Krem maślany czekoladowy

Delikatny czekoladowy krem przygotowywany na bazie masła, roztopionej czekolady i ewentualnie jajek i/lub żółtek. 

Przepis podstawowy (do przełożenia trzech blatów, tortownica 21-22 cm):

  • 4 jajka

  • 3/4 szklanki cukru

  • 200 g masła

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii

  • 200 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)

  • 25 ml spirytusu, wódki lub innego alkoholu (opcjonalnie)

Czekoladę drobno posiekać. Jajka umyć, wbić do metalowej miski. Za pomocą miksera ubijać jajka z cukrem, wanilią i szczyptą soli w kąpieli wodnej, do momentu aż masa będzie niemalże biała i bardzo puszysta (zwiększy objętość trzykrotnie). Zdjąć z garnka z gotującą się wodą i do gorącej dodać posiekana czekoladę. Wymieszać aż czekolada się rozpuści. Wystudzić. Dodać miękkie masło i ucierać mikserem na średnich obrotach aż masa dobrze się połączy. Na koniec dodać ewentualnie spirytus lub inny alkohol.

Przepisy na maślano-czekoladowy krem bez dodatku jajek znajdziecie np. tutaj i tutaj. 

Smacznego :)

Komentarze

Twój komentarz

Podobne artykuły

Brak danych.

KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl