Tort śmietankowo-owocowy

Tagi: tort owocowy, torty, pyszny tort, walentynki, tort śmietankowy, tort śmietankowo-truskawkowy, torty śmietanowe, torty owocowe, torciki

Tort śmietankowo-owocowy

Tym razem mam dla Was tort. Lepszej okazji niż dzień Babci i Dziadka być nie mogło. Wprawdzie odwiedziły nas Babcie i Dziadek nie moi, a mojej córci, ale zrobić tort musiałam oczywiście ja. ;) Oficjalna wersja była, że Sara jak najbardziej mi pomagała. ;)

Z uwagi na to, że zarówno Babcie jak i Dziadek wolą raczej klasyczne smaki bez zbytnich szaleństw i egzotyki postawiłam na tradycyjny, lekki torcik śmietankowo-owocowy. I muszę Wam powiedzieć, że był to strzał w dziesiątkę.

Torcik wyszedł lekki jak puszek, zarówno biszkopt jak i masa śmietankowa. Nie za słodki, truskawki i orzeźwiający poncz doskonale neutralizują słodycz masy śmietankowej, która zresztą sama w sobie też nie jest za słodka.

Tort w każdym kęsie sprawia wrażenie lekkości i puszystości, co przyznaje może być trochę zgubne, bo ma się ochotę sięgnąć po następny kawałek, zapominając o jego kaloryczności. ;)) Pomysł na rzucanie biszkoptem zaczerpnięty od Dorotus (sprawdzony wielokrotnie).

Ps. Zdjęcia w przekroju brak, bo tort musiał pozostać w stanie nienaruszonym dla gości. :) A później już nie było czasu na fotki. :)
Ps.2. A czy Wy też uczciliście dzień Babi i Dziadka jakimś wypiekiem?

Składniki

Biszkopt:

  • 7 jajek

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej

  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej


Masa śmietankowa:

  • 500 g serka mascarpone

  • 500 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 36%

  • 6 łyżek cukru pudru

  • ok. 600-700 g owoców (u mnie truskawki)


Nasączenie blatów:

    • 1 szklanka herbaty

    • 1 łyżka soku z cytryny

    • odrobina cukru do smaku

 

Dodatkowo do przełożenia blatów:

  • 250 g konfitury (musu) pasującej do użytych owoców (u mnie truskawkowa)


Dekoracja wierzch i boki:

  • 200 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 200 g płatków migdałowych (mogą być prażone)

  • 100 g wiórków z czekolady (u mnie z czekolady truskawkowej)

  • ewentualnie owoce

Przygotowanie

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (stopniowo zwiększając obroty miksera). Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy  wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.


Poncz:Herbatę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem do smaku (poncz nie powinien być zbyt słodki, raczej orzeźwiający). Ostudzić.


Konfiturę podgrzać.

Masa śmietankowa: Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Najlepiej zrobić to łyżką lub krótko, dosłownie kilkoma bardzo szybkimi obrotami miksera (na najwyższych obrotach).

Tort: Dolny blat (ułożony na docelowej paterze) nasączyć  1/3 ponczu. Rozsmarować na nim 1/3 przestudzonej konfitury. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, na niej ułożyć pokrojone owoce. Wyłożyć kolejny blat i powtórzyć całą „procedurę”. Przykryć ostatnim blatem, naponczować, wierzch i boki ciasta posmarować pozostałą masą śmietankową. Boki udekorować płatkami migdałów lub inaczej wg uznania. Wierzch udekorować owocami, bitą śmietaną i wiórkami czekolady.


Smacznego :)

 

Dodaj komentarz

* Twój adres email nie bedzie opublikowany.

18 komentarzy

  • Saratelka said

    Mój ulubiony tort śmietankowo-truskawkowy z płatkami migdałowymi! :D Ależ się stęskniłam za tym smakiem! Pięknie się prezentuje :)

  • Jolanta Szyndlarewicz said

    aj niestety nie piekłam nic na Dzień Babci i Dziadka ...bo mnie takie choróbsko zmogło, ze masakra ...do dziś zresztą trzyma ....a śmietanowe torty uwielbiam ...i piec i jeść:)

  • Bea said

    Zrobiony na zamówienie Jubilata, pyszny! :) Ze względu na porę roku większą część truskawek zastąpiłam brzoskwiniami z puszki, do ponczu dodałam troszkę spirytusu i rumu, a w dekoracji zrezygnowałam z bitej śmietany i czekolady. Użyłam też kremówki 30%.

    Pierwszy raz rzucałam biszkoptem ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

  • Kasia said

    Dziękuję za ten przepis!
    Biszkopt 'rzucany' piekłam już kilkadziesiąt razy i nigdy mnie nie zawiódł :)

  • tort smietankowo-owocowy said

    torcik bardzo smaczny rewelacja dzienkuje za przepis ma powodzenie we francji.

  • Joasia said

    Witam, pierwszy raz będę robiła tort i nie bardzo wiem dlaczego trzeba zrzucić blat z biszkoptem na ziemię? Druga kwestia, co z żółtkami, w ogóle nie są potrzebne w przepisie czy źle odczytałam:/
    z góry dzięki za odpowiedź, bo tort wydaję się bardzo apetyczny :)

  • Aneta said

    Pysznosci. Robiłam z truskawkami, wszyscy goście na urodzinkach synka nie mogli się nachwalić.

  • SlodkieFantazje said

    @Iga, rzucanie powoduje, że podczas uderzenia pęcherzyki powietrza szybciej uciekają do góry i część z nich zostaje w cieście, i tort pozostaje bardziej napowietrzony w związku z czym nie opada, ale rzucanie można pominąć, biszkopt i tak wyjdzie wysoki.

  • agathos said

    Jutro będę piekła torcik, na urodziny mojej mamy :))) Wygląda obłędnie :))

Konsola diagnostyczna

Lista błędów na stronie: