Mazurek z białą czekoladą i konfiturą z róży

Tagi: mazurek wielkanocny, wielkanoc, ciasta kruche i tarty, ciasta kruche, mazurki

Mazurek z białą czekoladą i konfiturą z róży

Jeden z najpyszniejszych mazurków jakie udało mi się stworzyć i jakie jadłam. :) Choć sama nie wiem, który z tych na blogu jest najlepszy, bo moje serce zdobył też marcepanowy mazurek z kajmakiem i mazurek kawowy na bazie masy z mleka w proszku.
Ale ten również jest wyjątkowy. Niby klasyczny, ale masa z białej czekolady w połączeniu z konfiturą różaną i kruchym delikatnie pomarańczowym ciastem daje naprawdę wyjątkowo smaczny efekt.
Bardzo Wam polecam! Nawet jeśli nie jesteście – podobnie jak ja - fanami  białej czekolady jestem pewna, że Wam zasmakuje. :)

Składniki

Ciasto:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki

  • ½ szklanki cukru pudru

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • 200 g zimnego masła

  • 3 żółtka

  • skórka otarta z ½ sparzonej pomarańczy

  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Nadzienie:

  • 200 g białej czekolady
  • 100 g miękkiego masła
  • 300 g konfitury lub marmolady z róży

Dodatkowo:

  • 200 g białej czekolady

Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę, aromat oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto podzielić na pół, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na dwa jednakowe prostokąty o grubości ok. 5 mm.  Ułożyć je na wyłożonej  papierem do wypieków blasze. Piec aż nabiorą jasnozłotego koloru (ok. 15-20 minut) w temperaturze 180°C.

Upieczone wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Nadzienie:

Białą czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej (posiekaną czekoladę przekładamy do metalowej miski, miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą; miska powinna mieć większą średnicę niż garnek, żeby woda i para nie dostawała się do czekolady, bo wtedy ta zgęstnieje; miska nie może również dotykać lustra wody). Przestudzić.
Wystudzoną czekoladę utrzeć z masłem na puszystą masę. Wstawić na kilka minut do lodówki, żeby nieco zgęstniała (nie na długo, bo czekolada zbyt mocno zastygnie).

Przestudzony blat z ciasta kruchego posmarować konfiturą lub marmoladą z róży, na niej rozsmarować masę z białej czekolady, przykryć drugim blatem, docisnąć.

Polewa z białej czekolady:


Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, tak jak czekoladę, która była przeznaczona na nadzienie.
Gotową polewę wylać na mazurka, ozdobić wg uznania.

Smacznego :)

Mazurek z białą czekoladą i konfiturą z róży
Dodaj komentarz

* Twój adres email nie bedzie opublikowany.

10 komentarzy

  • Małgorzata said

    wygląda przepięknie- nie jak mazurek ale jak jakieś extra wyjątkowe ciasto :)

  • Sonia said

    Wygląda smakowicie! :) Mam tylko pytanie odnośnie blachy. Czy blacha 36x25 wystarczy?

  • SlodkieFantazje said

    @Sonia - blacha powinna być na tyle duża by zmieściły się na niej obok siebie dwa prostokąty ciasta o wymiarach ok. 18 x 22 cm, można też upiec je w dwóch jednakowych foremkach o zbliżonych do podanych wyżej wymiarach

  • Catherine said

    Zwykle nie piekę mazurków choć mi się podobają. Odstraszaja mnie słodkością - bo głównie kojarzą mi sie jako coś wyjątkowo słodkiego. Ale pewnie są też nieprzesłodzone mazurki. A może trochę dlatego, że u mnie w domu nie piekło sie tradycyjnych mazurków na Wielkanoc. A jeśli już to bardzo rzadko. Za to ciasto drożdzowe jak najbardziej- zawsze i w każdej ilości uwielbiamy. Mój smak dzieciństwa! Delikatne, puszyste... po prostu pyszne... jak to u Mamy:)
    Ale myślę, że z pewnością kiedyś to nastąpi i w końcu upiekę swój pierwszy Mazurek:)

  • kamycha said

    Wygląda intrygująco i chociaż nie przepadam za mazurkami schrupałabym troszeczkę :)

  • reni- said

    Upiekałam na święta mazurka i był pyszny:). Wprawdzie jest to ciasto kaloryczne, ale nieduże i od wielkiego święta można skosztować. Zamiast konfitury z róży dałam domowej roboty powidła śliwkowe z kardamonem, a na wierzch polewę kakaową /białej czekolady troszkę za dużo/. Dziękuję za przepis

Konsola diagnostyczna

Lista błędów na stronie: