Batonik a'la Bounty

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
bounty_1.JPG

Składniki:

  • Batoniki:

    Ilość Składnik
    wiórków kokosowych
    kokosowe mleko w proszku
    mleka kokosowe (gęsta część mleczka)
    ksylitolu
    oleju kokosowego
    gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Wiórki wymieszać z mlekiem w proszku i ksylitolem.

W rondelku podgrzać mleko i olej.a. Masę przelać do naczynia z wiórkami, dokładnie wymieszać. Jeśli jest taka potrzeba dodać mleko w proszku.mąkę kokosową (jeśli masa jest za rzadka) lub mleko kokosowe (jeśli masa jest za gęsta). Masę schłodzić przez kilkanaście minut lub ciut dłużej w lodówce (chodzi o to, by schłodzić masę do momentu aż nieco zgęstnieje i będzie się lepiej formować).

Z masy uformować podłużne batoniki wielkości tych oryginalnych, (by uformować proste boki można pomóc sobie np. nożem o gładkiej powierzchni). Batoniki układać na blasze lub desce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić przez około 1-2 godziny w lodówce.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Batoniki zanurzać w czekoladzie (z każdej strony). Wyłożyć ponownie na papier i schłodzić w lodówce aż czekolada zupełnie zastygnie. Przechowywać w chłodnym miejscu - nie musi być to lodówka.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12

Tym razem moja mała wariacja na temat batoników Bounty. Myślę, że przypadnie do gustu szczególnie tym najmłodszym, choć te nieco starsze łasuchy, jeśli tylko lubią Bounty również się nie zawiodą. :) Batoniki smakują dokładnie jak te sklepowe a pozbawione są niepotrzebnych dodatków i sztucznych ulepszaczy smakowych. Bardzo polecam. :)

Ps. W ciągu najbliższych tygodni będzie mnie tu trochę mniej, ponieważ intensywnie pracują nad zupełnie nową odsłoną Słodkichfantazji. Zależy mi by strona była milsza dla oka, bardziej przejrzysta, ciekawsza funkcjonalnie i lepsza merytorycznie. Wiąże się to ze sporą ilością pracy, dlatego proszę Was o chwilę cierpliwości. :) Oczywiście raz na jakiś czas będę dodawać przepisy, żebyście zupełnie o mnie nie zapomnieli.

Trzymacie kciuki! :)

bounty_2.JPG bounty_3.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-06-03 09:01:26

    @Matta - myślę, że można spróbować zamienić. :) Z tymże mleko skondensowane słodzone jest dużo gęstsze od mleka kokosowego, więc prawdopodobnie trzeba będzie dodać trochę więcej mleka w proszku, no i oczywiście dosłodzić. Pozdrawiam i czekam na relacje jak się udały :)

    Twój komentarz
  • Matt Matt
    2014-06-02 21:52:31

    A czy można zastąpić skondensowane mleko mlekiem kokosowym? i ewentualnie dosłodzić całość?

    Twój komentarz
  • kina kina
    2013-11-26 13:21:18

    Mam pytanie. Czy te batoniki nadają się zeby wyslac je poczta zapakowane w folie takie przezroczyste? Czy czekolada tego nei wytrzyma?

    Twój komentarz
  • Tatianka82 Tatianka82
    2013-10-10 10:13:35

    super przepis pomysł rewelacja. Jutro je zrobię na weekend dla mojego małego łakomczuszka a i sama sobie podjem trochę:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-06-03 14:14:19

    robiłam kiedys pralinki bounty, były pyszne .... uwielbiam bounty, musze zrobic te batoniki:)

    Twój komentarz
  • pola pola
    2013-06-02 16:39:56

    przepyszne tak jak oryginał prosze o jeszcze więcej przepisów na batoniki

    Twój komentarz
  • Lena Lena
    2013-06-01 20:57:30

    Kasiu, zrobiłam je. Przepyszne są. Smakują lepiej niż oryginał. Dzięki za wspaniały przepis! :*

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-06-01 19:24:51

    Piękne te batoniki. Jedne z moich ulubionych, jeśli mam być szczera.:) Kocham kokos z czekoladą. :)Pozdrowienia

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2013-05-31 21:31:29

    Jeden z tych słodyczy, do którego przekonałam się z wiekiem. Jako dziecko nie jadałam nigdy, teraz doceniam jego smak. :)

    Twój komentarz
  • kasia kasia
    2013-05-31 15:20:01

    przeciez i tak est slicznie ;) ale i tak zycze powodzenia i czekamy

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-05-31 09:47:48

    Kasiu! Już miałam zapytać jak tam zapowiadane blogowe zmiany... ale widzę, że się dzieje:-) więc trzymam mocno kciuki! A batoniki kokosowe wyglądają świetnie i z pewnością jeszcze lepiej smakują;) Sklepowych nie kupuję, ale te domowe Bounty - to jest to! - do wypróbowania zapisuję:) Pozdrowionka!

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2013-05-31 07:45:32

    dla dzieci na ich śwęto jak znalazł!i z pewnością o niebo lepsze od tych kupnych!

    Twój komentarz

Batonik a'la Bounty

Batonik a

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Tym razem moja mała wariacja na temat batoników Bounty. Myślę, że przypadnie do gustu szczególnie tym najmłodszym, choć te nieco starsze łasuchy, jeśli tylko lubią Bounty również się nie zawiodą. :) Batoniki smakują dokładnie jak te sklepowe a pozbawione są niepotrzebnych dodatków i sztucznych ulepszaczy smakowych. Bardzo polecam. :)

Ps. W ciągu najbliższych tygodni będzie mnie tu trochę mniej, ponieważ intensywnie pracują nad zupełnie nową odsłoną Słodkichfantazji. Zależy mi by strona była milsza dla oka, bardziej przejrzysta, ciekawsza funkcjonalnie i lepsza merytorycznie. Wiąże się to ze sporą ilością pracy, dlatego proszę Was o chwilę cierpliwości. :) Oczywiście raz na jakiś czas będę dodawać przepisy, żebyście zupełnie o mnie nie zapomnieli.

Trzymacie kciuki! :)

Składniki

  • Batoniki:

    Ilość Składnik
    wiórków kokosowych
    kokosowe mleko w proszku
    mleka kokosowe (gęsta część mleczka)
    ksylitolu
    oleju kokosowego
    gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Wiórki wymieszać z mlekiem w proszku i ksylitolem.

W rondelku podgrzać mleko i olej.a. Masę przelać do naczynia z wiórkami, dokładnie wymieszać. Jeśli jest taka potrzeba dodać mleko w proszku.mąkę kokosową (jeśli masa jest za rzadka) lub mleko kokosowe (jeśli masa jest za gęsta). Masę schłodzić przez kilkanaście minut lub ciut dłużej w lodówce (chodzi o to, by schłodzić masę do momentu aż nieco zgęstnieje i będzie się lepiej formować).

Z masy uformować podłużne batoniki wielkości tych oryginalnych, (by uformować proste boki można pomóc sobie np. nożem o gładkiej powierzchni). Batoniki układać na blasze lub desce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić przez około 1-2 godziny w lodówce.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Batoniki zanurzać w czekoladzie (z każdej strony). Wyłożyć ponownie na papier i schłodzić w lodówce aż czekolada zupełnie zastygnie. Przechowywać w chłodnym miejscu - nie musi być to lodówka.

Smacznego :)