondelku z grubym dnem, dodać pokrojoną czekoladę (50g), wymieszać do momentu rozpuszczenia czekolady.

Pozostałe ciasteczka przełożyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem na proszek ciasteczkowy (można to również zrobić blenderem). Pokruszone ciasteczka dodać do masy maślano-czekoladowej. Wymieszać. Wyłożyć masę na spód formy , wyrównać i docisnąć łyżką. 

Tortownicę wstawić do lodówki.

Czekoladę połamać, a następnie razem z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej.

Jedną czwartą roztopionej czekolady wylać na papier do pieczenia i rozsmarować, tak by powstała równa powierzchnia o grubości 2 mm. Odczekać, aż czekolada zastygnie. Z zastygniętej czekolady wyciąć około 8-10 gwiazdek. Pozostałą czekoladę odstawić na garnek z ciepłą wodą (czyli do tzw. kąpieli wodnej), ale już nie podgrzewać.

Masa serowa:

Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody.

Twaróg, mleko, ksylitol zmielony na puder, ekstrakt z wanilii wymieszać. Śmietankę kokosową ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w garnuszku, podgrzewając na niewielkim ogniu, nie gotować. Do rozpuszczonej żelatyny dodawać stopniowo cztery łyżki masy serowej. Gdy składniki połączą się w gładką masę dodać żelatynę do pozostałej masy serowej.

Jedną trzecią masy serowej wymieszać z prażonymi jabłkami , wyłożyć na spód ciasteczkowy, wyrównać.

Pozostałą masę serową wymieszać z przyprawami korzennymi i rozpuszczoną czekoladą (najlepiej dodać 1-2 łyżki masy serowej do czekolady, wymieszać i dopiero wtedy dodać czekoladę do reszty masy unikniemy w ten sposób zbrylenia się czekolady w małe kawałeczki pod wpływem chłodu masy.

Wyłożyć łyżką na masę serowo-jabłkową. Wierzch wyrównać.

Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.

Nożem oddzielić brzegi tortu od krawędzi tortownicy. Zdjąć obręcz tortownicy. Tort przełożyć na papierze do pieczenia na paterę, udekorować czekoladowymi gwiazdkami.

Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12

Kochani mam dla Was kolejną propozycję na świąteczne słodkości. Tym razem proponuję Wam świąteczny torcik na zimno. Połączenie wszystkiego co pyszne i typowo świąteczne. Migdałowo-czekoladowy a jednocześnie lekko korzenny spód, puszysta warstwa serowa z lekką nutą wanilii i zatopionymi w niej prażonymi jabłkami oraz wierzchnia serowo-czekoladowa warstwa z charakterystyczną korzenną nutą. Całość otulona ciasteczkami Spekulatius… Wierzcie mi nie sposób nie polubić tego torciku. :) Źródło inspiracji: „Wyborne serniki. Najlepsze przepisy” Dr. Oetker, z racji pomyłek w przepisie, poddałam go lekkim modyfikacjom. :)

tort%20swiateczny_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Giovanna Giovanna
    2012-12-23 23:58:24

    To juz drugi przepis po ktory siegam z Twojej stronki ( pierwszym byl sernik krowkowy) Mam dosc liczna i wymagajaca rodzinke,siostra mojej mamy piecze przepyszne ciasta, w te swieta postanowilam ze ja pobije! Zrobilam przedswiateczna probe tego ciasta.Niestety nie mieszkam w polsce i ciezko mi bylo znalezc podobne ciastka do Twoich,postanowilam zastapic je cistkami amaretto. Nie mialam tez ani kardamonu ani przyprawy do piernika,dodalam wiec po prostu tylko cynamon i gozdziki. Braki w skladnikach w niczym nie przeszkodzily jednak,ciasto wyszlo po prostu boskie!! Swiateczny smak,wspanialy wyglad ( na ciescie ulozylam choinke z platkow migdalowych i przystroilam ja bombkami z malutkich amaretto nasaczonymi roznokolorowymi likworami.Jestem pewna ze dzieki temu ciastu wygram rodzinna batalie na wypieki!!:)) Dziekuje i Wesolych Swiat :)

    Twój komentarz
  • basia basia
    2012-12-21 14:03:43

    Zrobiłam go kilka dni temu, jest przepyszny a wyglądem powala na kolana, w przeddzień Wigilii będzie powtórka. pozdrawiam i dziękuję za wspaniałe przepisy!

    Twój komentarz
  • Ewa Smaczniutkie.pl Ewa Smaczniutkie.pl
    2012-12-20 14:22:01

    Kasiu nie mogę się napatrzeć na ten torcik! Fantastyczny pomysł z ciasteczkami wokół :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-18 20:07:27

    @Nutinka - dokładnie, ciasteczka Spekulatius :), choć można je też znaleźć w almie, carrefurze, i pewnie innych sklepach :)

    Twój komentarz
  • Nutinka Nutinka
    2012-12-18 19:51:43

    Pierniczki z lidla ;)

    Twój komentarz
  • chochlikikuchenne chochlikikuchenne
    2012-12-18 14:55:55

    Nie moge sie napatrzec na to cudenko! :))Wysmienity tort! :D

    Twój komentarz
  • Jolanta szyndlarewicz Jolanta szyndlarewicz
    2012-12-18 14:34:59

    ależ piękny .... można poprosic o kawałek?:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • ALB ALB
    2012-12-17 21:28:32

    Wygląda bardzo, bardzo ładnie :)))

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2012-12-17 21:28:30

    Zapowiada się smakowicie:) Boki są świetne:)

    Twój komentarz

Torcik świąteczny korzenny

Torcik świąteczny korzenny

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Kochani mam dla Was kolejną propozycję na świąteczne słodkości. Tym razem proponuję Wam świąteczny torcik na zimno. Połączenie wszystkiego co pyszne i typowo świąteczne. Migdałowo-czekoladowy a jednocześnie lekko korzenny spód, puszysta warstwa serowa z lekką nutą wanilii i zatopionymi w niej prażonymi jabłkami oraz wierzchnia serowo-czekoladowa warstwa z charakterystyczną korzenną nutą. Całość otulona ciasteczkami Spekulatius… Wierzcie mi nie sposób nie polubić tego torciku. :) Źródło inspiracji: „Wyborne serniki. Najlepsze przepisy” Dr. Oetker, z racji pomyłek w przepisie, poddałam go lekkim modyfikacjom. :)

Składniki

  • Spód i brzeg:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady 70%
    masła lub oleju kokosowego
    300 g ciasteczek migdałowych Spekulatius lub innych ciastczek korzennych albo pierniczków, najlepiej bez dodatku cukru i tony konserwantow
  • Warstwa serowo-czekoladowo-jabłeczna:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    oleju kokosowegor
    twarogu zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy)
    śmietanki kokosowej (u mnie REAL THAI); można zstąpić kremówką
    żelatyny w proszku lub 6-7 listków (można zastąpić agar agar)
    ksylitolu zmielonego na puder (lub więcej wg upodobań smakowych)
    mleka roślinnego lub krowiego
    pasty z wanilii
    prażonych jabłek jak do szarlotki (użyłam domowego dżemu z prażonych jabłek); jeśli nie macie gotowej masy domowej lub ze sklepu, trzeba ją przygotować wcześniej przed przygotowywaniem masy serowej
    cynamonu*
    goździków mielonych*
    kardamonu*

Sposób przygotowania

Spód i boki:

Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki lekko nasmarować masłem (ja nie smarowałam). Wokół brzegów tortownicy ustawić pionowo ciasteczka odkrojone na wysokość tortownicy, robiąc dekoracyjne „ogrodzenie”.

Masło lub olej rozpuścić w rondelku z grubym dnem, dodać pokrojoną czekoladę (50g), wymieszać do momentu rozpuszczenia czekolady.

Pozostałe ciasteczka przełożyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem na proszek ciasteczkowy (można to również zrobić blenderem). Pokruszone ciasteczka dodać do masy maślano-czekoladowej. Wymieszać. Wyłożyć masę na spód formy , wyrównać i docisnąć łyżką. 

Tortownicę wstawić do lodówki.

Czekoladę połamać, a następnie razem z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej.

Jedną czwartą roztopionej czekolady wylać na papier do pieczenia i rozsmarować, tak by powstała równa powierzchnia o grubości 2 mm. Odczekać, aż czekolada zastygnie. Z zastygniętej czekolady wyciąć około 8-10 gwiazdek. Pozostałą czekoladę odstawić na garnek z ciepłą wodą (czyli do tzw. kąpieli wodnej), ale już nie podgrzewać.

Masa serowa:

Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody.

Twaróg, mleko, ksylitol zmielony na puder, ekstrakt z wanilii wymieszać. Śmietankę kokosową ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w garnuszku, podgrzewając na niewielkim ogniu, nie gotować. Do rozpuszczonej żelatyny dodawać stopniowo cztery łyżki masy serowej. Gdy składniki połączą się w gładką masę dodać żelatynę do pozostałej masy serowej.

Jedną trzecią masy serowej wymieszać z prażonymi jabłkami , wyłożyć na spód ciasteczkowy, wyrównać.

Pozostałą masę serową wymieszać z przyprawami korzennymi i rozpuszczoną czekoladą (najlepiej dodać 1-2 łyżki masy serowej do czekolady, wymieszać i dopiero wtedy dodać czekoladę do reszty masy unikniemy w ten sposób zbrylenia się czekolady w małe kawałeczki pod wpływem chłodu masy.

Wyłożyć łyżką na masę serowo-jabłkową. Wierzch wyrównać.

Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.

Nożem oddzielić brzegi tortu od krawędzi tortownicy. Zdjąć obręcz tortownicy. Tort przełożyć na papierze do pieczenia na paterę, udekorować czekoladowymi gwiazdkami.

Smacznego :)