Pączki hiszpańskie zwane tez wiedeńskimi

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_2421.JPG

Składniki:

  • Na około 12 dużych lub 20 małych gniazdek (zależy od wielkości szprycy):

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    masła
    średnie jajka
    szczypta soli
    wody
  • Na glazurę:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    soku z cytryny
    3 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania

W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć.

Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 170º C. Wyjąć, osączyć na bibule.

Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem. Pączki odstawić do ostudzenia. Udekorować lukrem.


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12

Jedne z moich ulubionych pączków. Przez jednych zwane wiedeńskimi, przez innych hiszpańskimi, a przez jeszcze innych po prostu gniazdkami. Ale nieważne jak je nazwiemy, ważne, że są przepyszne. Lekkie jak puch, delikatne, rozpływające się w ustach, to zdecydowanie cechy, którymi można je określić.

Pączusie hiszpańskie są z ciasta parzonego i smakują zupełnie inaczej niż tradycyjne drożdżowe pączki. Są od nich o niebo delikatniejsze i naprawdę trudno poprzestać na jednym. Gorąco polecam! :)

Przepis wypatrzony u Asi, a pochodzi stąd.

IMG_2415.JPG IMG_2411.JPG IMG_2423.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Iwona Iwona
    2016-02-13 10:23:58

    Paczki sa rewelacyjne!!!!! Odkad zrobilam je po raz pierwszy, nie moge przestac ich robic. Ciagle do nich wracamy bo robi sie je bardzo szybko a znikaja chyba jeszcze szybciej :)

    Twój komentarz
  • Ela Ela
    2016-01-11 12:24:23

    Piękne i jakie apetyczne. Z podobnego przepisu robię hiszpańskie churros.

    Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • ola ola
    2014-12-18 16:01:58

    Czy gaz pod garnkiem mam wyłączyć od razu po wsypaniu mąki czy dopiero jak ciasto będzie odstawać od ścianek garnka?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-19 10:16:17

      Jak będzie odstawać od ścianek garnka. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Basia Basia
    2014-02-20 10:58:30

    Witam, przepis w porządku, zrobiłam, smaczne :) tylko ja mam za małą szprycę i wyszły mi mniejsze, znaczy cieńsze. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-15 22:44:13

    @Ewiik - prawdopodobnie temperatura tłuszcz była odrobinę za niska i wtedy pączki dłużej się smażą a tłuszcz bardzie wsiąka w ciasto. Można też dodawać do ciasta 1-2 łyżki spirytusu (niewyczuwalne w cieście), to dodatkowo przeciwdziała wsiąkaniu tłuszczu w ciasto. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • ewiik ewiik
    2014-01-15 15:28:07

    witam :)zrobiłam-są pyszne to prawda tylko nie wiem czemu zostało w nich bardzo dużo tłuszczu ?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-21 17:11:01

    @Yachu - jest napisane w pierwszym zdaniu przygotowania: "zagotować szklankę wody z masłem....", nie wymieniałam w składnikach, bo zapewne założyłam, że wodę każdy w domu ma ;), ale oczywiście mogę dodać do składników. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Yachu Yachu
    2013-09-21 16:59:26

    Chyba brakuje w składnikach dość istotnego elementu pt. szklanka wody :)

    Twój komentarz
  • Tomek... Tomek...
    2013-02-07 09:28:50

    Dzień dobry .Chciałem się podzielić z wami opinią na temat tego przepisu . No wiec nie będe pisał za dużo jest po prostu rewelacyjny polecam.

    Twój komentarz
  • Michal Michal
    2013-02-07 09:05:22

    Wyszły supeeeeer :)

    Twój komentarz
  • PiernikowaChata PiernikowaChata
    2013-02-06 22:25:16

    Moje najukochańsze pączki, Jednak nigdy nie smażę, ani nie kupuję na tłusty czwartek czy ostatki, bo mogła bym je jeść, jeść i jeść..... ogólnie to pączki które jadam najczęściej

    Twój komentarz
  • Moniką Matwiej Moniką Matwiej
    2013-02-06 08:42:42

    Właśnie wczoraj je pieklam.pyszne,a jakie puszyste i delikatne.mmmmm niebo w gębie;-)

    Twój komentarz
  • StoLyzekSzczescia StoLyzekSzczescia
    2013-02-01 13:14:56

    Idealne na tłusty czwartek,Wyglądają pięknie.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-15 18:03:10

    @Antonina - myślę, że tak.

    Twój komentarz
  • antonina antonina
    2012-11-15 17:24:35

    czy zamiast masła moge użyć palmy???

    Twój komentarz
  • kotek kotek
    2012-02-16 12:18:58

    właśnie zrobiłam ,wyszły boskie :)

    Twój komentarz
  • bocado bocado
    2012-01-18 15:33:24

    Zrobione, wyszły pysznie choć rozwaliłam przy okazji rękaw cukierniczy...i musiałam im zmienić kształt :))) i trochę za dużo cytryny do lukru dałam :) poza tym wielkie dzięki za przepis!

    Twój komentarz
  • burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
    2012-01-16 20:21:26

    Myślę o zrobieniu gniazdek od paru dni, bo dostałam na nie zamówienie od znajomego:) uwielbiam je, są po prostu pyszne!

    Twój komentarz
  • wykrywacz smaku wykrywacz smaku
    2012-01-16 19:26:52

    aż ślinka cieknie! :) Dziękujemy za zdjęcie!

    Twój komentarz
  • flowerek flowerek
    2012-01-16 17:31:18

    Pieknie ci wyszly :)

    Twój komentarz
  • oliwek oliwek
    2012-01-16 16:10:06

    ale rozpusta:) przepis zapisuję :)

    Twój komentarz
  • annaz annaz
    2012-01-16 15:11:14

    Co za poezja :)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-01-16 11:07:50

    I pewnie znów będę musiała je zrobić!! Bo dziś Zuzia się pytała, kiedy je zrobię:) Pięknie Ci wyszły! Bardzo fachowo:)

    Pozdrawiam cieplutko!

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-01-16 09:42:18

    uwielbiam je :) Wspaniałe Ci wyszły!!!

    Twój komentarz
  • Mar Mar
    2012-01-16 08:52:16

    Są piękne! Od zawsze uwielbialam hiszpańskie pączki, cieszę się że znalazłam na nie przepis, mam ochotę zrobić je natychmiast!:)

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2012-01-16 07:40:11

    Piękne;) A może takie zrobię w tym roku na tłusty czwartek ;)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-01-16 06:49:21

    Ba\rdzo je lubię ....maja taki świetny smak:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-01-16 05:46:54

    Jejku,jakie one są piękne! Idealne po prostu.:)

    Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Daria Anna Daria Anna
    2012-01-15 23:15:31

    W tym roku na pewno zrobię je na tłusty czwartek, chodzą za mną juz chyba 3 lata heh , ale muszę je zrobić w koncu. To w sumie moje ulubione pączki. Pięknie Ci wyszły.

    Twój komentarz

Pączki hiszpańskie zwane tez wiedeńskimi

Pączki hiszpańskie zwane tez wiedeńskimi

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Jedne z moich ulubionych pączków. Przez jednych zwane wiedeńskimi, przez innych hiszpańskimi, a przez jeszcze innych po prostu gniazdkami. Ale nieważne jak je nazwiemy, ważne, że są przepyszne. Lekkie jak puch, delikatne, rozpływające się w ustach, to zdecydowanie cechy, którymi można je określić.

Pączusie hiszpańskie są z ciasta parzonego i smakują zupełnie inaczej niż tradycyjne drożdżowe pączki. Są od nich o niebo delikatniejsze i naprawdę trudno poprzestać na jednym. Gorąco polecam! :)

Przepis wypatrzony u Asi, a pochodzi stąd.

Składniki

  • Na około 12 dużych lub 20 małych gniazdek (zależy od wielkości szprycy):

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    masła
    średnie jajka
    szczypta soli
    wody
  • Na glazurę:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    soku z cytryny
    3 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania

W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć.

Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 170º C. Wyjąć, osączyć na bibule.

Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem. Pączki odstawić do ostudzenia. Udekorować lukrem.


Smacznego :)