Sernik waniliowy light

Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
sernik%20ligt1.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20 cm

  • Sernik:*

    Ilość Składnik
    twarogu półtłustego lub chudego, trzykrotnie zmielonego (może być gotowy twaróg sernikowy, ale ważne, żeby nie zawierał dużo tłuszczu)
    duże jajka
    cukru pudru lub ciut więcej w zależności od preferencji smakowych (połowę cukru pudru można zastąpić cukrem brzozowym, czyli ksylitolem lub 3-4 łyżkami naturalnego miodu; można też dodać stewię, ale oprócz słodyczy dodaje ona gorzkawy posmak, który ja wyczuwam, więc nie polecam jej dodatku do sernika)
    dość gęstego jogurtu naturalnego (o niewielkiej zawartości tłuszczu)
    skrobi ziemniaczanej
    skórka starta z połowy sparzonej cytryny
    ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do temperatury 150-160 °C (piekłam z termoobiegiem).

Ten sernik najlepiej piec w kąpieli wodnej, co dodatkowo wpływa na jego wilgotność. Spora blachę (np. taką od piekarnika) ustawić poziom niżej niż będzie ustawiony nasz sernik albo po prostu na spodzie piekarnika, wypełnić wrzątkiem do ok. połowy wysokości blachy.

Wszystkie składniki masy serowej przełożyć do miski/misy miksera zmiksować na średnich obrotach na jednolitą masę (nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia składników, żeby nie napowietrzać zbytnio masy, bo sernik opadnie).

Spód tortownicy o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki nasmarować odrobiną masła. Masę przelać do tortownicy wstawić na kratkę tuz nad blachą wypełnioną wodą. Piec około 50-60 minut, aż masa wyraźnie się zetnie i przy poruszeniu tortownicą będzie lekko drżeć tylko środek sernika.

Wystudzić w uchylonym piekarniku. Przestudzony wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.

Podawać schłodzony z ulubionymi owocami, musem owocowym lub bez dodatków.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10

Pyszny sernik bez dodatku masła, serka mascarpone, który często je zastępuje, śmietany czy chociażby słodzonego mleka skondensowanego. Czy to w ogóle możliwe? Sprawdziłam, zrobiłam mały eksperyment i okazuje się, że tak. :) Pozbawiam sernik tłustych dodatków, zredukowałam ilość cukru, a mimo to sernik jest naprawdę smaczny i wcale nie jest suchy. Wręcz przeciwnie jest wilgotny, jedwabiście kremowy i przypomina w smaku sernik nowojorski. I powiem szczerze, że gdybym nie wiedziała, nie poznałabym się, że jest to wersja odchudzona. :) Nie napracujecie sie też przy nim, bo jest jest banalny w przygotowaniu. :)

Spokojnie, ten przepis nie oznacza bynajmniej, że od dzisiaj na blog będę dodawać wyłącznie przepisy dietetyczne. ;) Ale tak często pytacie mnie o takowe w mailach, że doszłam do wniosku, iż skoro istnieje tak duże zapotrzebowanie na tego typu przepisy, to chociaż od czasu do czasu podzielę się z Wami takowym, jeśli oczywiście wypiek/deser będzie smaczny. :)

A jeśli chodzi o ten sernik myślę, że będzie Wam smakował. :)

sernik%20waniliowy%20light.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Asila Asila
    2016-05-19 21:34:07

    bardzo smakowicie wygląda na fotce ... :) mniam. A czy można go zrobić z serka lekkiego Bieluch?

    Twój komentarz
  • Jola Jola
    2015-06-04 18:21:27

    Witam

    Upiekłam dzisiaj ten sernik,niestety nie wyszedł mi:(,nie mam pojęcia dlaczego,podczas pieczenia strasznie urósł,aż wyszedł:) z formy.Zmieniłam wymiary formy na 26 cm bo taką mam,nie mam pojęcia dlaczego tak wyrósł,może za długo miksowałam chociaż wydawało mi się że było krótko,teraz studzi się w piekarniku i całkowicie opadł,ale w smaku jest cudowny,mimo brzydkiego wyglądu i tak go zjem:)))

    A czy zamiast miksowania można wymieszać składniki po prostu łyżką?

    Pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-06-09 10:53:54

      Jeśli tak wyrósł, to masa musiała zostać za bardzo napuszona podczas miksowania. Można wymieszać łyżką, ale trzeba to zrobić dokładnie, żeby masa była jednolita i gładka, a wszystkie składniki dobrze połączone. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • ako ako
    2015-04-05 13:49:41

    przepis ciekawy zrobiłam wszystko według przepisu ,ale niestety mi nie wyszedł może kiedyś spróbuje jeszcze raz :( Pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-04-07 12:04:49

      Witam, a co konkretnie nie wyszło? Nie upiekł się? smakowo nie odpowiadał? Czy był jeszcze jakiś inny problem? Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • ma.ko ma.ko
    2014-10-02 16:08:22

    WItam,

    a czy można go upiec w formie silikonowej?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-03 10:11:30

      Witam, upiec można, tylko nie wiem jak się zachowa masa serowa w kontakcie z silikonem, obawiam się, że ser będzie się przyczepiać do formy. Ale to tylko moje przypuszczenia, bo nigdy nie piekłam sernika w formie silikonowej, więc mogę tylko gdybać. ;) Pozdrawiam

      Twój komentarz
      • ma.ko ma.ko
        2014-10-03 14:20:10

        Dziękuję za odp. Chyba wyłożę formę papierem do pieczenia i zaryzykuję :) Bo metalową mam tylko dużą z kominem.

        Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-27 21:00:23

    @Daria - polecałabym raczej twaróg lub ewentualnie serek śmietankowy a z tego zrobić np sernik na zimno. Ale oczywiscie mozna spróbować, tyle, że sernik bedzie miał trochę inną konsystencję niż taki twarogowy. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • DARIA DARIA
    2014-01-27 19:02:34

    Czy do tego sernika nadaje się również serek waniliowy w wiaderku? Dostałam taki w Biedronce i przypomina trochę serek waniliowy Danio. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2014-01-25 22:35:28

    Cudownie wygląda! I to kiwi zielone, pięknie :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-21 09:46:44

    @Asia -trudno mi przewidzieć jaką będzie miał konsystencję na zupełnie odtłuszczonym serku i jogurcie, ja robiłam na chudym twarogu i jogurcie o małej zawartości tłuszczu. Mąkę ziemniaczana można zastąpić proszkiem budyniowym (budyń waniliowy) albo 1 zmielonym ziemniakiem (jest niewyczuwalny w serniku, a skrobia w nim zawarta ładnie trzyma sernik) lub ewentualnie zwykłą pszenną mąką. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-21 09:41:29

    @Asia - myślę, że można, ale wcześniej bym je rozmroziła i dobrze odsączyła, bo jak puszczą sok w serniku to może wyjść zbyt "wodnisty".

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2014-01-21 09:16:56

    Myslisz, ze Mozna byloby wcisnac tam troszke np mrozonych malin?

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2014-01-21 09:13:18

    Czy sernik wyjdzie na odtluszczonym serku I odtluszczonym jogurcie? Czy Mozna zastapic czyms make ziemniaczana? Pozdrawiam goraco!

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2014-01-20 12:57:49

    Świetna alternatywa dla tradycyjnego sernika! Warto ją mieć na uwadze. Jestem ZA :-)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-20 09:23:59

    @Kosmos240 - bardzo się cieszę, że smakował. :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-20 09:10:08

    @M - zwiększyłabym proporcje składników o 1/3. Przy każdym serniku można zastąpić śmietanę jogurtem, ale to już w zależnosci od tego jaki efekt smakowy chcemy uzyskać, bo z dodatkiej jogurtu sernik będzie mial trochę inną konsystencję i smak niż np. z dodatkiej śmeitanki kremówki. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • m m
    2014-01-19 10:58:13

    a na tortownice 23 cm o ile zwiększyć składniki ??hm przy takich normalnych sernikach, to tez mozna zastąpić śmietanę jogurtem??:P

    Twój komentarz
  • kosmos240 kosmos240
    2014-01-18 17:31:40

    zrobiłam właśnie dziś serniczek pychotka.

    Twój komentarz
  • m m
    2014-01-18 14:17:47

    ja jestem jak najbardziej za takimi dietetycznymi przepisami!!!:)

    Twój komentarz
  • Opalanka Opalanka
    2014-01-18 13:03:28

    OOO! Też taki robiłam, w samoodchudzeniowej akcji, zapomniałam o nim zupełnie. Dziękulski:)

    Twój komentarz
  • ola ola
    2014-01-18 12:36:16

    Ja też wyczuwam goryczkę stewii, a za kartoflankę może pójść 1 ziemniak :) Przepis wypróbuję jak kupię ser :D

    Twój komentarz

Sernik waniliowy light

Sernik waniliowy light

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 20 cm

Opis

Pyszny sernik bez dodatku masła, serka mascarpone, który często je zastępuje, śmietany czy chociażby słodzonego mleka skondensowanego. Czy to w ogóle możliwe? Sprawdziłam, zrobiłam mały eksperyment i okazuje się, że tak. :) Pozbawiam sernik tłustych dodatków, zredukowałam ilość cukru, a mimo to sernik jest naprawdę smaczny i wcale nie jest suchy. Wręcz przeciwnie jest wilgotny, jedwabiście kremowy i przypomina w smaku sernik nowojorski. I powiem szczerze, że gdybym nie wiedziała, nie poznałabym się, że jest to wersja odchudzona. :) Nie napracujecie sie też przy nim, bo jest jest banalny w przygotowaniu. :)

Spokojnie, ten przepis nie oznacza bynajmniej, że od dzisiaj na blog będę dodawać wyłącznie przepisy dietetyczne. ;) Ale tak często pytacie mnie o takowe w mailach, że doszłam do wniosku, iż skoro istnieje tak duże zapotrzebowanie na tego typu przepisy, to chociaż od czasu do czasu podzielę się z Wami takowym, jeśli oczywiście wypiek/deser będzie smaczny. :)

A jeśli chodzi o ten sernik myślę, że będzie Wam smakował. :)

Składniki

  • Sernik:*

    Ilość Składnik
    twarogu półtłustego lub chudego, trzykrotnie zmielonego (może być gotowy twaróg sernikowy, ale ważne, żeby nie zawierał dużo tłuszczu)
    duże jajka
    cukru pudru lub ciut więcej w zależności od preferencji smakowych (połowę cukru pudru można zastąpić cukrem brzozowym, czyli ksylitolem lub 3-4 łyżkami naturalnego miodu; można też dodać stewię, ale oprócz słodyczy dodaje ona gorzkawy posmak, który ja wyczuwam, więc nie polecam jej dodatku do sernika)
    dość gęstego jogurtu naturalnego (o niewielkiej zawartości tłuszczu)
    skrobi ziemniaczanej
    skórka starta z połowy sparzonej cytryny
    ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do temperatury 150-160 °C (piekłam z termoobiegiem).

Ten sernik najlepiej piec w kąpieli wodnej, co dodatkowo wpływa na jego wilgotność. Spora blachę (np. taką od piekarnika) ustawić poziom niżej niż będzie ustawiony nasz sernik albo po prostu na spodzie piekarnika, wypełnić wrzątkiem do ok. połowy wysokości blachy.

Wszystkie składniki masy serowej przełożyć do miski/misy miksera zmiksować na średnich obrotach na jednolitą masę (nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia składników, żeby nie napowietrzać zbytnio masy, bo sernik opadnie).

Spód tortownicy o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki nasmarować odrobiną masła. Masę przelać do tortownicy wstawić na kratkę tuz nad blachą wypełnioną wodą. Piec około 50-60 minut, aż masa wyraźnie się zetnie i przy poruszeniu tortownicą będzie lekko drżeć tylko środek sernika.

Wystudzić w uchylonym piekarniku. Przestudzony wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.

Podawać schłodzony z ulubionymi owocami, musem owocowym lub bez dodatków.

Smacznego :)