Tort chałwowy

biszkoptchałwachałwowy tortkakaoorzechy laskowetorttort z chałwą
Przyg: 90 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 10

Forma okrągła
21 cm

Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
    ¼ szklanki kakao
  • Krem chałwowy:

    Ilość Składnik
    jajka
    masła o temperaturze pokojowej
    margaryny o temperaturze pokojowej (mozna dać 250 g masła i zrezygnować z margaryny)
    cukru
    350 g ulubionej chałwy, pokruszonej
    likieru kawowego
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    1 szklanka czekowiśni (moze być dżem z wiśni połączony z rozpuszczoną czekoladą lub kakao)
    likieru kawowego do nasączenia
    mocnej herbaty do nasączenia
    posiekanych drobno orzechów laskowych, prażonych

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta łyżką.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Krem:

Jajka wyszorować i wyparzyć. Masło i margarynę utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę.

Jajka (w całości) wbić do blaszanej niedużej miseczki razem z cukrem. Ubić je na parze. W tym celu przygotować większy garnek z wrzącą wodą, jak do kąpieli wodnej (postawić go na palniku) i lekko podgrzewać przez cały czas, by woda parowała. Na nim postawić miskę z jajkami i cukrem, tak by nie dotykała powierzchni wody. Ubijać białka z cukrem mikserem na wysokich obrotach (przystawką do ubijania białek). Masa jajeczna powinna podwoić objętość, stać się jasna, puszysta i gęściejsza. Odstawić do przestudzenia, najlepiej do miski z zimną wodą.

Tak ubite jajka dodawać niewielkimi porcjami do masła, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodać likier. Dodać chałwę i wymieszać.

Krem przełożyć do naczynia i włożyć do lodówki, by trochę stężał (będzie zbyt rzadki do przekładania tortu).

Masy chałwowej wystarczy na dwukrotne przełożenie tortu lub - jak w przypadku tego tortu - na jedno przełożenie, pokrycie wierzchu i boków.

Czekowiśnię można zastąpić dobrą domową konfiturą wiśniową zmieszaną z 1 łyżką kakao.

Całość:

Likier i herbatę do nasączenia wymieszać.

Jeden blat tortu położyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Na niego wyłożyć trochę mniej niż połowę masy chałwowej. Przykryć drugim blatem i naponczować. Na niego wyłożyć czekowiśnię, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, naponczować. Wierzch i boki posmarować resztą masy chałwowej. Ozdobić orzechami. Schłodzić przez kilka godzin.


Smacznego :)

Przyg: 90 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 10

Forma okrągła
21 cm

Szczerze mówiąc z początku obawiałam się tego tortu, niesłusznie myśląc, że będzie bardzo słodki, w końcu głównym składnikiem masy jest chałwa. Ale postanowiłam zaryzykować i okazało się, że to był bardzo trafiony wybór. :) Tort robiłam na imieniny dla mojej teściowej, która uwielbia chałwę i po tym torcie chyba jeszcze bardziej ją polubiła. ;) Tort nie jest za słodki, a masa chałwowa idealnie komponuje się z mało słodkim biszkoptem nasączonym likierem kawowym , a wprost genialnie pasuje do tego czekowiśnia, nadaje wyrazu i nieco kwaskowatości. I przyznaję się Wam, chałwa to zupełnie nie moje klimaty, ale ten tort mnie oczarował, pewnie dlatego, że posmak chałwy jest w nim tylko delikatnie wyczuwalny i wspaniale harmonizuje z resztą składników. Przepis pochodzi od niezawodnej dorotus76, lekko zmodyfikowany m.in. pod względem ilości cukru (zmniejszyłam ilość), ilości jajek w biszkopcie, etc. Szczerze polecam :)

Komentarze

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • aga aga

    Pieknie wyglada i smakuje rewelacyjnie :-)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Maggie Maggie

    Wyglada bardzo efektownie! Wcale bym sie nie pogniewala, gdyby ktos mi taki upiekl na urodziny...

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • slodkiefantazje slodkiefantazje

    @Nemi, proszę bardzo. ;)

    @Asiek, dziękuję, fakt, ciężko się odchudzać, jak wkoło pokusy. ;)

    @Zauberi, tort mimo dodatku chałwy nie jest bardzo słodki, ja też nie przepadam za mocno słodkimi tortami, dlatego ten nie urzekłby mnie, gdyby taki był. :)

    @Agnieszka, dziękuję serdecznie :) Niestety już nie poczęstuję na żywo, bo u teściowej bardzo szybko zniknął. :))

    @Wedelka, dziękuję serdecznie za miłe słowa. :) ps. smakował naprawdę dobrze. ;)

    @Maggie, no to teraz tylko podsuń komuś ten przepis i zasugeruj co chcesz na prezent. ;)

    @Spencer, serdecznie polecam! :)

    @Magda K. naprawdę wart wypróbowania. :)

    @Chantel, dziękuję :)

    @Aga, dziękuję serdecznie :)

    @Arven, to nie ma na co czekać, zwłaszcza jeśli lubisz chałwę, mnie zachwycił, mimo, że nie przepadam za chałwą. :)

    @Paula, faktycznie był przepyszny, polecam! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • slodkiefantazje slodkiefantazje

    @Ela, białka oczywiście.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Asiek Asiek

    Cudownie Ci wyszedł! Pięknie wygląda. Jak tu się odchudzać, jak wszędzie się czają takie pyszności!

    Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • zauberi zauberi

    coś czuję, że bym się zakochała w tym torcie, nie lubię zbyt słodkich tortów, ale po tym co piszesz myślę, że jest w sam raz :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • chantel chantel

    świetnie wygląda

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Nemi Nemi

    Chętnie porwałabym kawałek, bo wygląda obłędnie!:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Paula Paula

    zapowiada się przepysznie! te orzeszki robią wrażenie :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Anonymous Anonymous

    ubija się białka czy całe jajka? bo tu taka niezgodność wystąpiła w opisie.

    Ela

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • wiosenka27 wiosenka27

    Wspaniale wygląda. Też go piekłami również uważam, że jest to bardzo udany przepis:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • magda k. magda k.

    Tort prezentuje się bajecznie :) po takiej rekomendacji, też muszę kiedyś zrobić

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • kuchennefascynacje kuchennefascynacje

    Łał :D Wspaniały :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje

    @Pychotka - myślę, że można, masa cukrowa jest na tyle neutralna w smaku, że współgra smakowo z większością kremów. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • spencer spencer

    Piekłem kiedyś tort chałwowy ale z zupełnie innego przepisu..pyszny był! Uwielbiam smak chałwy.. Z tym, że ten mój nie był taki okazały, nie był taki ładny.. Przy najbliższej okazji wypróbuję:))

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • drobnostka drobnostka

    uwielbiam chałwę! Kocham jej smak! i koniecznie chciałabym móc spróbować to chałwowe cudo...

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Arvén Arvén

    Chałwa jest w czołówce moich ulubionych słodyczy i wiem, że doskonale sprawdza się w wypiekach...ale nigdy nie robiłam tego tortu - a mam taką ochotę - zwłaszcza po Twoich megaapetycznych zdjęciach!!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • agnieszka agnieszka

    Wygląda pięknie, a kontrastujące warstwy w środku naprawdę super! Musiał wyjść bardzo smaczny, chętnie bym spróbowała!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • wedelka wedelka

    Jeśli smakuje tak jak wygląda, to musiała być to prawdziwa uczta :) Świetny jest :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • pychotka pychotka

    od dłuższego czasu obserwuje tego bloga i miałam przyjemność wypróbowaniu już kilku przepisów. Tym tortem jestem zachwycona smakuje rewelacyjnie ale dopiero po bardzo długim schłodzeniu. Lecz mam pytanie bo niedługo moja córcia będzie miała roczek i zastanawiam się czy można na wierzch dać masę cukrową by go ładnie udekorować? Boję się że nie będzie to razem współgrało

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Tort chałwowy

Tort chałwowy

Przygotowanie: 90 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 21 cm

Opis

<p >Szczerze mówiąc z początku obawiałam się tego tortu, niesłusznie myśląc, że będzie bardzo słodki, w końcu głównym składnikiem masy jest chałwa. Ale postanowiłam zaryzykować i okazało się, że to był bardzo trafiony wybór. :) Tort robiłam na imieniny dla mojej teściowej, która uwielbia chałwę i po tym torcie chyba jeszcze bardziej ją polubiła. ;) Tort nie jest za słodki, a masa chałwowa idealnie komponuje się z mało słodkim biszkoptem nasączonym likierem kawowym , a wprost genialnie pasuje do tego czekowiśnia, nadaje wyrazu i nieco kwaskowatości. I przyznaję się Wam, chałwa to zupełnie nie moje klimaty, ale ten tort mnie oczarował, pewnie dlatego, że posmak chałwy jest w nim tylko delikatnie wyczuwalny i wspaniale harmonizuje z resztą składników. Przepis pochodzi od niezawodnej dorotus76, lekko zmodyfikowany m.in. pod względem ilości cukru (zmniejszyłam ilość), ilości jajek w biszkopcie, etc. Szczerze polecam :)</p>

Składniki

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta łyżką.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Krem:

Jajka wyszorować i wyparzyć. Masło i margarynę utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę.

Jajka (w całości) wbić do blaszanej niedużej miseczki razem z cukrem. Ubić je na parze. W tym celu przygotować większy garnek z wrzącą wodą, jak do kąpieli wodnej (postawić go na palniku) i lekko podgrzewać przez cały czas, by woda parowała. Na nim postawić miskę z jajkami i cukrem, tak by nie dotykała powierzchni wody. Ubijać białka z cukrem mikserem na wysokich obrotach (przystawką do ubijania białek). Masa jajeczna powinna podwoić objętość, stać się jasna, puszysta i gęściejsza. Odstawić do przestudzenia, najlepiej do miski z zimną wodą.

Tak ubite jajka dodawać niewielkimi porcjami do masła, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodać likier. Dodać chałwę i wymieszać.

Krem przełożyć do naczynia i włożyć do lodówki, by trochę stężał (będzie zbyt rzadki do przekładania tortu).

Masy chałwowej wystarczy na dwukrotne przełożenie tortu lub - jak w przypadku tego tortu - na jedno przełożenie, pokrycie wierzchu i boków.

Czekowiśnię można zastąpić dobrą domową konfiturą wiśniową zmieszaną z 1 łyżką kakao.

Całość:

Likier i herbatę do nasączenia wymieszać.

Jeden blat tortu położyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Na niego wyłożyć trochę mniej niż połowę masy chałwowej. Przykryć drugim blatem i naponczować. Na niego wyłożyć czekowiśnię, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, naponczować. Wierzch i boki posmarować resztą masy chałwowej. Ozdobić orzechami. Schłodzić przez kilka godzin.


Smacznego :)