KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Brazylijski krem czekoladowy

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_6702.JPG

Składniki:

  • Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
    śmietanki kremówki
    duże jajka
    cukru
    2 łyżki brandy
    wiórki czekoladowe do dekoracji

Sposób przygotowania

Śmietanę kremówkę schłodzić w lodówce, a gdy będzie całkiem zimna, ubić ją na sztywno i ponownie odstawić do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpiel wodnej, pozostawić w gorącej, a najlepiej gotującej się na wolnym ogniu wodzie. Jajka umyć w bardzo gorącej wodzie (ok. 60-65°C) i osuszyć ściereczką. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę (najlepiej nad parą). Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie ubić na jednolitą kremową masę z powoli wlewaną ciepłą czekoladą.
Ostudzoną masę dokładnie wymieszać z bitą śmietaną (zostawiając kilka łyżek do dekoracji), brandy i na końcu z pianą z białek.
Gotowy krem rozłożyć do kieliszków/pucharków i wstawić do lodówki, by mocno się schłodził. Przed podaniem udekorować każdą porcję odłożoną bitą śmietaną i posypać wiórkami czekoladowymi.


Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4

W Brazylii popularne są nie tylko niesamowicie ostre sosy podawane do czego tylko się da, ale również baaaardzo słodkie desery. I to jest przykład takiego właśnie brazylijskiego niesamowicie słodkiego, ale jednocześnie przepysznego zimnego deseru czekoladowego. Nie jestem wielką wielbicielka słodkich kremów, ale po spróbowaniu tego, chyba zmienię zdanie… naprawdę jest tak wyśmienity, że trudno się od niego oderwać, ale nie martwcie się, na szczęście nie da się go zjeść dużo. ;)

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Arleta Arleta
    2013-02-17 18:47:08

    Bombowy przepis:) udał sie za pierwszym razem i smakuje wysmienicie:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-28 18:32:00

    @Iva - 30 dag to w uproszczeni 300 ml, czyli 1 i 1/4 standardowej szklanki o pojemności 250 ml.

    Twój komentarz
  • Iva Iva
    2013-01-28 18:12:14

    Wygląda cudnie tylko nie wiem jak jest z tą śmietanką ile to jest 30 dag ?

    Twój komentarz
  • arvvena arvvena
    2012-05-05 12:32:02

    Twój blog jest cudowny! A wypieki i deserki jeszcze lepsze!

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-05-30 20:06:12

    dlatego koniecznie trzeba się skusić ;)

    Twój komentarz
  • madzial madzial
    2011-05-28 14:37:50

    wygląda mega apetycznie i jak tu się nie skusić ;)

    Twój komentarz

Brazylijski krem czekoladowy

Brazylijski krem czekoladowy

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 4

Opis

W Brazylii popularne są nie tylko niesamowicie ostre sosy podawane do czego tylko się da, ale również baaaardzo słodkie desery. I to jest przykład takiego właśnie brazylijskiego niesamowicie słodkiego, ale jednocześnie przepysznego zimnego deseru czekoladowego. Nie jestem wielką wielbicielka słodkich kremów, ale po spróbowaniu tego, chyba zmienię zdanie… naprawdę jest tak wyśmienity, że trudno się od niego oderwać, ale nie martwcie się, na szczęście nie da się go zjeść dużo. ;)

Składniki

  • Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
    śmietanki kremówki
    duże jajka
    cukru
    2 łyżki brandy
    wiórki czekoladowe do dekoracji

Sposób przygotowania

Śmietanę kremówkę schłodzić w lodówce, a gdy będzie całkiem zimna, ubić ją na sztywno i ponownie odstawić do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpiel wodnej, pozostawić w gorącej, a najlepiej gotującej się na wolnym ogniu wodzie. Jajka umyć w bardzo gorącej wodzie (ok. 60-65°C) i osuszyć ściereczką. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę (najlepiej nad parą). Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie ubić na jednolitą kremową masę z powoli wlewaną ciepłą czekoladą.
Ostudzoną masę dokładnie wymieszać z bitą śmietaną (zostawiając kilka łyżek do dekoracji), brandy i na końcu z pianą z białek.
Gotowy krem rozłożyć do kieliszków/pucharków i wstawić do lodówki, by mocno się schłodził. Przed podaniem udekorować każdą porcję odłożoną bitą śmietaną i posypać wiórkami czekoladowymi.


Smacznego :)