Parfait owocowe z malinami i brzoskwiniami

Przyg: 25 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_9062.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
11x23 cm

  • Ilość Składnik
    świeże brzoskwinie lub 4 połówki brzoskwiń z puszki
    malin
    żółtka
    cukru z prawdziwą wanilią
    cukru
    likieru pomarańczowego lub soku z pomarańczy
    konfitury malinowej
    śmietanki 36%
    opakowanie posypki z gorzkiej czekolady lub 50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
    serduszka z czekolady do dekoracji (u mnie wiórki z czekolady truskawkowej)

Sposób przygotowania

Brzoskwinie naciąć na krzyż i na chwilkę włożyć do wrzącej wody. Wyjąć i obrać. Przekroić na pół, usunąć pestki. Miąższ pokroić w mała kostkę. Maliny oczyścić i przebrać (kilka odłożyć do dekoracji).

Żółtka ubijać około 5 minut z cukrem, cukrem waniliowym i likierem pomarańczowym w kąpieli wodnej. Miskę zdjąć, wstawić do zimnej wody. Ubijać tak długo, aż masa całkiem wystygnie.

Konfitury malinowe wymieszać z masą żółtkową. Śmietankę ubić na sztywno i mieszając, porcjami dodawać do masy. Następnie dodać owoce i posypkę czekoladową. Masę przełożyć do formy do parfait lub wyłożonej folią spożywczą/lub aluminiową keksówki. Wierzch wygładzić. Mrozić około 8 h.

Przed podaniem formę włożyć na chwilę do gorącej wody. Deser wyjąc na talerz, folię usunąć. Udekorować czekoladą i malinami. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną i musem malinowy. Najlepiej wyjąć z zamrażalnika około 10 minut przed podaniem, dzięki czemu będą bardziej aromatyczne.


Smacznego :)

Przyg: 25 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10

Pierwszy raz natknęłam się na parfait i postanowiłam je wypróbować. Parfait to lody przygotowywane na bazie śmietany a nie mleka. Dzięki czemu podczas mrożenia nie trzeba ich mieszać. Nazwa deseru pochodzi z języka francuskiego i oznacza doskonały, idealny. :) Czy faktycznie? Nie mnie to oceniać, ale podzielę się z Wami moimi subiektywnymi spostrzeżeniami. Jak dla mnie deser ten jest całkiem przyjemną odmianą. Mmocno orzeźwiający, słodycz miesza się z nieco kwaśnymi malinkami, dzięki czemu mamy pełną harmonię i nie jest za słodko ani za kwaśno… W smaku mocno wyczuwalny akcent pomarańczy i odrobinkę wyczuwalny sam likier … ale można spokojnie zastąpić go świeżym sokiem z pomarańczy, jeśli ktoś nie lubi alkoholu w mrożonych deserach, lub jeśli zwyczajnie chcemy uzyskać efekt większej owocowości i orzeźwienia.

Parfait smakuje zdecydowanie inaczej niż tradycyjne lody, ale powiedziałabym, że dzięki dodatkowi sporej ilości owoców jest bardziej orzeźwiający… Jednakowoż zaspokaja apetyt na słodkości, bo nie zapominajmy, że mamy w nim spory dodatek czekolady i trochę konfitury. Można go więc sklasyfikować gdzieś pomiędzy lodami a sorbetem. :) Ja na co dzień przywiązana jestem chyba jednak bardziej do lodów, ale raz na jakiś czas… czemu nie. :) Polecam , szczególnie innowatorom. :) Przepis pochodzi z lipcowego „Sól i pieprz”.

IMG_9064.JPG IMG_9067.JPG IMG_9043.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-06-20 13:57:52

    Ja parfait znam tylko z innych blogów ....wyglada bardzo smakowicie, ale jakoś nie po drodze mi do jego przygotowania:). Maliny i czekolada w jednym deserze to połaczenie idealne:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2011-08-16 13:57:24

    o tak, parfait jest nieprzyzwoicie pyszne! :) pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • slyvvia slyvvia
    2011-08-15 06:39:39

    Wow, niesamowicie to wygląda. Z chęcią bym teraz spróbowała takiego deseru :D

    Twój komentarz
  • megii013 megii013
    2011-08-14 20:17:54

    Ale to pysznie wygląda;)))

    Twój komentarz
  • majka majka
    2011-08-14 06:27:56

    Wyglada cudownie. Mnie przekonuje juz samym wygladem. Ten deserek musi byc naprawde pyszny :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-12 18:19:58

    @Aga, dzięki serdeczne. :) Polecam wypróbować. :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-12 18:18:33

    @Jolanta, polecam w takim razie :) W smaku jest dość oryginalny i naprawdę smaczny. :) również ciepło pozdrawiam

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-12 18:17:13

    @Asiek, dzięki serdeczne :) pozdrawiam cieplutko :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-12 18:15:57

    @Karmelitka,smakuje bardzo ciekawie, więc szczerze polecam wypróbuj. :)

    @Beata, przyznaję jest całkiem niezłe. :)

    Twój komentarz
  • aga aga
    2011-08-12 17:43:00

    super! prezentuje sie pysznie:)

    Twój komentarz
  • Jolanta szyndlarewicz Jolanta szyndlarewicz
    2011-08-12 17:19:03

    bardzo ciekawie sie preznetuje ...nigdy nie spokałam się z tego rodzaju deserwem .... pozdrawiam ciepło

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-08-12 15:10:14

    Jak dla mnie - wygląda idealnie!!

    Pozdrawiam serdecznie:)

    Asiek

    Twój komentarz
  • Beata Beata
    2011-08-12 13:37:21

    O matko, to musi być przepyszne!

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-08-12 12:53:59

    te energetyzujące kolory!

    cudowny twór. hmm...jestem ciekawa, jak smakuje ;]

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-12 11:28:28

    @Nemi, trzeba jeszcze skosztować. ;))

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-12 11:27:56

    @Wiosenka27 - ja też trochę się do tego zabierałam, w planach miałam dużo wcześniej, ale zmobilizował mnie fakt, że za chwilę skończą się świeże maliny, a zależało mi, żeby właśnie z nimi był deser. ;))

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-12 11:26:20

    @Kaczucha, czyli jesteś prawdziwą innowatorką... a to dobrze wróży dla Twojej kuchni, eksperymentując odkrywa się całe mnóstwo cudownych smaków. :) U mnie jeszcze różnie z tym eksperymentowaniem bywa... czasami za żadne skarby nie potrafię się przekonać do danego połączenia i sama siebie przekonuję, że na pewno by mi to nie smakowało. ;) Ale zdarza się to coraz rzadziej, pracuję nad tym ;))

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-08-12 07:57:50

    Niesamowity deser - nie da się przejść koło niego obojętnie:)

    Twój komentarz
  • wiosenka27 wiosenka27
    2011-08-12 06:23:09

    Ja całe lato zbieram się do zrobienia parfait i jakoś mi to kiepsko idzie. Twoje wygląda cudownie:)

    Twój komentarz
  • Kaczucha Kaczucha
    2011-08-12 05:42:00

    Ja tam lubię takie innowacje:)

    Twój komentarz

Parfait owocowe z malinami i brzoskwiniami

Parfait owocowe z malinami i brzoskwiniami

Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 11x23 cm

Opis

Pierwszy raz natknęłam się na parfait i postanowiłam je wypróbować. Parfait to lody przygotowywane na bazie śmietany a nie mleka. Dzięki czemu podczas mrożenia nie trzeba ich mieszać. Nazwa deseru pochodzi z języka francuskiego i oznacza doskonały, idealny. :) Czy faktycznie? Nie mnie to oceniać, ale podzielę się z Wami moimi subiektywnymi spostrzeżeniami. Jak dla mnie deser ten jest całkiem przyjemną odmianą. Mmocno orzeźwiający, słodycz miesza się z nieco kwaśnymi malinkami, dzięki czemu mamy pełną harmonię i nie jest za słodko ani za kwaśno… W smaku mocno wyczuwalny akcent pomarańczy i odrobinkę wyczuwalny sam likier … ale można spokojnie zastąpić go świeżym sokiem z pomarańczy, jeśli ktoś nie lubi alkoholu w mrożonych deserach, lub jeśli zwyczajnie chcemy uzyskać efekt większej owocowości i orzeźwienia.

Parfait smakuje zdecydowanie inaczej niż tradycyjne lody, ale powiedziałabym, że dzięki dodatkowi sporej ilości owoców jest bardziej orzeźwiający… Jednakowoż zaspokaja apetyt na słodkości, bo nie zapominajmy, że mamy w nim spory dodatek czekolady i trochę konfitury. Można go więc sklasyfikować gdzieś pomiędzy lodami a sorbetem. :) Ja na co dzień przywiązana jestem chyba jednak bardziej do lodów, ale raz na jakiś czas… czemu nie. :) Polecam , szczególnie innowatorom. :) Przepis pochodzi z lipcowego „Sól i pieprz”.

Składniki

  • Ilość Składnik
    świeże brzoskwinie lub 4 połówki brzoskwiń z puszki
    malin
    żółtka
    cukru z prawdziwą wanilią
    cukru
    likieru pomarańczowego lub soku z pomarańczy
    konfitury malinowej
    śmietanki 36%
    opakowanie posypki z gorzkiej czekolady lub 50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
    serduszka z czekolady do dekoracji (u mnie wiórki z czekolady truskawkowej)

Sposób przygotowania

Brzoskwinie naciąć na krzyż i na chwilkę włożyć do wrzącej wody. Wyjąć i obrać. Przekroić na pół, usunąć pestki. Miąższ pokroić w mała kostkę. Maliny oczyścić i przebrać (kilka odłożyć do dekoracji).

Żółtka ubijać około 5 minut z cukrem, cukrem waniliowym i likierem pomarańczowym w kąpieli wodnej. Miskę zdjąć, wstawić do zimnej wody. Ubijać tak długo, aż masa całkiem wystygnie.

Konfitury malinowe wymieszać z masą żółtkową. Śmietankę ubić na sztywno i mieszając, porcjami dodawać do masy. Następnie dodać owoce i posypkę czekoladową. Masę przełożyć do formy do parfait lub wyłożonej folią spożywczą/lub aluminiową keksówki. Wierzch wygładzić. Mrozić około 8 h.

Przed podaniem formę włożyć na chwilę do gorącej wody. Deser wyjąc na talerz, folię usunąć. Udekorować czekoladą i malinami. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną i musem malinowy. Najlepiej wyjąć z zamrażalnika około 10 minut przed podaniem, dzięki czemu będą bardziej aromatyczne.


Smacznego :)