Sernik z malinami na kruchym spodzie

Tagi: sernik z malinami, sernik pieczony, sernik z owocami, serniki i ciasta serowe, serniki pieczone, sernik, wielkanoc

Sernik z malinami na kruchym spodzie

No cóż…  przyznaję się, raczej nie przepadam za malinami, dlatego nie łatwo było mi się zdecydować na ten serniczek. Ale po tym wypieku chyba zmienię zdanie i zacznę patrzeć na maliny bardziej przychylnym okiem. ;) Nie jadłam jeszcze sernika z malinami i podchodziłam do tego wypieku dość sceptycznie, ale ciekawość wzięła górę, na szczęście. :) Musze przyznać sama przed sobą, że twaróg z malinami to bardzo fajne połączenie, zwłaszcza, jeśli jest to twaróg cudownie pachnący cytrynką… Aromat cytryn naprawdę dużo tu daje. Sernik jest, jak dla mnie, wystarczająco słodki by cudownie harmonizowały z nim lekko kwaskowate maliny… i nie wiem jak to „działa”, ale po mimo mojej lekkiej niechęci do malin, po pierwszym kęsie tego sernika, miałam ochotę na drugi, po drugim na trzeci… Dlatego polecam ten serniczek nie tylko fanom malin. ;)

Składniki

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki krupczatki

  • 70 g schłodzonego masła

  • 1 jajko

  • ¼ szklanki cukru

  • szczypta cynamonu

  • szczypta soli


Masa serowa:

  • 300 g malin

  • 600 g twarogu

  • 100 g masła

  • 3 jajka

  • ½ szklanki cukru (można więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie serniki)

  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • skórka starta z ½ cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego

  • 1-2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Ciasto: Masło posiekać, dodać mąkę, jajko, cukier, sól i cynamon. Energiczne zagnieść ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. 1 godz.  do lodówki lub na 20 minut do zamrażalnika.

Piekarnik nastawić na 180°C (z termoobiegiem do 160°C).

Ciasto rozwałkować na koło o śr. 24 cm i przełożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24 cm (można użyć mniejszej tortownicy – 21 cm, rozwałkowując ciasto na proporcjonalną wielkość, jeśli chcemy, żeby sernik będzie wyższy).

Masa serowa: Maliny przebrać i oczyścić. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Żółtka oddzielić od białek i zmiksować z pokruszonym twarogiem (można go wcześniej dwukrotnie zmielić, jeśli wolicie całkiem „gładki” sernik). Dodać cukier i mąkę, masło, sok i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem na wolnych obrotach.

Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej, całość delikatnie wymieszać łyżką.

Połową masy posmarować kruche ciasto. Kilka malin odłożyć do dekoracji, pozostałe ułożyć na masie serowej i przykryć pozostałą masą.

Sernik piec ok. 60 minut. Po upływie ok.30 minut przykryć go z wierzchu folią aluminiową. Po upieczeniu nie wyjmować od razu, potrzymać jeszcze 15-20 minut w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, przełożyć na kratkę i odstawić do wystygnięcia.

Przed podaniem udekorować pozostałymi malinami i ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)

Dodaj komentarz

* Twój adres email nie bedzie opublikowany.

15 komentarzy

Konsola diagnostyczna

Lista błędów na stronie: