Zapiekanki z ciasta francuskiego

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 6
Filtry wyszukiwania
IMG_4600.JPG

Składniki:

  • Sos beszamelowy:

    Ilość Składnik
    masła
    mąki pszennej
    mleka
    sól, pieprz i mielona gałka muszkatołowa do smaku
  • Zapiekanka z pomidorkami koktajlowymi:

    Ilość Składnik
    500 g gotowego ciasta francuskiego (jeśli wolicie zrobić je sami przepis na pyszne domowe ciasto francuskie znajdziecie tutaj)
    pomidorków koktailowych
    200 g sera feta
    zielonych oliwek
    sól, pieprz do smkau
    duża szczypta posiekanej lub suszonej bazylii i oregano
  • Zapiekanka z suszonymi pomidorkmi:

    Ilość Składnik
    suszonych pomidorów
    100 g serka koziego
    kaparów
    sól, pieprz do smkau
    oregano
    tymianku

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie rozmrozić.

Sos beszamelowy:

Mąkę delikatnie zrumienić na maśle, powoli i stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, rozprowadzać dokładnie, by powstała gładka masa.

Podgrzewać na niewielkim ogniu, ok 10 minut. Jeśli sos będzie miał odpowiednia konsystencję za czym dodamy całe mleko można nie dodawać całego (pamiętając, że sos podczas podgrzewania jeszcze się zagęści). Gdy sos będzie gotowy doprawić solą, pieprzem i gałką.

Ciasto rozłożyć w brytfannie/naczyniu do zapiekania, brzegi wywinąć.

Na oba płaty ciasta wyłożyć po połowie sosu beszamelowego. Na każdą z zapiekanek wyłożyć jej składniki, doprawić.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 15-20 minut (do zezłocenia) .

Podawać ciepłe.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 6

W liczbie mnogiej, bo zapiekanki są dwie, każda inna. Jedna z pomidorkami koktajlowymi, fetą, oliwkami i bazylią. Druga z suszonymi pomidorami, serem kozim i kaparami.

Obie z dodatkiem pysznego beszamelu, bazylii i oregano. Świetnie sprawdzą się na szybki i bezproblemowy obiad lub niezapowiedzianą wizytę gości. ;) Polecam!

Ps. Kochani mam do Was ogromną prośbę - jeden z moich przepisów (Lody sernikowe z karmelowym brownies) bierze udział w konkursie Almette. Żeby przejść do kolejnego etapu muszę zebrać pod przepisem jak najwięcej "lajków".. Stąd moja gorąca prośba, jeśli lody przypadły Wam do gustu i nie oddaliście jeszcze głosu na kogoś innego, zagłosujcie proszę na mnie, będę Wam ogromnie wdzięczna! Zagłosować można tutaj. Dla głosujących, którzy uzasadnią swój wybór też przewidziane są nagrody! Z góry bardzo dziękuję Wam za pomoc, Kasia

IMG_4589.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-13 13:44:14

    @Mequi - proporcje sosu ok, podana ilość jest na dwie zapiekanki, ale to ile dodamy sosu zależy od głębokości zapiekanek tudzież naczynia, w którym je pieczemy i oczywiście upodobań. :) Sos można przechowywać w lodówce około tygodnia i wykorzystać go do innych zapiekanek (makaronowych/ziemniaczanych/warzywnych, wytrawnych tart czy chociażby lasagne. :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • mequi mequi
    2013-08-13 13:37:38

    Czy proporcje na sos są właściwe. Wyszło mi bardzo dużo sosu nie do wykorzystania. Zapiekanki pycha uwielbiam pani przepisy:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-12 21:15:24

    @Monika - bardzo dziękuję za tak miłe słowa :)) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam częściej :)

    Twój komentarz
  • Monika Monika
    2013-08-12 19:42:33

    Wyglądają bardzo apetycznie. Uwielbiam tę stronę za niesamowite przepisy i te przepiękne zdjęcia, od których nie mogę oderwać wzroku. Jak dla mnie, mogłyby się tak zmieniać bez końca :) Naprawdę, składam pokłony ;)

    Twój komentarz
  • Kulinarne Przeboje Kulinarne Przeboje
    2013-08-08 15:39:08

    uwielbiam takie zapiekanki :) Szybkie, proste, a jakie smaczne!

    Twój komentarz
  • Luka Luka
    2013-08-08 07:34:06

    Zapiekanka wygląda rewelacyjnie, pyszny pomysł, kupiłam dziś w lidlu ciasto w wersji light, zrobię taką na kolację :)

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-08-07 15:04:51

    Robią wrażenie; ja też wybieram pierwszą mniam :)

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2013-08-07 12:46:06

    Pięknie wyglądają: )

    Twój komentarz
  • Natalia - Poezja Smaku Natalia - Poezja Smaku
    2013-08-06 22:36:52

    Pychota! Ale wybieram pierwszą! :)

    Twój komentarz

Zapiekanki z ciasta francuskiego

Zapiekanki z ciasta francuskiego

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 6

Opis

W liczbie mnogiej, bo zapiekanki są dwie, każda inna. Jedna z pomidorkami koktajlowymi, fetą, oliwkami i bazylią. Druga z suszonymi pomidorami, serem kozim i kaparami.

Obie z dodatkiem pysznego beszamelu, bazylii i oregano. Świetnie sprawdzą się na szybki i bezproblemowy obiad lub niezapowiedzianą wizytę gości. ;) Polecam!

Ps. Kochani mam do Was ogromną prośbę - jeden z moich przepisów (Lody sernikowe z karmelowym brownies) bierze udział w konkursie Almette. Żeby przejść do kolejnego etapu muszę zebrać pod przepisem jak najwięcej "lajków".. Stąd moja gorąca prośba, jeśli lody przypadły Wam do gustu i nie oddaliście jeszcze głosu na kogoś innego, zagłosujcie proszę na mnie, będę Wam ogromnie wdzięczna! Zagłosować można tutaj. Dla głosujących, którzy uzasadnią swój wybór też przewidziane są nagrody! Z góry bardzo dziękuję Wam za pomoc, Kasia

Składniki

  • Sos beszamelowy:

    Ilość Składnik
    masła
    mąki pszennej
    mleka
    sól, pieprz i mielona gałka muszkatołowa do smaku
  • Zapiekanka z pomidorkami koktajlowymi:

    Ilość Składnik
    500 g gotowego ciasta francuskiego (jeśli wolicie zrobić je sami przepis na pyszne domowe ciasto francuskie znajdziecie tutaj)
    pomidorków koktailowych
    200 g sera feta
    zielonych oliwek
    sól, pieprz do smkau
    duża szczypta posiekanej lub suszonej bazylii i oregano
  • Zapiekanka z suszonymi pomidorkmi:

    Ilość Składnik
    suszonych pomidorów
    100 g serka koziego
    kaparów
    sól, pieprz do smkau
    oregano
    tymianku

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie rozmrozić.

Sos beszamelowy:

Mąkę delikatnie zrumienić na maśle, powoli i stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, rozprowadzać dokładnie, by powstała gładka masa.

Podgrzewać na niewielkim ogniu, ok 10 minut. Jeśli sos będzie miał odpowiednia konsystencję za czym dodamy całe mleko można nie dodawać całego (pamiętając, że sos podczas podgrzewania jeszcze się zagęści). Gdy sos będzie gotowy doprawić solą, pieprzem i gałką.

Ciasto rozłożyć w brytfannie/naczyniu do zapiekania, brzegi wywinąć.

Na oba płaty ciasta wyłożyć po połowie sosu beszamelowego. Na każdą z zapiekanek wyłożyć jej składniki, doprawić.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 15-20 minut (do zezłocenia) .

Podawać ciepłe.

Smacznego :)