Pączki arabskie

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
531955_545580438799469_2075219771_n.jpg

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (użyłam tortowej)
    jogurtu naturalnego (nie powinien być bardzo rzadki)
    30 g świeżych drożdży
    cukru
    szczypta soli
    4 łyżki ciepłej wody (użyłam 4 łyżek ciepłego mleka)
  • Syrop migdałowy:

    Ilość Składnik
    cukru
    zmielonych migdałów
    wody
    soku z cytryny (dałam łyżkę)
    aromatu migdałowego, zastąpiłam 1 łyżeczką ekstraktu z migdałów)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    1 l oleju do smażenia

Sposób przygotowania

Rozkruszone drożdże utrzeć z cukrem, dodać 4 łyżki ciepłej wody lub mleka, rozrobić zaczyn. Odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do rozczynu dodać mąkę, szczyptę soli i jogurt, wyrabiać aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wodę z cukrem i sokiem z cytryny gotować na małym ogniu, aż powstanie dość gęsty syrop. Wymieszać go z aromatem migdałowym i migdałami. Syrop po przestudzeniu prawdopodobnie zgęstnieje, więc przed maczaniem w nim pączków trzeba go będzie jeszcze raz podgrzać i być może dolać odrobinę wrzątku ( u mnie wystudzony dość mocno zgęstniał).
Porcje ciastka kłaść łyżką do rozgrzanego głębokiego oleju. Pączki smażyć z 2 stron na złotobrązowy kolor. Wyjmować łyżka cedzakową i kłaść na papierowe ręczniki w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Po osączeniu maczać w ciepłym syropie lub po prostu polać nim pączki.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Średni
Porcje: 12

To już przedostatnia propozycja „tłustoczwartkowa”. Zupełnie inne od naszych tradycyjnych pączków, fikuśne pączki arabskie. Ich nieregularny kształt zawdzięczamy nakładaniu dość luźnego ciasta na tłuszcz za pomocą łyżki. Konsystencja surowego ciasta przypomina nieco konsystencję ciasta na racuchy, ale w smaku jednak różnią się znacznie. Bardzo wilgotne, delikatne, odrobinę podobne w smaku do serowych oponek, ale wilgotniejsze i bardziej wyraziste. Migdałowa polewa, która po zastygnięciu przypomina migdałową skorupkę jeszcze dopełnia smacznej całości. No i ten zapach migdałów… Trzeba spróbować! :) Ich dodatkową zaletą jest fakt, że robi sie je znacznie szybciej niż nasze tradycyjne pączki i są zupełnie bezproblemowe. :) I mimo że są tak różne od naszych polskich pączków my z rodzinką jesteśmy bardzo na tak.

Przepis znalazłam w książce „Domowe paczki i faworki” Tadeusza Barowicza. Polecam!

IMG_1400.JPG IMG_1419.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • pieczarka mysia pieczarka mysia
    2013-02-07 09:59:34

    Wspaniałe pączusie :) az slinka leci!Posylam tluste buziaki ;*

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-02-07 07:52:08

    Kobieto,nie masz litości nade mną.Pączusie wyglądają cudnie i uśmiechają się do mnie mówiąc zjedz mnie tu i teraz :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-02-07 05:35:23

    Cudne te pączuszki !:)

    Twój komentarz
  • Basia Basia
    2013-02-07 04:36:20

    Zrobiłam, zamiast jogurtu dałam serek waniliowy Danio ( nie miałam jogurtu) wyszły wspaniałe - 18 sztuk ! zaraz robię następne bo zaczęły schodzić ;)

    Twój komentarz

Pączki arabskie

Pączki arabskie

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Opis

To już przedostatnia propozycja „tłustoczwartkowa”. Zupełnie inne od naszych tradycyjnych pączków, fikuśne pączki arabskie. Ich nieregularny kształt zawdzięczamy nakładaniu dość luźnego ciasta na tłuszcz za pomocą łyżki. Konsystencja surowego ciasta przypomina nieco konsystencję ciasta na racuchy, ale w smaku jednak różnią się znacznie. Bardzo wilgotne, delikatne, odrobinę podobne w smaku do serowych oponek, ale wilgotniejsze i bardziej wyraziste. Migdałowa polewa, która po zastygnięciu przypomina migdałową skorupkę jeszcze dopełnia smacznej całości. No i ten zapach migdałów… Trzeba spróbować! :) Ich dodatkową zaletą jest fakt, że robi sie je znacznie szybciej niż nasze tradycyjne pączki i są zupełnie bezproblemowe. :) I mimo że są tak różne od naszych polskich pączków my z rodzinką jesteśmy bardzo na tak.

Przepis znalazłam w książce „Domowe paczki i faworki” Tadeusza Barowicza. Polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (użyłam tortowej)
    jogurtu naturalnego (nie powinien być bardzo rzadki)
    30 g świeżych drożdży
    cukru
    szczypta soli
    4 łyżki ciepłej wody (użyłam 4 łyżek ciepłego mleka)
  • Syrop migdałowy:

    Ilość Składnik
    cukru
    zmielonych migdałów
    wody
    soku z cytryny (dałam łyżkę)
    aromatu migdałowego, zastąpiłam 1 łyżeczką ekstraktu z migdałów)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    1 l oleju do smażenia

Sposób przygotowania

Rozkruszone drożdże utrzeć z cukrem, dodać 4 łyżki ciepłej wody lub mleka, rozrobić zaczyn. Odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do rozczynu dodać mąkę, szczyptę soli i jogurt, wyrabiać aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wodę z cukrem i sokiem z cytryny gotować na małym ogniu, aż powstanie dość gęsty syrop. Wymieszać go z aromatem migdałowym i migdałami. Syrop po przestudzeniu prawdopodobnie zgęstnieje, więc przed maczaniem w nim pączków trzeba go będzie jeszcze raz podgrzać i być może dolać odrobinę wrzątku ( u mnie wystudzony dość mocno zgęstniał).
Porcje ciastka kłaść łyżką do rozgrzanego głębokiego oleju. Pączki smażyć z 2 stron na złotobrązowy kolor. Wyjmować łyżka cedzakową i kłaść na papierowe ręczniki w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Po osączeniu maczać w ciepłym syropie lub po prostu polać nim pączki.

Smacznego :)