Zdecydowanie lubię kruche ciasta z owocami i robiłam je setki razy, dlatego nie sądziłam, że ten rodzaj ciasta może mnie jeszcze czymś zaskoczyć. Ale po spróbowaniu tego oto, zrobiłam wielki...
Lato nie może obejść się bez wypieków z wiśni. :) Tym razem cudownie wilgotny placek drożdżowy ze wspomnianymi wiśniami. I ani trochę nie przesadzę, jak powiem, że to najwspanialsze ciasto d...
Dzisiaj dla odmiany po ostatnim czekoladowym szaleństwie nieco zdrowsze ciasto przygotowane częściowo na bazie mąki pełnoziarnistej. Biała mąkę można w tym przepisie zupełnie wyeliminować i ...
Moja kolejna wariacja na temat szarlotki. Tm razem wersja z dodatkiem białego wina, które jest prawie niewyczuwalne, subtelnie tylko podkreśla winność jabłek. Ciasto bardzo kruche, delikatne...
Witajcie po przerwie, trochę się rozchorowałam i nie miałam siły i weny, żeby piec, ale wracam już powoli do siebie i postaram się nadrobić zaległości.Wracając do wypieku... To chyba klasyka...
To ciasto, które uwielbiałam będąc dzieckiem. Nie wiem w zasadzie, dlaczego tak nazywa się to ciasto i czy faktycznie taka jest jego nazwa, czy może tylko u nas w domu tak się na nią mówiło....
To moja pierwsza przygoda z pleśniakiem. Wiem, wiem, pewnie się dziwicie, bo to ciasto można znaleźć na większości blogów, a przepis na niego można znaleźć zapewne w każdym babcinym kajecie....
Klasyczny kruchy spód wzbogacony o aromat rumu wypełniona zapiekaną masą śmietanową i cynamonowymi śliwkami. Nie wiem czemu, ale uwielbiam smak i zapach śliwek w połączeniu z rumem i cynamon...
Myślę, że nie przesadzę, jeśli powiem, że to jedno ze smaczniejszych ciast jakie jadłam. Połączenie gruszek z Amaretto i czekoladą jest samo w sobie wyśmienite i nie jest to oczywiście żadne...
Proste w przygotowaniu, przesmaczne ciasto, które zasmakuje zarówno dużym i małym. Po raz kolejny potwierdza się reguła, że w prostocie tkwi siła. :) Bo ciasto niby takie banalne, a cała rod...
Banalne i ekspresowe w przygotowaniu ciasto z mąki pełnoziarnistej. Wilgotne, puszyste, z delikatnym aromatem wanilii. Za sprawą mąki razowej nieco pełniejsze i bardziej wyraziste w smaku ni...
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam truskawki i jak tylko przychodzi ich pora korzystam z nich, ile się da. :) Tym razem mam dla Was pyszną i banalną w przygotowaniu tartę z ich udziałem. Kruc...
Mała odmiana od klasycznej szarlotki na kruchym spodzie. Tych na blogu jest już kilka, więc postawiłam teraz coś lżejszego i bardziej puszystego. Mowa oczywiście o jabłeczniku na maślanym bi...
Jeśli podobnie jak ja nie możecie się już doczekać truskawek i lubicie jeść o tej porze roku mocno owocowe, orzeźwiające swoim smakiem ciacha i desery to jest to propozycja w sam raz dla Was...
Ta włoska szarlotka to nic innego jak wilgotny biszkopt genueński o mocno cytrynowym aromacie połączony z jabłkami, najlepiej kwaskowatymi. Ale w prostocie tkwi siła, bo ciasto smakuje wyśmi...
Tradycyjny puszysty, ale jednocześnie dość wilgotny placek ucierany, na który przepis znalazłam w babcinym kajecie, i którego smak pamiętam z dzieciństwa. To taka klasyka, do której miło jes...
To już czwarte ciasto czekoladowe z wiśniami na blogu. Nie pytajcie mnie, które jest najlepsze, bo sama nie wiem. :) Każde jest inne, przy każdym następnym wydaje mi się, że właśnie to jest ...
Smak rabarbaru to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Na myśl o nim od razu wracają wspomnienia babcinego ciasta z jego udziałem. Ciasto podjadałam na ogół z blaszki zanim zdążyło w...
Kolejna propozycja czekoladowa. Chyba mam jakieś większe zapotrzebowanie na czekoladę w tym roku. :) Tym razem połączenie czekolady i bananów. Nie wiem czy jest ktoś, kto nie zna tego pyszne...
Klasyczna tarta z jabłkami, podana w nieco mniej klasyczny, ale za to efektowny sposób. Pyszne połączenie rozpływającego się w ustach kruchego ciasta, serowo-waniliowego kremu i jabłek oprós...
Pewnie myślicie już powoli o świętach… ja myślę o nich coraz częściej, a tym samym w mojej kuchni coraz częściej można poczuć cynamon, kardamon, goździk… Ostatnio można tam też poczuć i posm...
Dziś mam dla Was ciasto, na które przepis dostałam od Czytelniczki Agnieszki Aleksandrowicz. Pani Agnieszka polecała mi to ciasto już jakiś czas temu i w końcu ciekawość wzięła górę, a wszys...
To ciacho powstało na specjalne życzenie Agnieszki. Pewnego dnia podczas rozmowy na Facebooku opowiedziała mi, że jadła pyszne ciasto i od słowa do słowa ustaliłyśmy, że dowie się co to za c...
Proste, ciasto ucierane z dodatkiem budyniu o dowolnym smaku, truskawek i galaretki. Idealne na letnie wieczory do herbatki. Ciasto wychodzi puszyste, dość wilgotne, jest mało kłopotliwe w p...
Kochani, dzisiaj proponuję Wam jedno z najlepszych ciast ucieranych jakie jadłam. Połączenie aromatycznego ciacha z pyszną masą serowo-budyniową, w połączeniu ze śliweczkami, które przełamuj...
To już ostatnie podrygi malin, więc warto skorzystać z okazji, by jeszcze choć odrobinę się nimi nacieszyć. :) A jeśli połączycie je, podobnie jak ja, z rozpływającym się w ustach kruchym ka...
Dziś mam dla Was klasyczną tartę w wydaniu jesiennym. Ta tarta powstała, ponieważ nie mogłam zdecydować się jakimi owocami chcę powitać jesień. Rywalizowały o to śliwki i jabłka i w końcu w ...
To jedne z tych ciast, które możemy zrobić dosłownie na godzinę przed wizytą gości. Smaczne, ekspresowe, ucierane puszyste ciasto o delikatnym aromacie cytryn u mnie z dodatkiem jagód, ale m...
To jedno z tych ciast, które znika jeszcze na ciepło. :) Puszyste, ale zarazem wilgotne, delikatne, rozpływające się w ustach, pachnące migdałami, które wspaniale harmonizują z wiśniami. To ...
Wyszperałam to ciasto u Dorotki i nie zawiodłam się. :) Jest pyszne! Idealne połączenie kruchego ciasta, malin i lekkiej, puszystej budyniowej pianki. Smakowało mi mimo żo nie przepadam za m...