Przyszła kolej na pączki wg przepisu L. Ćwierczakiewiczowej. Przyznaję, że byłam bardzo ciekawa rezultatu i sporo od tych pączków oczekiwałam. Z drugiej strony, patrząc na składniki, domyśla...
Dzisiaj kringle estoński, czyli po naszemu wieniec drożdżowy. :) U mnie z dwoma rodzajami nadzienie do wyboru. Najpierw zrobiłam jak w oryginalnym przepisie z nadzieniem cynamonowym, ale nie...
Tym razem mam dla Was świąteczną propozycje, która równie dobrze sprawdzi się poza świętami, np. na śniadanie z kubkiem zimnego mleka. :)Mowa oczywiście o strucli drożdżowej z serem. Delikat...
Kolejna propozycja na Tłusty czwartek. Na blogu są już wprawdzie pączki, ale uznałam, że nie może na nim zabraknąć babcinego przepisu, zwłaszcza, że te pączki podbiły moje serce. Jak dla mni...
Tym razem zrobiłam przyjemność mojemu kochanemu Mężowi – i bez skojarzeń mi tu, bo teraz mowa nie o takich fantazjach ;) – i zrobiłam pączki, których z reguły unikamy z racji nieszczęsnego s...
Stollen to tradycyjne niemieckie ciasto, zwykle przygotowywane na Boże Narodzenie. Głównymi składnikami są kandyzowane i suszone owoce, orzechy, marcepan, rum, wanilia i drożdże, niekiedy te...
Idealnena śniadanie, choć u nas testowane były bliżej pory obiadowej albo późnego drugiego śniadania. :) Maślane, mięciutkie, puszyste i delikatne w smaku. Nie za słodkie ani nie za słone, z...
Kolejna propozycja na Wielkanocny stół. Zbliżamy się do świąt wielkimi krokami. :) Swoja drogą, zaczęliście już przygotowanie świątecznych ozdób, pisanek, pichcenie? :) Ja jestem jeszcze z t...
Dziś będzie nieco wytrawnie. Pizza na cieście razowym, które sprawia, że jest bardzo sycąca. I dodatki, gorgonzola, szynka prosciutto i figi, które grają tu pierwsze skrzypce. Nie bez znacze...
Drożdżówka, sernik i jagody w jednym cieście… z tego musiało wyjść coś pysznego. :) Zwłaszcza jeśli ciasto jest wilgotne, puszyste, lekko cytrynowe i rozpływa się w ustach, a sernik puszysty...
To chyba najlepsze jagodzianki jakie do tej pory jadłam.... A przetestowałam już co najmniej kilka przepisów. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i długo zachowuje świeżość. I wierzcie mi nie p...
Jest następczynią babki Au Rhum. Ponoć w połowie XIX wieku jeden z braci Julien, słynnych paryskich cukierników, eksperymentował z przepisem na tradycyjną babkę, pozbył się bakalii i nasączy...
Jeśli podobnie jak my lubicie połączenie szpinaku i gorgonzoli, po spróbowaniu tej pizzy będziecie w niebie. Idealne, wielokrotnie przez nas wypróbowane cienkie ciasto, otulone kremowym sose...
Przyznacie pewnie, że nawet, jeśli nie jest to najzdrowsze śniadanie, to od czasu do czasu tak przyjemnie jest zacząć dzień od takiej słodkiej drożdżowej bułeczki przekładanej domowym dżemem...
Dziś mam dla Was szwedzki chlebek z kardamonem. Zupełnie nie wiem czemu nazywany jest chlebkiem, bo przypomina raczej w smaku i strukturze ciasta bułkę paryską czy chałkę, nie mniej jednak n...