Wilgotny placek drożdżowy z wiśniami

Tagi: ciasta drożdżowe, placek drożdżowy z wiśniami, ciasta z owocami, ciasto z wiśniami, ciasto drożdżowe z wiśniami, placek drożdżowy, drożdżowe z owocami

Wilgotny placek drożdżowy z wiśniami

Lato nie może obejść się bez wypieków z wiśni. :) Tym razem cudownie wilgotny placek drożdżowy ze wspomnianymi wiśniami. I ani trochę nie przesadzę, jak powiem, że to najwspanialsze ciasto drożdżowe z wiśniami jakie kiedykolwiek jadłam. Cudowne zarówno na ciepło jak i wystudzone. Ciasta drożdżowe dość szybko robią się suche, a to zachowuje świeżość i wilgotność nawet na 3 dzień. I ten aromat… jest naprawdę urzekające… Po prostu wspaniałe. Na pewno nie raz do niego wrócę. Szczerze polecam.

Składniki

  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej

  • 6 dag drożdży

  • 10 dag cukru

  • 150 g masła

  • 16 g cukru waniliowego

  • 4 żółtka

  • 1 szklanka mleka

  • skórka otarta z 1 cytryny

  • 60 dag wiśni

  • szczypta soli

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać szklankę ciepłego mleka i 3-4 łyżki mąki (tak by miał konsystencję gęstej śmietany). Dokładnie wymieszać. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.

Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem. Cukrem waniliowym, skórką otartą z cytryny i szczypta soli. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, a następnie masę żółtkową. Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę.

Masło rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić. Dodać do ciasta i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto uformować w placek o grubości około 3 cm. Wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką płaską formę ( u mnie tortownica). Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Rozłożyć na powierzchni ciasta. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto piec około 45 minut (z termoobiegiem nieco krócej, około 30-35 minut). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Na koniec placek drożdżowy posypać cukrem pudrem.


Smacznego :)

Dodaj komentarz

* Twój adres email nie bedzie opublikowany.

11 komentarzy

  • burczymiwbrzuchu said

    Lato zdecydowanie nie może się obejść bez wypieków wiśniowych:) U nas dzisiaj też wiśnie, ale nie na drożdżowo, ale z brownie:) Pozdrawiam

  • Karmel-itka. said

    piękna fotografia...!<br />och, drożdżowe z wiśniami, z rabarbarem, czy z innym owocem. smak dzieciństwa - podstawowe ciasto na babcinym stole! i teraz u mnie stanowi ono fundament wypieków ;]

  • Doctor said

    Takie ciasto, a właściwie placek od razu mi przypomina dzieciństwo i wypieki pieczone na wsi... Pyszności!:)

  • mania179 said

    Mam straszną awersję do wiśni, bo ZAWSZE, ale to ZAWSZE trafiam na robaczywe... Naoglądałam się tych robali i teraz mnie odrzuca. Jednak popatrzeć sobie popatrzę :)

  • Magda said

    Upiekłam według przepisu, wyszło pyszne! Puszyste, wilgotne, wspaniałe :) polecam!

  • anna said

    Witam serdecznie , wczoraj wysłałam zapytanie odnośnie cukru , raz jest podane 1/2 szklanki a potem jeszcze 10dkg - nie bardzo rozumiem
    i drugie pytanie czy można posypać kruszanką i nie będzie za ciężko

  • SlodkieFantazje said

    @Anna - Pani Aniu, jest to oczywiscie pomyłka 10 dag = się ok. 1/2 szklanki więc powinno wystąpić w przepisie raz, widocznie niezauważyłam i "z rozpędu" dałam dwa razy. Mam nadzieję, że osoby, które robiły to ciasto nie dawały dwa razy po pół szklanki, bo obawiam sie, że mogły się zasłodzić, aczkolwiek sądząc po komentarzach p. Kariny i p. Magdy (pozytywnych) mozna sądzić, że domyśliły się, że jest coś za dużo tego cukru. :) Już zmieniam w przepisie. Co do kruszonki myślę, że jeśli warstwa kruszonki nie będzie bardzo gruba to nie powinna nadmiernie obciążyć ciasta. Pozdrawiams serdecznie i dziękuję za czujność!

  • Bagrosia said

    Ciasto to istna poezja smaku. Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie:D

Konsola diagnostyczna

Lista błędów na stronie: