Krem maślany z żółtkami

Od kremu maślanego podstawowego różni się dodatkiem żółtek, które nadają mu  delikatności i sposobem przygotowania (z cukru robimy gęsty syrop i jeszcze gorącym zalewamy żółtka).

Przepis:

  • 200 g masła

  • 100 g cukru

  • 50 ml wody

  • 4 żółtka

  • ½ łyżeczki pasty z wanilii lub ulubionego aromatu

Wodę zagotować, dodać cukier, wymieszać i podgrzewać aż cały cukier się rozpuści i przybierze konsystencje gęstego syropu.

Masło zmiksować, żeby je nieco napowietrzyć. Żółtka zalać ugotowanym syropem. Ubijać mikserem aż masa wystygnie i powstań gesty, puszysty i jasny krem.

Wystudzony krem dodawać małymi porcjami do masła, miksować na średnich lub wolnych obrotach po każdym dodaniu. Dodać pastę/ekstrakt z wanilii lu inny aromat. Wymieszać. Schłodzić przez chwilę, aby krem nieco zgęstniał.

Komentarze

Twój komentarz

Podobne artykuły

Brak danych.

KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl