Mus truskawkowy ze śmietanką

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4
Filtry wyszukiwania
mus%20truskawkowy1.JPG

Składniki:

  • Mus:

    Ilość Składnik
    truskawek, świeżych lub mrożonych
    śmietanki kremówki
    cukru pudru
    żelatyny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    kilka listków świeżej mięty

Sposób przygotowania

Śmietankę mocno schłodzić.
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach zimnej wody i odstawić, aby napęczniała.
Truskawki oczyścić, kilka odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem (pozostawiając 2 łyżki cukru) na mus.
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, nieco przestudzić. Dodać do niej kilka łyżek musu truskawkowego i wmieszać. Żelatynę wymieszaną z truskawkami dodać do pozostałego musu i dokładnie wymieszać
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Delikatnie połączyć z masą truskawkową.
Mus przelać do pucharków. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować truskawkami i miętą.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4

Jeśli podobnie jak ja będziecie mieć nadwyżkę truskawek i będziecie chcieli coś szybkiego z nich przyrządzić polecam ten prosty i pyszny mus truskawkowy. My kilka dni pod rząd kupowaliśmy po kobiałce truskawek i nagle się okazało, że nie nadążyliśmy z ich jedzeniem i mamy ich całkiem sporo. Nie miałam natchnienia na ciasto, konfitury lub inne pracochłonne smakołyki, więc zdecydowałam się na ten prosty i szybki w przygotowaniu deser. W smaku przypomina nieco ptasie mleczko truskawkowe, choć pianka jest delikatniejsza i znacznie bardziej truskawkowa, ale delikatny posmak śmietanki jest jak najbardziej wyczuwalny i stanowi pyszny akcent. Polecam!

mus%20truskawkowy2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • ula ula
    2015-05-29 11:44:57

    Jestem szczerze zachwycona przepisem. Minimum składników, maksimum smaku. Instrukcja czytelna i logiczna, świetny pomysł z kąpielą wodna dla żelatyny. Jeszcze się nie ścielo, a już wiem, że mój Mężczyzna będzie zachwycony niespodzianką. ;) Wielkie dzięki!

    Twój komentarz
  • Łasuch w kuchni Łasuch w kuchni
    2012-06-19 18:12:58

    Wygląda cudnie i do tego ten kolor :-)

    Twój komentarz
  • Jola Szyndlarewicz Jola Szyndlarewicz
    2012-06-14 07:38:16

    U nas niestety przez te deszcze jest problem z truskawkami. Deser wyglada pysznie, tak leciutko i puchato:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2012-06-12 21:25:54

    bardzo lubie takie lekkie, moocno owocowe deserki. idealny mus na lato!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-06-12 12:34:05

    Pychota! Jaki ma ładny kolorek. :)Uwielbiam truskawki i wszelkie możliwości jakie dają:)Pozdrowienia:*

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-06-12 08:42:23

    pycha!!!! Serwujesz takie smakołyki a ja właśnie się zważyłam :( Póki co.... oczkami ale w całości :D

    Twój komentarz

Mus truskawkowy ze śmietanką

Mus truskawkowy ze śmietanką

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 4

Opis

Jeśli podobnie jak ja będziecie mieć nadwyżkę truskawek i będziecie chcieli coś szybkiego z nich przyrządzić polecam ten prosty i pyszny mus truskawkowy. My kilka dni pod rząd kupowaliśmy po kobiałce truskawek i nagle się okazało, że nie nadążyliśmy z ich jedzeniem i mamy ich całkiem sporo. Nie miałam natchnienia na ciasto, konfitury lub inne pracochłonne smakołyki, więc zdecydowałam się na ten prosty i szybki w przygotowaniu deser. W smaku przypomina nieco ptasie mleczko truskawkowe, choć pianka jest delikatniejsza i znacznie bardziej truskawkowa, ale delikatny posmak śmietanki jest jak najbardziej wyczuwalny i stanowi pyszny akcent. Polecam!

Składniki

  • Mus:

    Ilość Składnik
    truskawek, świeżych lub mrożonych
    śmietanki kremówki
    cukru pudru
    żelatyny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    kilka listków świeżej mięty

Sposób przygotowania

Śmietankę mocno schłodzić.
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach zimnej wody i odstawić, aby napęczniała.
Truskawki oczyścić, kilka odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem (pozostawiając 2 łyżki cukru) na mus.
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, nieco przestudzić. Dodać do niej kilka łyżek musu truskawkowego i wmieszać. Żelatynę wymieszaną z truskawkami dodać do pozostałego musu i dokładnie wymieszać
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Delikatnie połączyć z masą truskawkową.
Mus przelać do pucharków. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować truskawkami i miętą.

Smacznego :)