Mazurek dla fanów karmelu. Słodki, ciągnący, pyszny, oprószony dla równowagi solą morską. Nie obawiajcie się karmelu, bo jego przygotowanie wbrew pozorom jest bardzo proste
To jużostatnia propozycja na tegoroczne Wielkanocne słodkości. Jeszcze jeden mazurekz mojej zeszytowej kolekcji, ten zapewne też jest zaczerpnięty z jakiejśpublikacji papierowej, ale niestet...
Pyszny mazurek o zdecydowanym kokosowym smaku, to ciekawa odmiana na wielkanocnym stole. Kruchy, rozpływający się w ustach spód przykryty warstwą kokosowego nadzienie na bazie kremu ze zmiel...
Jeśli jesteście fanami Nutelli, to mam dla Was dobra wiadomość. Oto kolejny pomysł na jej wykorzystanie. ;) I to jakie pyszne wykorzystanie.
Tym razem coś dla fanów mazurków. Wspaniałe połączenie pomarańczy, marcepanu i kruchego ciasta. Idealny na święta Wielkanocne, ale jeśli lubicie jeść mazurki na co dzień to nic nie stoi na p...
To zdecydowanie mój faworyt! Kruche ciasto o wyraźnym różanym smaku, pokryte kremem przygotowanym na bazie konfitury różanej i ganache z białej czekolady.
To taki mazurek na ostatnią chwile przed biesiadowaniem, kiedy nie macie już czasu stać za długo w kuchni. Ekspresowy w przygotowaniu, a mimo to bardzo smaczny
Jeden z najpyszniejszych mazurków jakie udało mi się stworzyć i jakie jadłam. :) Choć sama nie wiem, który z tych na blogu jest najlepszy, bo moje serce zdobył też marcepanowy mazurek z kajm...
Po gruszkach w czekoladzie i karmelu poczuliśmy z Mężem pewien niedosyt – były pyszne i zdecydowanie za szybko zniknęły. Chciało nam się czegoś równie szybkiego i prostego w przygotowaniu – ...
Powiem tak… To ciasto to obowiązkowa pozycja w jesienno-zimowym menu łasuchów. :) Choćby ze względu na dobroczynne właściwości miodu, którego w nim nie brakuje, choć jego główne zalety przyp...
Moja kolejna wariacja na temat szarlotki. Tm razem wersja z dodatkiem białego wina, które jest prawie niewyczuwalne, subtelnie tylko podkreśla winność jabłek. Ciasto bardzo kruche, delikatne...
To moja pierwsza przygoda z pleśniakiem. Wiem, wiem, pewnie się dziwicie, bo to ciasto można znaleźć na większości blogów, a przepis na niego można znaleźć zapewne w każdym babcinym kajecie....
Krucha migdałowa tarta pokryta skarmelizowanymi morelami. Z delikatnie wyczuwalną nutą cynamonu.
Jeśli macie ochotę na delikatne, mocno owocowe ciasto, bez zbędnych dodatków w postaci śmietany czy kremów, ta tarta sprawdzi się idealnie :) Aż po brzegi wypełniona jest nadzieniem jabłkowo...
Dzisiaj mam dla Was kolejne ciasto, które można potraktować jako wypiek świąteczny (mnie osobiście kojarzy się nieco ze świętami), ale równie dobrze można zrobić je na inne okazje. Miodowo-o...
Pyszna szarlotka w cieście z mąki razowej. Ciasto jest kruchutkie z cynamonową nutą i delikatnym karmelowym i miodowym posmakiem. Nadzienie dość klasyczne, z nutą cynamonu, wzbogacone o orze...
Szarlotki nigdy mi się chyba nie znudzą. A nadchodząca powoli jesień nastraja wyjątkowo jabłecznikowo i szarlotkowo.
Kruchuteńka, rozpływająca się w ustach szarlotka mojej mamy, która obok tej babcinej jest najczęściej serwowana w naszym domu.
Dziś mam dla Was szarlotkę. Dla mnie szarlotka (przez niektórych zwana jabłecznikiem) jest jednym z tych ciast, które przywołują mnóstwo wspomnień i zdecydowanie kojarzą mi się z dzieciństwe...
Do tej szarlotki podchodziłam dość sceptycznie. Nie wiedziałam czego mogę się spodziewać po cieście, które w wersji przed upieczeniem jest w postaci „sproszkowanej”. :) Ale na szczęście moje...
Dziś już nieco jesienna propozycja. Następna wariacja na temat szarlotki. Tym razem prażone jabłka pod malinową pianką, a wszystko otulone kruchuteńkim ciastem. Jestem wielką fanką szarlotek...
Ciasto jest kruchuteńkie, cienkie i delikatnie chrupiące, z przyjemną waniliową nutą. A jabłuszka mięciutkie, przyjemnie rozpływające się w ustach, ale nie „rozciapciane”.
Klasyczny kruchy spód wzbogacony o aromat rumu wypełniona zapiekaną masą śmietanową i cynamonowymi śliwkami. Nie wiem czemu, ale uwielbiam smak i zapach śliwek w połączeniu z rumem i cynamon...
Krucha tarta z delikatnym i puszystym kremem cytrynowym i truskawkami. Całość mocno orzeźwiająca, rozpływająca się w ustach i jeśli lubicie takie cytrynowe smaczki będziecie zadowoleni.
Kochani nie będę Wam specjalnie reklamować tej tarty, powiem tylko tyle, że jeśli zerkacie na moje przepisy i zastanawiacie się, którą tartę lub które ciasto czekoladowe zrobić w pierwszej k...
Po małej przerwie wynikającej z natłoku zajęć i nowych obowiązków zawodowych na pierwszy ogień pójdzie tarta czekoladowa. :) Najbardziej czekoladowa tarta (z tych czekoladowych), jaką do tej...
Jeśli lubicie "klimaty" twarogowo-cytrusowe ta tarta powinna Wam zasmakować. Ja osobiście bardzo lubię to połączenie, mój Luby również, więc nie trzeba nas było długo namawiać. Same ciasto k...
Tarta na kruchym serowym cieście wypełniona masą cytrynową na bazie śmietanki i jeżynami.Ciasto wyszło delikatne, rozpływające się w ustach, lekko się listkujące. Zapiekana masa śmietanowa m...
Lubię kruche ciasto. Lubię za to jak smakuje, lubię za kruchość i za to jak rozpływa się w ustach, lubię za stosunkowo szybkie i proste przygotowanie. Nie trzeba godzinami sterczeć w kuchni ...
Ciąg dalszy wypieków z jagód ;)… już mi się powoli kończą. :) Tym razem połączenie mocno pachnącego wanilią kruchego ciasta z nadzieniem jagodowym. Klasyczna, prosta tarta, a mimo to uwodzi ...