Rurki i inne ozdoby z czekolady

Rurki

Roztopioną i zatemperowaną czekoladę wylewamy na marmurową lub inną zimną, płaską powierzchnię i przy użyciu dużego noża szpachlowego szybko rozsmarowujemy czekoladę na dość cienką warstwę. Pozostawiamy do zastygnięcia. Prawie stwardniałą (nie może być całkiem twarda, bo będzie się łamać i kruszyć zamiast rolować) czekoladę zeskrobujemy szpachelką lub szerokim nożem. W tym celu przykładamy szpachelkę lub nóż do krawędzi rozsmarowanej czekolady, trzymamy ją pod kątem 45 ° względem blatu i przesuwamy w kierunku od siebie, jeśli chcemy uzyskać proste rurki; do siebie lekko zakręcając, jeśli chcemy uzyskać rurki węższe z jednej strony szersze z drugiej (a’la rożki). Aby uzyskać inne kształty i grubości zmieniamy kont nachylenia szpachelki, długość posunięcia lub zginamy szpachelkę w trakcie jej przesuwania.

Wiórki

Bierzemy tabliczkę czekolady (najlepiej do tego celu sprawdzi się gruba tabliczka). Ostrą skrobaczki do warzyw o obrotowym ostrzu lekko przesuwamy wzdłuż tabliczki, aby uzyskać cienkie wiórki. Przy mocniejszym zeskrobywaniu powstają grubsze kawałki.

Uwaga: czekolada mus być twarda, jeśli jest gorąco i rozpływa się albo topi nam w rękach należy schłodzić ją wcześniej w lodówce.

Listki

Świeżo zerwane listki o wyraźnych żyłkach pokrywamy równomiernie za pomocą pędzelka roztopioną czekoladą (nagadamy ją na spodnią warstwę liścia). Listki kładziemy na papierze do pieczenia czekoladą do góry. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy czekolada zastygnie delikatnie odklejamy od niej listki.

Inne ozdoby

Sposób wykonania zaprezentowany na załączonych zdjęciach. Obejrzycie sobie też filmiki na youtubie (np. tutaj, tutaj i tutaj). 

Komentarze

Twój komentarz

Podobne artykuły

Brak danych.

KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl