KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Delicja jabłkowa

Przyg: 70 min Pieczenie: 55 min
Średni
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
delicja%20jablkowa_3.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
25x25 cm

  • Biszkopt jasny (na dwa blaty):

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
  • Biszkopt kakaowy:

    Ilość Składnik
    jajka
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    kakao
  • Mus z jabłek:

    Ilość Składnik
    kwaśnych jabłek pokrojonych w grubą kostkę (antonówka/szara reneta)
    cukru (można więcej jeśli lubimy mocno słodki mus)
    cynamonu (można pominąć)
    wody
    żelatyny w proszku
  • Krem waniliowy:

    Ilość Składnik
    mleka
    cukru
    200 g miękkiego masła
    cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić 2 łyżeczkami ekstraktu z wanilii lub pastą waniliową)
    mąki pszennej
    łyżek mąki ziemniaczanej
    średnie jajka
  • Poncz do kakaowego biszkopta:

    Ilość Składnik
    likieru czekoladowego
    gorącej przegotowanej wody
    cukier do smaku
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    250 g frużeliny wiśniowej (można zastąpić konfiturą wiśniową podgrzaną z dodatkiem 2 łyżeczek żelatyny
    gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Biszkopt jasny:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki wymieszać, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa tortownica, wiec papierem wykładałam tylko dno formy). Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º C około 30-35 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika pozostawić na kilka minut w formie do przestygnięcia. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 2 blaty.

Biszkopt kakaowy:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki wymieszać z kakao, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Formę o wymiarach jak przy jasnym biszkopcie wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º C około 20-25 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika pozostawić na kilka minut w formie do przestygnięcia.

Mus z jabłek:
Pokrojone w grubą kostkę jabłka przesmażyć z 1/3 szklanki wody, cukrem i cynamonem do miękkości. Do gorących dodać rozrobioną w gorącej wodzie żelatynę (1/4 szklanki wody), dokładnie wymieszać. Mus ostudzić, wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby stężał.

Krem waniliowy:
Zagotować 500 ml mleka z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąką zwykłą oraz ziemniaczaną, dodać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty (do zgęstnienia), cały czas energicznie mieszając, żeby się nie doszło do powstania grudek. Masę budyniową wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę dodawać stopniowo po łyżce masy budyniowej (do wyczerpania budyniu) ucierając na najwyższych obrotach miksera, by nie powstały grudki. Jeśli krem będzie zbyt luźny można wstawić go na kwadrans do lodówki.

Całość:

Na jeden z jasnych biszkoptów* wyłożyć stężały mus z jabłek, wyrównać wierzch, przykryć kakaowym biszkoptem. Przygotować poncz (wymieszać wszystkie składniki. Tak powstałym ponczem skropić kakaowy blat.
Na blat kakaowy wyłożyć krem waniliowy, wygładzić. Na wierzch wyłożyć frużelinę wiśniową, przykryć jasnym biszkoptem.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Nałożyć do woreczka dekoratorskiego lub szprycy i udekorować wierzch w esy floresy.


Smacznego :)

*można go nawilżyć ponczem np. z dodatkiem calvadosu lub z herbaty z cytryną lub z dodatkiem likieru cytrynowego (ja nawilżałam tylko blat kakaowy)

Przyg: 70 min Pieczenie: 55 min
Średni
Porcje: 12

To ciacho powstało na specjalne życzenie Agnieszki. Pewnego dnia podczas rozmowy na Facebooku opowiedziała mi, że jadła pyszne ciasto i od słowa do słowa ustaliłyśmy, że dowie się co to za ciasto, skąd pochodzi etc. Dzięki jej sprytowi i dociekliwości udało się jej ustalić namiary na cukiernie, która przygotowuje to tak lubiane przez nią ciasto i udało się jej zlokalizować, ten konkretny rodzaj ciasta. :) Ja zobowiązałam się „odtworzyć” smak tego ciasta i zrobić coś możliwie zbliżonego, tak by Agnieszka mogła przygotować takowe sama. :) Nie wiem na ile mi się to udało, bo oryginału nie jadłam, ale mogę powiedzieć, że to przygotowane przeze mnie jest naprawdę smaczne.

Zarówno jasny, jak i kakaowy biszkopt wspaniale współgrają z musem z jabłek. A towarzystwo waniliowego kremu i wiśniowej frużeliny sprawia, że ciasto smakuje naprawdę wyśmienicie. Kwintesencję stanowi mój wkład w postaci chrupiącego, czekoladowego wierzchu.

Inspiracją było ciasto o identycznej nazwie z cukierni Trojanka. Polecam! PS. Agnieszko mam nadzieję, że ciasto Ci zasmakuje. :)

delicja%20jablkowa_2.JPG delicja%20jablkowa.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Wiewiorka Wiewiorka
    2014-12-23 13:55:58

    Witam

    Robię to ciasto już po raz drugi i jest wspaniałe. Musiałam jednak trochę go zmodyfikować. Po pierwsze gdybym użyła blachy 25x25cm przy tej ilości skłądników to by już sam biszkopt mi uciekł a gdzie jeszcze masy. Ja robiłam w dużej blaszce około 25x40cm i jedno tylko co zmieniłam przy drugim podejściu to ciemny biszkopt zrobiłam z 4 jaj. Ogólnie tej masy budyniowej jest tak dużo, że ja zostawiam trochę i na górę daję cienką warstwę i na to dopiero polewę z czekolady. Całość wyszła mi prawie równo z blachą. Przepis jest świetny i ciasto robi wrażenie. Dość pracochłonne

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-20 10:39:24

    @Justa - krem po zmiksowaniu z masłem wystraczy schłodzić, na pewno zgęstnieje.

    Twój komentarz
  • Justa Justa
    2013-04-20 07:34:17

    Krem waniliowy mi nie wyszedł jak go uratowac ?? jest rzadki nie ma wogóle konsystencji kremu ??

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-08 08:35:21

    @Eljoza - ja niestety nigdy nie jadłam tego ciasta, więc podczas przygotowywania mogłam oprzeć się tylko na opisie czytelniczki, która go jadła i zrobic wg jej "wskazówek" :), być może kiedyś będę miała okazję je spobować i wtedy będę mogła ocenic czego brakuje temu ciastu domowemu, teraz nie jestem w stanie tego ocenić, bo zupełnie nie wiem jak smakuje tamto oryginalne. :)

    Twój komentarz
  • Eljoza Eljoza
    2013-02-08 08:00:35

    Jestem z okolic , gdzie w każdym sklepie spożywczym można kupić ciasta z cukierni Trojanka :)Jednak nie ma to jak swój wypiek.To ciasto wygląda ślicznie jednak , zrobiłam go- jednak dla mnie nie ma szału, chociaż nie znaczy, że nie jest dobre...

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-28 20:40:46

    @Agnieszka - jeśli zrobisz wszystko zgodnie z przepisem gwarantuje, że biszkopt Ci wyrośnie, ważne, żeby bardzo mocno ubić pianę z białek, musi być sztywna i lśniąca... ale jeśli bardzo się obawiasz możesz dodać łyżeczkę proszku dla swojego spokoju :), ale zapewniam, że nie jest on do niczego potrzebny :)

    Twój komentarz
  • Agnieszka M. Agnieszka M.
    2012-11-28 19:57:58

    Ciasto wygląda cudownie.Planuje go zrobić tylko zastanawiam się nad biszkoptem, nie dodaje się do niego proszku do pieczenia??Obawiam się że mi nie wyrosnie.

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2012-11-15 11:41:02

    Moj tata kiedys przyniosl z pracy bardzo podobny placek. Zakochalm sie w nim i jak tylko moge to go pieke. Tyle ze u mnie to wyglada tak: ciasto-->jablka-->ser-->mak. Jest po prostu cudowny. Ale ten z tego przepisu tez musze sprobowac:)

    Twój komentarz
  • Agnieszka S Agnieszka S
    2012-10-05 09:47:09

    Prosty, sympatyczny przepis. Wypróbowałam, ciekawe połączenie budyniowego kremu i jabłek - nie przypuszczałam, że będą tak dobrze się komponować. Mimo to ciasto traktuję raczej jako ciekawostkę, która od czasu do czasu trafi na stół, niż jako stałą pozycję, bo mego serca nie podbiło ;)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-09-21 14:45:38

    @AGA - jak najbardziej można zastąpić.

    Twój komentarz
  • AGA AGA
    2012-09-21 13:14:35

    Moje pytanie brzmi: czy do masy waniliowej mogę cukier z prawdziwą wanilią zastąpić cukrem waniliowym???

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-09-21 09:01:21

    wyglada bardzo, bardzo smakowicie:)

    Twój komentarz
  • Jagienka Jagienka
    2012-09-20 20:45:05

    fantastycznie się prezentuje - takie balowe :-)

    Twój komentarz
  • Anetnka Anetnka
    2012-09-20 15:51:48

    ciasto prezentuje się genialnie! i jeszcze lepiej pewnie smakuje:) wspanałe..

    Twój komentarz
  • madlene17 madlene17
    2012-09-20 13:25:56

    To musi smakować tak jak wygląda - obłędnie!

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2012-09-20 13:02:17

    wygląda tak pysznie... na pewno było lepsze niż z cukierni!

    Twój komentarz
  • Basia Basia
    2012-09-20 11:11:22

    Znam, znam i baaardzo lubię :-)Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2012-09-20 08:20:23

    sądząc po tym jak wspaniale wygląda to musi być przepyszne :)

    Twój komentarz
  • Droczilka Droczilka
    2012-09-20 08:19:45

    Delicja wygląda obłędnie smakowicie!!!:-) Przepis wart wypróbowania!

    Twój komentarz
  • Madziana Madziana
    2012-09-20 06:36:55

    No nie, to ciasto wygląda po prostu NIESAMOWICIE! Gratuluje talentu cukierniczego :) I umiejętności odtworzenia ciasta ze zdjęcia :) Bardzo chętnie je wypróbuje, nigdy nie robiłam tak złożonego ciasta :)

    Twój komentarz
  • Ervisha Ervisha
    2012-09-20 06:09:16

    Jezu jaka wspaniała.... Już wiem co zrobie na niedzielę ::) Tak się składa ze mama robiła konfiture z jabłek, która ma konsystencję musu :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-09-20 04:43:58

    Bardzo podoba mi się to ciasto. Wspaniałe warstwy, świetny przepis. Chętnie go wypróbuję. :)Miłego dnia Kasiu!:)

    Twój komentarz

Delicja jabłkowa

Delicja jabłkowa

Przygotowanie: 70 min. Pieczenie: 55 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 25x25 cm

Opis

To ciacho powstało na specjalne życzenie Agnieszki. Pewnego dnia podczas rozmowy na Facebooku opowiedziała mi, że jadła pyszne ciasto i od słowa do słowa ustaliłyśmy, że dowie się co to za ciasto, skąd pochodzi etc. Dzięki jej sprytowi i dociekliwości udało się jej ustalić namiary na cukiernie, która przygotowuje to tak lubiane przez nią ciasto i udało się jej zlokalizować, ten konkretny rodzaj ciasta. :) Ja zobowiązałam się „odtworzyć” smak tego ciasta i zrobić coś możliwie zbliżonego, tak by Agnieszka mogła przygotować takowe sama. :) Nie wiem na ile mi się to udało, bo oryginału nie jadłam, ale mogę powiedzieć, że to przygotowane przeze mnie jest naprawdę smaczne.

Zarówno jasny, jak i kakaowy biszkopt wspaniale współgrają z musem z jabłek. A towarzystwo waniliowego kremu i wiśniowej frużeliny sprawia, że ciasto smakuje naprawdę wyśmienicie. Kwintesencję stanowi mój wkład w postaci chrupiącego, czekoladowego wierzchu.

Inspiracją było ciasto o identycznej nazwie z cukierni Trojanka. Polecam! PS. Agnieszko mam nadzieję, że ciasto Ci zasmakuje. :)

Składniki

  • Biszkopt jasny (na dwa blaty):

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
  • Biszkopt kakaowy:

    Ilość Składnik
    jajka
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    kakao
  • Mus z jabłek:

    Ilość Składnik
    kwaśnych jabłek pokrojonych w grubą kostkę (antonówka/szara reneta)
    cukru (można więcej jeśli lubimy mocno słodki mus)
    cynamonu (można pominąć)
    wody
    żelatyny w proszku
  • Krem waniliowy:

    Ilość Składnik
    mleka
    cukru
    200 g miękkiego masła
    cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić 2 łyżeczkami ekstraktu z wanilii lub pastą waniliową)
    mąki pszennej
    łyżek mąki ziemniaczanej
    średnie jajka
  • Poncz do kakaowego biszkopta:

    Ilość Składnik
    likieru czekoladowego
    gorącej przegotowanej wody
    cukier do smaku
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    250 g frużeliny wiśniowej (można zastąpić konfiturą wiśniową podgrzaną z dodatkiem 2 łyżeczek żelatyny
    gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Biszkopt jasny:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki wymieszać, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa tortownica, wiec papierem wykładałam tylko dno formy). Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º C około 30-35 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika pozostawić na kilka minut w formie do przestygnięcia. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 2 blaty.

Biszkopt kakaowy:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki wymieszać z kakao, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Formę o wymiarach jak przy jasnym biszkopcie wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º C około 20-25 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika pozostawić na kilka minut w formie do przestygnięcia.

Mus z jabłek:
Pokrojone w grubą kostkę jabłka przesmażyć z 1/3 szklanki wody, cukrem i cynamonem do miękkości. Do gorących dodać rozrobioną w gorącej wodzie żelatynę (1/4 szklanki wody), dokładnie wymieszać. Mus ostudzić, wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby stężał.

Krem waniliowy:
Zagotować 500 ml mleka z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąką zwykłą oraz ziemniaczaną, dodać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty (do zgęstnienia), cały czas energicznie mieszając, żeby się nie doszło do powstania grudek. Masę budyniową wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę dodawać stopniowo po łyżce masy budyniowej (do wyczerpania budyniu) ucierając na najwyższych obrotach miksera, by nie powstały grudki. Jeśli krem będzie zbyt luźny można wstawić go na kwadrans do lodówki.

Całość:

Na jeden z jasnych biszkoptów* wyłożyć stężały mus z jabłek, wyrównać wierzch, przykryć kakaowym biszkoptem. Przygotować poncz (wymieszać wszystkie składniki. Tak powstałym ponczem skropić kakaowy blat.
Na blat kakaowy wyłożyć krem waniliowy, wygładzić. Na wierzch wyłożyć frużelinę wiśniową, przykryć jasnym biszkoptem.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Nałożyć do woreczka dekoratorskiego lub szprycy i udekorować wierzch w esy floresy.


Smacznego :)

*można go nawilżyć ponczem np. z dodatkiem calvadosu lub z herbaty z cytryną lub z dodatkiem likieru cytrynowego (ja nawilżałam tylko blat kakaowy)