Moooocno czekoladowe ciasto z wiśniami - obłędne

Tagi: ciasta piaskowe, brownie z wiśniami, walentynki, ciasto z owocami, ciasto czekoladowe, babka czekoladowa z wiśniami, czekoladowe ciasto z wiśniami, ciasto z wiśniami, ciasta z owocami, czekoladowe z owocami, ciasta czekoladowe, wilgotne, z owocami, czekoladowe wypieki

Moooocno czekoladowe ciasto z wiśniami - obłędne

Nie przesadzę ani trochę, jeśli powiem Wam, że to najlepsze ciasto czekoladowe z wiśniami, jakie kiedykolwiek jadłam. Mocno czekoladowe, cudownie wilgotne, nawet na 2-3 dzień od upieczenia, a wiśnie wspaniale się z nim komponują. Smakuje obłędnie, i uwodzi smakiem po każdym kolejnym kęsie… Ostrzegam można się od niego uzależnić. :) Ja piekłam w formie do babki, ale można w dowolnej innej proporcjonalnej objętościowo. Wybornie smakuje zarówno w formie minimalistycznej oprószone cukrem pudrem, jak i w bardziej „ekstrawaganckiej” np. z polewą wiśniową. Na pewno świetnie smakuje też klasycznie z polewą czekoladową.

U mnie zniknęło w ciągu kilku godzin, a mój Małżonek, który nie przepada za czekoladowymi ciastami, zjadł na raz aż 3 kawałki, stwierdzając „a ja myślałem, że nie lubię ciast czekoladowych”. ;) Polecam gorąco.

Składniki

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej

  • 350 g wiśni

  • 150 g startej czekolady gorzkiej

  • 2 opakowania budyniu czekoladowego

  • ½ szklanki cukru

  • 16 g cukru waniliowego

  • 4 duże jajka (5 małych)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 150 ml oleju słonecznikowego

  • ½ szklanki maślanki

Dodatkowo:

  • 150 g cukru pudru

  • 3-4 łyżki soku z wiśni

Przygotowanie

Wiśnie umyć, osuszyć, odpestkować. Wymieszać mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia, przesiać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, maślankę i olej. Ucierać mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

Dodać startą czekoladę i wiśnie. Delikatnie wymieszać.

Przełożyć do formy ( u mnie forma na babkę, o śr. 22 cm) natłuszczonej i oprószonej mąką.

Piec w temperaturze 160°C (bez termoobiegu 180°C) ok. 1 h i 15 minut.

Ciasto po upieczeniu zostawić na 10-15 minut w formie, następnie wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować polewą przygotowaną ze 150 g cukru pudru wymieszanego z 3-4 łyżkami soku z wiśni.


Smacznego :)

 

Dodaj komentarz

* Twój adres email nie bedzie opublikowany.

29 komentarzy

  • Gabka said

    Prezentuje się wspaniale, szkoda że w naszym ogrodzie nie będzie już wiśni- w zimie ciężki śnieg złamał drzewko :(

  • slodkiefantazje said

    @Gabka, oj, to rzeczywiście, spora strata, ale w takim razie polecam spobować kupnych wiśni, najlepiej ze sprawdzonego źrodła :)

  • SlodkieFantazje said

    @Pieczarka Mysia - Sara, myślę, że spokojnie możesz piec w tortownicy o śr. 21 cm. Ja piekłam wprawdzie w formie z kominem, ale miała śr. 23-24 cm. Pozdrawiam serdecznie :)

  • Praxi said

    A mi wyszedł zakalec. Ale to ja coś robię nie tak, bo poprzednie ciasto (jogurtowe z wiśniami) - też zakalec. Tym razem odsączyłam wydrylowane wiśnie na sitku i tuż przed podaniem obtoczyłam je w łyżce mąki (rada mojej mamy). Składniki nie były zimne z lodówki, odmierzone na wadze z aptekarską precyzją... Od dziś robię tylko kruche:/

  • SlodkieFantazje said

    Praxi - hmmm... zakalec pojawia się często jak ciasto zbyt szybko podsuszy się z wierzhu i nie ma jak wyrosnąć, każdy piekarnik jest inny, może warto spróbować ze zmniejszoną temperaturą do 160 stopni i bez termoobiegu. Czasami zakalec pojawia się w tego typu ciastach jak suche skladniki za szybko zostaną połączone z mokrymi, bez dokałdnego wymieszania... co do jogurtowych ciast, to akurat przy nich często sie zdarza, że wychodzi zakalec, taki już ich "urok" i zdarza się to najlepszym gospodyniom, więc nie ma się co przejmować i zniechęcać. :) Ja proponowałabym spróbować na razie z prostymi ciastami ucieranymi, np. http://www.slodkiefantazje.pl/proste-ciasto-z-budyniem-i-truskawkami, http://www.slodkiefantazje.pl/ciasto-maslano-smietankowe-z-jabłkami, http://www.slodkiefantazje.pl/proste-puszyste-ciasto-ze-sliwkami - owoce w tych ciastach mozna dowolni zmieniać w zależności od sezonu, a ciasta sa naprawdę pyszne i łatwe do przygotowania. Takze proszę sie nei zniechęcać! :) kruche też są pyszne, ale nie ma sensu tylko do nich się ograniczać. :) pozdrawiam Kasia

  • Donata said

    Zaczełam robić to ciasto i o zgrozo u mnie w sklepie nie ma maślanki !! Cóz.....podejmę jednak wyzwanie i dam śmietanę :):) Mam taką ochote na cos czekoladowo - wiśniowego że nic mnie nie powstrzyma :D:D:D Jak tylko wyjme z piekarnika dam znać co wyszło :)

  • Margolcia said

    Upiekłam. Naprawdę dobre. Nie za słodkie. Warte polecenia. Niestety ze względu na brak niektórych składników troszkę improwizowałam, ale wyszło dobrze zupełnie jak na zdjęciu tylko piekłam w innej formie. W takiej z kominkiem jak tortownica o średnicy 24 cm. Teraz napisze o zmianach, gdyż zdarza się przynajmniej mnie, że mam na coś ochotę, ale okazuje się, że brak jakiegoś składnika.
    Po pierwsze miałam tylko jeden budyń, więc zamiast drugiego dodałam 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej i jedną trochę pełniejszą niż płaska kakao.
    Po drugie nie miałam maślanki, ale okazało się, że jest jogurt grecki dodałam wiec zamiast maślanki tylko trochę więcej, ale naprawdę niewiele tak gdzieś 3/5 szklanki zamiast 1/2 szklanki.
    Takie zmiany możecie śmiało wprowadzać, jeśli mnie się udało uda się każdemu. Życzę powodzenia w pieczeniu.
    Pozdrawiam

  • Asia said

    Zrobiłam w serduszkowej formie, która czekała na wypróbowanie- bardzo dobre i nawet bez zakalca, ale piekłam je z 15min dłużej, jednak dla mnie i moich małych gości zbyt wytrawne, natomiast jeśli ktoś nie lubi zbyt słodkich ciast będzie zadowolony. U mnie następny raz będzie z mleczną czekoladą i na pewno będzie idealnie :)

  • Iza said

    Połączenie wiśni z gorzką czekoladą to sama poezja, ślinka mi leci.
    W sklepiku koło domu mają właśnie łutówki. Napisz proszę szybko czym zastąpić olej słonecznikowy, bo nie używam go, mam tylko oliwę, która do słodkości nie nadaje się, a specjalnie kupować ... Wzięłabym stopione masło, tylko ile, też ok. 150 ml, ile to może być gramów ?
    Czy dobra kwaśna śmietana (Piątnica 18%) będzie bezpieczniejsza niż jogurt (obawa przed zakalcem) ?

  • SlodkieFantazje said

    @Iza - może być stopione masło, trzeba go użyc tyle ile oleju, czyli 150 ml (ok 8-9 łyzek niestopionego). Nie robiłam tego ciasta ze śmietaną, więc trudno mi przewidzieć jak sie zachowa, jest dość lekkie w konsystencji, więc nie wiem czy śmietana go nadmiernie nie obciąży...chyba raczej zostałabym przy maślance lub jogurcie... pozdrawiam i proszę o informację jak wyszło :)

  • aga said

    czy cukier, jaja, maslanke i olej nalezy dodawac stopniowo do pozostalych suchych skladnikow czy wszystko naraz zmiksowac?

  • SlodkieFantazje said

    @Aga - wszystko naraz, choc oczywiscie mozna też stopniowo, to na pewno nie zaszkodzi. :) Pozdrawiam

  • Kitty said

    najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam, moja cała rodzina sie nim zajada:)

  • haroszek said

    Wyszło wyśmienicie, lekko je spiekłam , ale po kilku zabiegach uratowane i PRZEPYSZNE, objadamy się ze współlokatorkami. Polecam z gałką lodów wiśniowych, mniam!

Konsola diagnostyczna

Lista błędów na stronie: