KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Mięciutkie pierniczki pomarańczowo-migdalowe

Przyg: 30 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 24
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
pierniczki%20migdalowe.JPG

Składniki:

  • Ciasto na pierniczki (wychodzi 2 blachy sporych pierniczków):

    Ilość Składnik
    2/3 szklanki* mąki pszennej
    zmielonych obranych migdałów (można ¼ szklanki migdałów drobno posiekać zamiast zmielić, wtedy dodajemy 2 łyżki mąki )
    kakao
    cynamonu
    mielonych goździków
    sproszkowanego imbiru
    soli
    proszku do pieczenia
    sody oczyszczonej
    masła
    brązowego cukru
    płynnego miodu wielokwiatowego (lub inny, nie polecam do tych pierników lipowego)
    jajka duże
    ¾ szklanki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze/kandyzowanej
    ekstraktu z pomarańczy
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukier puder do przygotowania lukru

Sposób przygotowania

Składniki suche (mąka, mielone migdały, kakao, przyprawy, proszek do pieczenia, soda) przesypać do jednej miski, wymieszać.

W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrem i płynnym miodem. Dalej ucierając dodawać po 1 jajku, gdy już będzie dokładnie wymieszane z masą, dodać następne i dalej ucierać do dokładnego połączenia się składników. Dodać ekstrakt pomarańczowy, wymieszać. Stopniowo dodawać wymieszane suche składniki, dokładnie zmiksować (gdy dodamy całą mąkę z resztą suchych składników masa powinna być bardzo gęsta, klejąca). Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra/dół). Blachę wyłożyć papierem do wypieków.

Z ciasta wilgotnymi rękami formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układać je na blasze (lekko spłaszczając górę), zachowując spore odstępy.

Piec około 15 minut (można sprawdzać patyczkiem czy pierniczki upiekły się już w środku – mocno wyrastają).

Studzić na kartce, wystudzone polukrować lub polać polewą czekoladową (czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 1 łyżkę oleju, wymieszać).


Smacznego :)

Ps. Przepis bierze udział w tegorocznym Festiwalu Pierniczków, o którym przeczytacie więcej tutaj.

Przyg: 30 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 24

I kolejna propozycja do świątecznego słodkiego menu. :) Jeszcze kilka dni pomęczę Was różnymi odmianami pierników i pierniczków a później pojawią się serniki, wypieki z różnych stron świata i ze dwie-trzy propozycje tortów świątecznych. Mama nadzieję, że taka propozycja Wam odpowiada, a jeśli macie jakieś konkretne życzenia to dajcie znać w komentarzu pod tym postem lub pisząc do mnie maila, co chcielibyście jeszcze zobaczyć na blogu. :)

A wracając do pierniczków, są naprawdę przepyszne, i mimo że ja za piernikami nie za bardzo przepadam, to te naprawdę bardzo mi smakowały. Od dłuższego czasu marzyły mi się miękkie pierniczki z wyraźną nutą migdałów i pomarańczy i udało się, efekt nawet przewyższył moje oczekiwania. :)

Pierniczki przypominają nieco w konsystencji i smaku Lebkuchen, jednak to inna bajka, smakują też zupełnie inaczej niż nasze tradycyjne pierniczki, może właśnie dlatego tak mi smakują. ;) Pierniczki są miękkie, w smaku z delikatną nutą migdałów i zdecydowaną nutą pomarańczy, która również dominuje w aromacie, ale nie tłumi całkowicie zapachu migdałów, przypraw korzennych i kakao.

Mój mąż i córcia nie mogli się od nich oderwać, a nie przepadają za pierniczkami, to o czymś świadczy. ;)

Ja swoje polukrowałam i ozdobiłam skórką kandyzowanej pomarańczy, ale równie dobrze można zatopić je w polewie z gorzkiej czekolady, myślę, że w połączeniu z pomarańczowym posmakiem stworzy jeszcze lepszy duet. :)

Pierniczki można upiec tuż przed świętami, od razu są miękkie. Upieczone wcześniej można polukrować i przechowywać do dwóch tygodni w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętych puszkach.

Bardzo Wam polecam!

pierniczki%20migdalowe_3.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ania Ania
    2015-12-12 13:20:51

    Czy ilość (1 i 1/2 szklanki) migdałów podana jest już po zmieleniu czy przed?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-12-16 12:06:21

      Po zmieleniu. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-19 10:27:57

    Sylf - Lebkuchen inaczej smakują, i mają odrobinę innę konsystencję. Nie dodajemy do nich jajek jak do powyższych pierniczków, inne są proporcje mąki i migdałów, co wpływa na inną konsystencję. Do pierniczków pomarańczowych dodajemy więcej miodu, a mniej masła. No i oczywiście te są w smaku zdecydowanie bardziej pomarańczowe. :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Sylf Sylf
    2013-12-18 21:13:37

    Pierniczki bardzo dobre, ale bardzo słodkie - następnym razem dodam mniej cukru :) Ciekawi mnie, czym właściwie pierniczki różnią się od Lebkuchen? Znalazłam przepis na te ostatnie, który jest prawie identyczny...Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • asinek asinek
    2012-12-22 16:17:05

    a moje wyszły twarde jak nie wiem co ;((((((((((((((((

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-15 21:01:09

    @Krystyna - Cieszę się bardzo, że pierniczki przypadły Pani do gustu (na razie zapach). :) I bardzo dziękuję za przemiłe słowa :) Mam nadzieję, że wszystkie wypieki, na które się Pani zdecyduje spełnią Pani oczekiwania w 100 procentach. :)) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • krystyna krystyna
    2012-12-15 18:42:36

    Właśnie piekę te cudowne pierniczki, nie wiem jeszcze jak wyjdą, to na razie próba generalna przed świętami, ale już pachną obłędnie. Pachną tak, że chciałoby się zjeść surowe ciasto.Dziękuję za wspaniały blog, przepisy tak cudowne, że w tym roku święta będą pod znakiem Słodkich Fantazji.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-14 21:49:59

    @Anetta - jak najbardziej można dać mniej cukru, ilość wg uznania i upodobań w kwestii słodkości :)

    Twój komentarz
  • Anetta Anetta
    2012-12-14 19:52:07

    Pierniczki wyszły, choć nie tak ładne jak na zdjęciu. Mam nadzieję, że następnym razem będzie lepiej. Mam pytanie dotyczące cukru. Czy można dać mniej, ponieważ dla mnie są za słodkie. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-13 00:03:13

    @Sylek - brązowy nierafinowany ma odrobinę inny smak niż biały, jest w smaku taki bardziej karmelowy... niemal w każdym przypadku można zastąpić go białym, aczkolwiek moim zdaniem różnica w smaku jest wyczuwalna ... ale to już kwestia upodobań :), cukier brązowy jest mniej słodki, więc jeśli zastępujemy go białym trzeba nieco zmniejszyć jego ilość i odwrotnie, jeśli biały zastępujemy brązowym. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Sylek Sylek
    2012-12-12 09:28:55

    Często w przepisach używasz cukru brązowego, mam pytanie czy cukier brązowy jest lepszy niż biały? i czy można brązowy zastąpić biały zawsze? czy ma to jakiś wpływ na smak i czy cukier brązowy jest równie słodki jak biały?Zgóry dziękuję za odpowiedź ;)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-10 18:42:27

    @Ana - myślę, że z sokiem pomarańczowym i aromatem pomarańczowym będą równie pyszne :)

    Twój komentarz
  • Ana Ana
    2012-12-10 16:43:14

    Ta nuta pomarańczy mnie korci, moje smaczki :). Miałam je piec przed Świętami ale chyba nie dam rady czekać ;P. Nie mam niestety na stanie ekstraktu z pomarańczy. Jak dodam troszkę soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy lub kapnę odrobinę zapachu to mam nadzieję, że nie sprofanuję ich smaku. ;)

    Twój komentarz
  • Lusia Lusia
    2012-12-10 13:06:01

    Wyszły doskonałe! Idealnie mięciutkie! A zapach, obłędny! Dzięki!!!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-07 19:32:29

    @Magdalena - może być sztuczny, z prawdziwym na pewno są zdecydowanie lepsze, ale z kolei ze sztucznym pierniczki będą jeszcze miększe. :)

    Twój komentarz
  • Magdalena Magdalena
    2012-12-07 18:42:23

    Mam pytanie - czy miód może być sztuczny czy musi być prawdziwy? Przypuszczam, że prawdziwy lepszy, ale pytam ze względów ekonomicznych :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-12-06 12:32:52

    Wyglądają podobnie do Lebkuchen, które uwielbiam:) ..... pozdrawiam

    Twój komentarz
  • majana majana
    2012-12-05 22:17:26

    Ach, Kasiu, Twoje pierniczki są po prostu obłednie piękne! Śliczne zdjęcia tych cudownych maleństw!:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-05 20:05:49

    @Sabina - tak jak wyżej wspomniałam, myślę, że dwa tygodnie spokojnie, a może nawet dłużej, u mnie na razie siedzą w puszce 1,5 tygdonia i wciąż są tak samo mieciutkie i świeże :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-05 20:04:08

    @Kamciss - dziękuję pięknie :) a pierniczki polecam, bo są przepyszne :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-05 20:03:15

    @Ana - Aniu już dodałam w przepisie to o co pytałaś, w sumie zapomniałam napisać, a to istotne kwestie, nie twardnieją po upieczeniu, od razu są mięciutkie, nawet bez lukrowania, a pod wpływem lukru ta miękkość jeszcze wzrasta, więc mozna je upiec tuż przed świetami. :) Ja moje mam na razie około 1,5 tygodnia i ciągle smakują tak samo, więc myślę, że minimum dwa tygodnie zachowają świeżość.

    Twój komentarz
  • sabina sabina
    2012-12-05 19:46:24

    a jak długo można te pierniczki przechowywać

    Twój komentarz
  • Kamciss Kamciss
    2012-12-05 16:18:14

    Wyglądają cudownie :) I ten lukier *.*

    Twój komentarz
  • Ana Ana
    2012-12-05 14:33:32

    Cudne, właśnie takie "mięsiste" i pulchne mi najbardziej odpowiadają :). Jak one długo zachowują świeżość, czy nie twardnieją? Można je upiec na styk tuż przed Świętami, nie muszą leżakować? Smakowicie wyglądają, mam straszną ochotę je upiec mniem mniem :)

    Twój komentarz

Mięciutkie pierniczki pomarańczowo-migdalowe

Mięciutkie pierniczki pomarańczowo-migdalowe

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 15 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 24

Opis

I kolejna propozycja do świątecznego słodkiego menu. :) Jeszcze kilka dni pomęczę Was różnymi odmianami pierników i pierniczków a później pojawią się serniki, wypieki z różnych stron świata i ze dwie-trzy propozycje tortów świątecznych. Mama nadzieję, że taka propozycja Wam odpowiada, a jeśli macie jakieś konkretne życzenia to dajcie znać w komentarzu pod tym postem lub pisząc do mnie maila, co chcielibyście jeszcze zobaczyć na blogu. :)

A wracając do pierniczków, są naprawdę przepyszne, i mimo że ja za piernikami nie za bardzo przepadam, to te naprawdę bardzo mi smakowały. Od dłuższego czasu marzyły mi się miękkie pierniczki z wyraźną nutą migdałów i pomarańczy i udało się, efekt nawet przewyższył moje oczekiwania. :)

Pierniczki przypominają nieco w konsystencji i smaku Lebkuchen, jednak to inna bajka, smakują też zupełnie inaczej niż nasze tradycyjne pierniczki, może właśnie dlatego tak mi smakują. ;) Pierniczki są miękkie, w smaku z delikatną nutą migdałów i zdecydowaną nutą pomarańczy, która również dominuje w aromacie, ale nie tłumi całkowicie zapachu migdałów, przypraw korzennych i kakao.

Mój mąż i córcia nie mogli się od nich oderwać, a nie przepadają za pierniczkami, to o czymś świadczy. ;)

Ja swoje polukrowałam i ozdobiłam skórką kandyzowanej pomarańczy, ale równie dobrze można zatopić je w polewie z gorzkiej czekolady, myślę, że w połączeniu z pomarańczowym posmakiem stworzy jeszcze lepszy duet. :)

Pierniczki można upiec tuż przed świętami, od razu są miękkie. Upieczone wcześniej można polukrować i przechowywać do dwóch tygodni w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętych puszkach.

Bardzo Wam polecam!

Składniki

  • Ciasto na pierniczki (wychodzi 2 blachy sporych pierniczków):

    Ilość Składnik
    2/3 szklanki* mąki pszennej
    zmielonych obranych migdałów (można ¼ szklanki migdałów drobno posiekać zamiast zmielić, wtedy dodajemy 2 łyżki mąki )
    kakao
    cynamonu
    mielonych goździków
    sproszkowanego imbiru
    soli
    proszku do pieczenia
    sody oczyszczonej
    masła
    brązowego cukru
    płynnego miodu wielokwiatowego (lub inny, nie polecam do tych pierników lipowego)
    jajka duże
    ¾ szklanki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze/kandyzowanej
    ekstraktu z pomarańczy
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukier puder do przygotowania lukru

Sposób przygotowania

Składniki suche (mąka, mielone migdały, kakao, przyprawy, proszek do pieczenia, soda) przesypać do jednej miski, wymieszać.

W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrem i płynnym miodem. Dalej ucierając dodawać po 1 jajku, gdy już będzie dokładnie wymieszane z masą, dodać następne i dalej ucierać do dokładnego połączenia się składników. Dodać ekstrakt pomarańczowy, wymieszać. Stopniowo dodawać wymieszane suche składniki, dokładnie zmiksować (gdy dodamy całą mąkę z resztą suchych składników masa powinna być bardzo gęsta, klejąca). Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra/dół). Blachę wyłożyć papierem do wypieków.

Z ciasta wilgotnymi rękami formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układać je na blasze (lekko spłaszczając górę), zachowując spore odstępy.

Piec około 15 minut (można sprawdzać patyczkiem czy pierniczki upiekły się już w środku – mocno wyrastają).

Studzić na kartce, wystudzone polukrować lub polać polewą czekoladową (czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 1 łyżkę oleju, wymieszać).


Smacznego :)

Ps. Przepis bierze udział w tegorocznym Festiwalu Pierniczków, o którym przeczytacie więcej tutaj.