Krusztadki rosyjskie

Przyg: 30 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
krusztadki%20rosyjskie.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    180 g sera twarogowego
    200 g zimnego masła
    proszku do pieczenia
    soli
  • Farsz:

    Ilość Składnik
    350 g kurek, maślaków lub pieczarek (użyłam mrożonych kurek i świeżych pieczarek)
    plastrów szynki lub 1 średnie pętko kiełbasy wiejskiej
    duża cebula
    ząbki czosnku
    ketchupu
    pęczek natki pietruszki
    masła

Sposób przygotowania

Farsz:

Grzyby oczyścić, umyć, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę posiekać, usmażyć razem z grzybami na maśle. Na drugiej patelni podsmażyć drobniutko pokrojoną szynkę lub kiełbasę. Wymieszać z grzybami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć przez minutę, nie dłużej, żeby czosnek nie zbrązowiał, bo nabierze goryczki. Dodać posiekaną natkę pietruszki, ketchup i przyprawy do smaku, odstawić do przestudzenia.

Ciasto:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, przesiać na stolnicę. Masło pokroić na mniejsze kawałki, posiekać z mąką, dodać ser, wyrobić gładkie, jednolite ciasto.
Ciastem wylepić foremki na muffinki lub foremki do babeczek, wypełnić je farszem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200°C (na złoty kolor).

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 12

Wytrawne babeczki, które wywodzą się z kuchni rosyjskiej. Jeśli w planach macie domową imprezę, babeczki te świetnie sprawdzą się jako sylwestrowa przekąska, choć w zasadzie są na tyle sycące, że zastąpić mogą również główny posiłek.

Kruche rozpływające się w ustach ciasto (z dodatkiem sera) świetnie komponuje się z wytrawnym farszem, który można skomponować wg własnych upodobań. Ja tym razem klasycznie część przygotowałam z kurkami, szynką i dodatkami, a pozostałe z pieczarkami, wiejską kiełbasą i cebulką. Ale możecie zdecydowanie bardziej poszaleć. Polecam nie tylko na sylwestra.

krusztadki%20rosyjskie_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-12-30 19:30:28

    Bardzo mi się podobają!

    Twój komentarz
  • droczilka droczilka
    2012-12-30 12:32:24

    Fantasrtyczny pomysł. Pycha!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-12-30 11:45:15

    O,z kurkami, mniam! Nigdy takiego czegoś nie jadłam, a przepysznie wygląda :)Pozdrowienia

    Twój komentarz
  • jelka jelka
    2012-12-30 11:17:56

    Masz tu u siebie nie tylko smakowite potrawy, ale i bardzo , bardzo fajną, oryginalną grafikę! Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • jelka jelka
    2012-12-30 11:15:11

    Świetne! Aż ślinak cieknie! Bardzo lubię wytrawne wypieki!

    Twój komentarz

Krusztadki rosyjskie

Krusztadki rosyjskie

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 15 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Wytrawne babeczki, które wywodzą się z kuchni rosyjskiej. Jeśli w planach macie domową imprezę, babeczki te świetnie sprawdzą się jako sylwestrowa przekąska, choć w zasadzie są na tyle sycące, że zastąpić mogą również główny posiłek.

Kruche rozpływające się w ustach ciasto (z dodatkiem sera) świetnie komponuje się z wytrawnym farszem, który można skomponować wg własnych upodobań. Ja tym razem klasycznie część przygotowałam z kurkami, szynką i dodatkami, a pozostałe z pieczarkami, wiejską kiełbasą i cebulką. Ale możecie zdecydowanie bardziej poszaleć. Polecam nie tylko na sylwestra.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    180 g sera twarogowego
    200 g zimnego masła
    proszku do pieczenia
    soli
  • Farsz:

    Ilość Składnik
    350 g kurek, maślaków lub pieczarek (użyłam mrożonych kurek i świeżych pieczarek)
    plastrów szynki lub 1 średnie pętko kiełbasy wiejskiej
    duża cebula
    ząbki czosnku
    ketchupu
    pęczek natki pietruszki
    masła

Sposób przygotowania

Farsz:

Grzyby oczyścić, umyć, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę posiekać, usmażyć razem z grzybami na maśle. Na drugiej patelni podsmażyć drobniutko pokrojoną szynkę lub kiełbasę. Wymieszać z grzybami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć przez minutę, nie dłużej, żeby czosnek nie zbrązowiał, bo nabierze goryczki. Dodać posiekaną natkę pietruszki, ketchup i przyprawy do smaku, odstawić do przestudzenia.

Ciasto:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, przesiać na stolnicę. Masło pokroić na mniejsze kawałki, posiekać z mąką, dodać ser, wyrobić gładkie, jednolite ciasto.
Ciastem wylepić foremki na muffinki lub foremki do babeczek, wypełnić je farszem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200°C (na złoty kolor).

Smacznego :)