Tort chałwowy

Tagi: biszkopt, torty, tort, tort z chałwą, torty z kremem, pyszny tort

Tort chałwowy

Szczerze mówiąc z początku obawiałam się tego tortu, niesłusznie myśląc, że będzie bardzo słodki, w końcu głównym składnikiem masy jest chałwa. Ale postanowiłam zaryzykować i okazało się, że to był bardzo trafiony wybór. :) Tort robiłam na imieniny dla mojej teściowej, która uwielbia chałwę i po tym torcie chyba jeszcze bardziej ją polubiła. ;) Tort nie jest za słodki, a masa chałwowa idealnie komponuje się z mało słodkim biszkoptem nasączonym likierem kawowym , a wprost genialnie pasuje do tego czekowiśnia, nadaje wyrazu i nieco kwaskowatości. I przyznaję się Wam, chałwa to zupełnie nie moje klimaty, ale ten tort mnie oczarował, pewnie dlatego, że posmak chałwy jest w nim tylko delikatnie wyczuwalny i wspaniale harmonizuje z resztą składników. Przepis pochodzi od niezawodnej dorotus76, lekko zmodyfikowany m.in. pod względem ilości cukru (zmniejszyłam ilość), ilości jajek w biszkopcie, etc. Szczerze polecam :)

Składniki

Biszkopt:

  • 6 jajek

  • ¾ szklanki cukru

  • ½ szklanki mąki pszennej

  • ¼ mąki ziemniaczanej

  • ¼ szklanki kakao


Krem chałwowy:

  • 2 jajka

  • 125 g masła o temperaturze pokojowej

  • 125 g margaryny o temperaturze pokojowej (mozna dać 250 g masła i zrezygnować z margaryny)

  • ½ szklanki cukru

  • 35dag ulubionej chałwy, pokruszonej

  • 2 łyżki likieru kawowego


Dodatkowo:

  • 1 szklanka czekowiśni (moze być dżem z wiśni połączony z rozpuszczoną czekoladą lub kakao)

  • 100 ml likieru kawowego do nasączenia

  • 100 ml mocnej herbaty do nasączenia

  • 1 szklanka posiekanych drobno orzechów laskowych, prażonych

Przygotowanie

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta łyżką.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Krem:

Jajka wyszorować i wyparzyć. Masło i margarynę utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę.

Jajka (w całości) wbić do blaszanej niedużej miseczki razem z cukrem. Ubić je na parze. W tym celu przygotować większy garnek z wrzącą wodą, jak do kąpieli wodnej (postawić go na palniku) i lekko podgrzewać przez cały czas, by woda parowała. Na nim postawić miskę z jajkami i cukrem, tak by nie dotykała powierzchni wody. Ubijać białka z cukrem mikserem na wysokich obrotach (przystawką do ubijania białek). Masa jajeczna powinna podwoić objętość, stać się jasna, puszysta i gęściejsza. Odstawić do przestudzenia, najlepiej do miski z zimną wodą.

Tak ubite jajka dodawać niewielkimi porcjami do masła, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodać likier. Dodać chałwę i wymieszać.

Krem przełożyć do naczynia i włożyć do lodówki, by trochę stężał (będzie zbyt rzadki do przekładania tortu).

Masy chałwowej wystarczy na dwukrotne przełożenie tortu lub - jak w przypadku tego tortu - na jedno przełożenie, pokrycie wierzchu i boków.

Czekowiśnię można zastąpić dobrą domową konfiturą wiśniową zmieszaną z 1 łyżką kakao.

Całość:

Likier i herbatę do nasączenia wymieszać.

Jeden blat tortu położyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Na niego wyłożyć trochę mniej niż połowę masy chałwowej. Przykryć drugim blatem i naponczować. Na niego wyłożyć czekowiśnię, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, naponczować. Wierzch i boki posmarować resztą masy chałwowej. Ozdobić orzechami. Schłodzić przez kilka godzin.


Smacznego :)

Dodaj komentarz

* Twój adres email nie bedzie opublikowany.

20 komentarzy

  • Asiek said

    Cudownie Ci wyszedł! Pięknie wygląda. Jak tu się odchudzać, jak wszędzie się czają takie pyszności!<br />Pozdrawiam:)

  • zauberi said

    coś czuję, że bym się zakochała w tym torcie, nie lubię zbyt słodkich tortów, ale po tym co piszesz myślę, że jest w sam raz :)

  • agnieszka said

    Wygląda pięknie, a kontrastujące warstwy w środku naprawdę super! Musiał wyjść bardzo smaczny, chętnie bym spróbowała!

  • Maggie said

    Wyglada bardzo efektownie! Wcale bym sie nie pogniewala, gdyby ktos mi taki upiekl na urodziny...

  • spencer said

    Piekłem kiedyś tort chałwowy ale z zupełnie innego przepisu..pyszny był! Uwielbiam smak chałwy.. Z tym, że ten mój nie był taki okazały, nie był taki ładny.. Przy najbliższej okazji wypróbuję:))

  • Arvén said

    Chałwa jest w czołówce moich ulubionych słodyczy i wiem, że doskonale sprawdza się w wypiekach...ale nigdy nie robiłam tego tortu - a mam taką ochotę - zwłaszcza po Twoich megaapetycznych zdjęciach!!

  • slodkiefantazje said

    @Nemi, proszę bardzo. ;) <br />@Asiek, dziękuję, fakt, ciężko się odchudzać, jak wkoło pokusy. ;)<br />@Zauberi, tort mimo dodatku chałwy nie jest bardzo słodki, ja też nie przepadam za mocno słodkimi tortami, dlatego ten nie urzekłby mnie, gdyby taki był. :)<br />@Agnieszka, dziękuję serdecznie :) Niestety już nie poczęstuję na żywo, bo u teściowej bardzo szybko zniknął. :))<br />@Wedelka, dziękuję serdecznie za miłe słowa. :) ps. smakował naprawdę dobrze. ;)<br />@Maggie, no to teraz tylko podsuń komuś ten przepis i zasugeruj co chcesz na prezent. ;)<br />@Spencer, serdecznie polecam! :)<br />@Magda K. naprawdę wart wypróbowania. :)<br />@Chantel, dziękuję :)<br />@Aga, dziękuję serdecznie :)<br />@Arven, to nie ma na co czekać, zwłaszcza jeśli lubisz chałwę, mnie zachwycił, mimo, że nie przepadam za chałwą. :)<br />@Paula, faktycznie był przepyszny, polecam! :)

  • pychotka said

    od dłuższego czasu obserwuje tego bloga i miałam przyjemność wypróbowaniu już kilku przepisów. Tym tortem jestem zachwycona smakuje rewelacyjnie ale dopiero po bardzo długim schłodzeniu. Lecz mam pytanie bo niedługo moja córcia będzie miała roczek i zastanawiam się czy można na wierzch dać masę cukrową by go ładnie udekorować? Boję się że nie będzie to razem współgrało

  • SlodkieFantazje said

    @Pychotka - myślę, że można, masa cukrowa jest na tyle neutralna w smaku, że współgra smakowo z większością kremów. Pozdrawiam serdecznie!

Konsola diagnostyczna

Lista błędów na stronie: