Móżdżki o smaku bajaderki

Przyg: 40 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 8
Filtry wyszukiwania
mózgi.JPG

Składniki:

  • Na ok. 8 sztuk:

    Ilość Składnik
    250 g ciast, pokruszonych ciasteczek, herbatników, etc. (ciasta nie powinny mieć dodatku masy kremowej, żelatyny, owoców itp.)
    mleka
    cukru
    masła
    powideł śliwkowych
    aromatu rumowego lub migdałowego
    kremu czekoladowego typu Nutella
    kakao
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    białej czekolady
    konfitury wiśniowej

Sposób przygotowania

Czekoladowy wierzch:

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Czekoladę rozprowadzić dość grubo pędzelkiem z miękkim włosiem w zagłębieniach foremki, Postawić do góry nogami, żeby zbędna czekolada spłynęła z dołu foremek, wstawić na kilka minut do lodówki. Gdy czekolada zastygnie rozsmarować na niej kolejna warstwę czekolady, ponownie schłodzić.

Konfiturę wiśniową podgrzać.

Masa bajaderkowa:

Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach (ja wszystko zblendowałam), przesypać do naczynia.

Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników.

Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi na proszek ciastami, powidłami, kremem czekoladowym i aromatem. Wszystko ugnieść na jednolitą masę. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.

Całość

Foremki w zastygnięta czekoladą wyjąć z lodówki, do każdej czekoladowej skorupki włożyć po 1 łyżeczce płynnej konfitury wiśniowej, resztę wolnego miejsca wypełnić masą bajaderkową. Na wierzchu każdego „móżdżka” rozsmarować białą czekoladę, by całość była osłonięta czekoladą jak pralinka. Ponownie schłodzić w lodówce do zastygnięcia.

Gotowe delikatnie wyjąć z foremek.

Smacznego ;)

Przyg: 40 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 8

Makabryczne? Owszem nie wyglądają zbyt smakowicie. ;) Ale zapewniam, że są bardzo smaczne, a mina gości, gdy ujrzą takie na stole będzie bezcenna. ;) Krwawe móżdżki to nic innego jak bajaderki oblane warstwą białej czekolady i „ozdobione” krwistoczerwoną konfiturą z wiśni. ;) Do ich przygotowania użyłam takich foremek do lodu. I żeby było jasne, raczej nie polecam tych ciastek na party dla dzieci. :)

Ps. Spokojnie, to ostatni taki makabryczny wpis. ;) Przynajmniej w tym roku. :)

mózgi2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Krasz Krasz
    2015-03-07 13:04:15

    A jak te móżdżki schłodzone wyjąć z foremek, żeby zachowały swój kształt? Moje niestety się rozpadają...

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-07 13:27:53

      Ja swoje po prostu delikatnie odginałam i móżdżki same wyskakiwały. Warstwa czekolady musi być na tyle gruba, żeby nie pękała przy delikatnym dotknięciu. Można foremkę z móźdżkami włozyć dosłownie na kilka sekund do gorącej wody i wtedy móżdżki powinny same wyskoczyć. Pozdrawiam i trzymam kciuki

      Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-10-31 13:54:24

    Teraz to się naprawdę przestraszyłam!:D GENIALNE!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-10-30 20:40:40

    He he , ale masakra! :D.Świetne są!

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-10-30 15:14:38

    Brrr... Wyglądają naprawdę makabrycznie :)

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2013-10-30 11:48:00

    Idealne na halloweenowa impreze! Makabryczne? Owszem, ale o to chodzi :)

    Twój komentarz

Móżdżki o smaku bajaderki

Móżdżki o smaku bajaderki

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 8

Opis

Makabryczne? Owszem nie wyglądają zbyt smakowicie. ;) Ale zapewniam, że są bardzo smaczne, a mina gości, gdy ujrzą takie na stole będzie bezcenna. ;) Krwawe móżdżki to nic innego jak bajaderki oblane warstwą białej czekolady i „ozdobione” krwistoczerwoną konfiturą z wiśni. ;) Do ich przygotowania użyłam takich foremek do lodu. I żeby było jasne, raczej nie polecam tych ciastek na party dla dzieci. :)

Ps. Spokojnie, to ostatni taki makabryczny wpis. ;) Przynajmniej w tym roku. :)

Składniki

  • Na ok. 8 sztuk:

    Ilość Składnik
    250 g ciast, pokruszonych ciasteczek, herbatników, etc. (ciasta nie powinny mieć dodatku masy kremowej, żelatyny, owoców itp.)
    mleka
    cukru
    masła
    powideł śliwkowych
    aromatu rumowego lub migdałowego
    kremu czekoladowego typu Nutella
    kakao
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    białej czekolady
    konfitury wiśniowej

Sposób przygotowania

Czekoladowy wierzch:

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Czekoladę rozprowadzić dość grubo pędzelkiem z miękkim włosiem w zagłębieniach foremki, Postawić do góry nogami, żeby zbędna czekolada spłynęła z dołu foremek, wstawić na kilka minut do lodówki. Gdy czekolada zastygnie rozsmarować na niej kolejna warstwę czekolady, ponownie schłodzić.

Konfiturę wiśniową podgrzać.

Masa bajaderkowa:

Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach (ja wszystko zblendowałam), przesypać do naczynia.

Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników.

Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi na proszek ciastami, powidłami, kremem czekoladowym i aromatem. Wszystko ugnieść na jednolitą masę. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.

Całość

Foremki w zastygnięta czekoladą wyjąć z lodówki, do każdej czekoladowej skorupki włożyć po 1 łyżeczce płynnej konfitury wiśniowej, resztę wolnego miejsca wypełnić masą bajaderkową. Na wierzchu każdego „móżdżka” rozsmarować białą czekoladę, by całość była osłonięta czekoladą jak pralinka. Ponownie schłodzić w lodówce do zastygnięcia.

Gotowe delikatnie wyjąć z foremek.

Smacznego ;)