Mięciutki placek drożdżowy ze śliwkami i chrupiącą kruszonką

Tagi: ciasta drożdżowe, placek drożdżowy, ciasta z owocami, drożdżowe z owocami, ciasto drożdżowe ze śliwkami

Mięciutki placek drożdżowy ze śliwkami i chrupiącą kruszonką

Kochani to najlepsze drożdżowe, jakie jadłam. Mięciutkie, rozpływające się w ustach, długo zachowujące świeżość. Z delikatnym aromatem skórki cytrynowej. Wspaniale komponuje się z kwaskowatymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Robiłam je juz z róznymi owocami i zawsze wychodzi idealne. Mogłabym tak jeszcze długo się nim zachwycać, bo jest naprawdę pyszne. :) Powiem jeszcze tylko tyle: Musicie je zrobić. Koniecznie! :)
Przepis własny.

Składniki

Ciasto:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 50 g drożdży

  • 120 g cukru

  • 160 g masła

  • 16 g cukru z prawdziwą wanilią

  • 5 żółtek*

  • 250 ml ciepłego mleka

  • skórka otarta z 1 cytryny

  • 50 dag śliwek węgierek (może być nieco mniej lub więcej w zależności od wielkości śliwek)

  • szczypta soli

Na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki

  • 2/3 szklanki cukru pudru

  • 16 g cukru z prawdziwą wanilią

  • 90 g masła

Dodatkowo:

  • cukier puder (ja pominęłam)

Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać ¼ mleka i tyle mąki by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany (około 2 łyżek). Dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką otartą z cytryny i szczypta soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, a następnie masę żółtkową. Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę (ciasto będzie klejące).

Masło rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić. Dodać do ciasta i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki (ciasto będzie dość miękkie klejące i nieco lejące, ale takie powinno być, dzięki temu ciasto będzie mięciutkie i rozpływające się w ustach). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto uformować w placek o grubości około 3 cm. Wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką płaską formę ( u mnie o wym. 28 x 24 cm). Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i ułożyć na cieście rozcięciem do góry). Ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15-20 minut).

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Posypać nimi wierzch ciasta

Piekarnik nagrzać do 180°C (najlepiej piec bez termoobiegu, grzałki góra/dół). Ciasto piec około 40-45 minut (najlepiej po około 35 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone, bo czas może się skrócić w zależności od piekarnika). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Na koniec placek drożdżowy posypać cukrem pudrem (ja pominęłam).

Smacznego :)


*żółtka powinny mieć temperaturę pokojową

Dodaj komentarz

* Twój adres email nie bedzie opublikowany.

44 komentarzy

  • Monia said

    Już wiem, co będzie dzisiaj u mnie na deser. :-) Wspaniale wygląda i jestem pewna, że jest pyszne!

  • Placek drozdzowy ze sliwkami said

    Czy moge ten placek zrobic z drozdzy suszonych ? i jaka proporcja ? wyglada pysznie chciala bym go upiec :)

  • SlodkieFantazje said

    @Placek dożdżowy...- jak najbardziej, wystarczy wtedy połowa podanej porcj drożdży, czyli ok. 25 g. Przy drozdżach suchych czas wyrastania będzie pewnie nieco dłuzszy, około 1,5-2 h, i pomijamy zaczyn.

  • Alicja said

    Cudownie wygląda, coś mi się wydaję, ze szybko je zrobię, bo moja rodzinka uwielbia drożdżowe, a do tej pory wychodziły mi głównie suche.

  • Barbara said

    Cudo po prostu! Zrobie pewnie w weekend, bo wszyscy uwielbiamy takie drożdżowe pyszności, szczególnie mocno właśnie ze śliwkami. ;-)

  • Majana said

    Wspaniałe ciasto! Uwielbiam drożdżowe z owocami. Każdymi. Ze śliwkami jak najbardziej.
    Pieknie się prezentuje i super smakuje,szczególnie jeszcze ciepłe, prawda?
    Pozdrawiam:)

  • poczatkujaca said

    wlasnie robie ten pyszny placek, mam pytanie ,jak dlugo powinno ciasto wyrastac przed wylozeniem na blache?

  • SlodkieFantazje said

    @Początkująca - ciasto powinno wyrastać około 1,5 godziny, lub nieco krócej jeśli w domu jest ciepło, do podwojenia objętości.

  • Przemek said

    Moje ciasto już jest w piecu:-) aż sam jestem ciekaw co to będzie

  • olqa said

    Ciasto gotowe, musze przyznac ze jest troche pracy ale warto ;-)

  • Olga said

    Ciasto jest po prostu bajeczne. Przepyszne, tak dobrego placka drożdżowego jeszcze nie jadłam, nawet mojej babci nie był taki pyszny! Dziękuję sa wspaniały przepis! :)

  • nirlam said

    Ciasto jest boskie,nigdy nie jadlam tak puszystego i wilgotnego ciasta drozdzowego. Dziekuje i pozdrawiam wynalazczynie tego cuda;)

  • NeLA said

    Ciasto rzeczywiście pyszne:) Robi furorę w rodzinie. Pozdrawiam i proszę o więcej takich pyszności:)

  • Iza said

    Właśnie zrobiłam placek pierwszy raz w życiu z tego przepisu,nie koniecznie się starałam,bo z góry założyłam że i tak nie wyjdzie.
    Wyszedł mi 100 razy lepszy niż teściowej,która od lat piecze placek drożdzowy :)
    Polecam wszystkim ten superancki przepis!

  • Sylwia said

    Ciasto przepyszne! :) Na pewno skorzystam z przepisu jeszcze raz :)

  • Monika said

    placek już w piekarniku, piekę go drugi raz za pierwszym wyszedł znakomicie i pysznie, dlatego piekę go na wielkanocny stół i wiem, że nie będzie kuchy... spokojnych Świąt, smacznych potraw życzę wszystkim

  • Adam said

    Upieklem to ciasto wspaniale picklem w kraju gdzie mieszkam od 23 lat i choc urzywalem Australia sliwki to smakowalo jak za mlodych lat w Polsce DZIENKUJE ZA WSPANIALY PRZEPIS.

  • Adam said

    Upieklem to ciasto wspaniale picklem w kraju gdzie mieszkam od 23 lat i choc urzywalem Australia sliwki to smakowalo jak za mlodych lat w Polsce DZIENKUJE ZA WSPANIALY PRZEPIS.

  • m said

    czy ciasto jest bardzo lepkie podczas wyrabiania?:) nadaja sie do niego mrozone borowki amerykańskie?

  • SlodkieFantazje said

    @M - jest dość lepkie, borówki jak najbardziej się nadają.

  • alicja said

    Czy można dodać drożdże suszone, a jeśli tak, to ile?
    Dziękuję. Alicja

  • Edyta Kyzioł said

    Witam. Ciasto jest po prostu rewelacyjne. W sobotę je upiekłam i nawet zdjęć nie zdążyłam porobić bo zniknęło błyskawicznie. Dziś robię je po raz drugi. Właśnie wstawiłam do piekarnika.
    Mam nadzieję, że tym razem uda mi się sfotografować i pochwalić u siebie na blogu.
    Bardzo Ci dziękuję za świetny przepis.
    Pozdrawiam :-)

  • SlodkieFantazje said

    @Edyta Kyzioł - bardzo się cieszę, że smakował. :) A jak się uda sfotografować to zachęcam do pochwalenia się na facebook'owej stronie słodkich fantazji. :)

  • mallgost said

    Wyszedł dokładnie taki jak na załączonych zdjęciach, zapach jaki jest teraz w moim domu.. nie do opisania :)) Dodam tylko, że to mój pierwszy placek drożdżowy, zatem przepis jest idealny dla każdego. Pozdrawiam.

  • Drożdżowe ze śliwkami said

    Polecam!!!
    Wczoraj piekłam i wyszło wyśmienicie!
    Ja dodatkowo wykorzystałam białka (te które zostały od żółtek) i ubiłam je na sztywną pianę z cukrem pudrem. Posmarowałam ciasto pianą i posypałam kruszonką.
    PYCHA :)

  • Zawiedziona said

    Nie udało się
    Pierwszy raz w życiu nie udało mi się ciasto drozdżowe
    Przepis beznadziejny
    Lepiej nie publikuj przepisu jak się nie znasz

  • SlodkieFantazje said

    @Zawiedziona - biorąc pod uwagę liczbę osób, które są bardzo zadowolone z przepisu, a ściślej mówiąc biorąc pod uwagę fakt, że jesteś jedyną osobą, której ciasto nie wyszło, to myślę sobie, że to źle świadczy nie o moich umiejętnościach... także proponuję więcej pokory...

  • początkująca said

    Mam pytanie.. do mojego piekarnika mieści mi się tylko tortownica 22cm, więc przeliczyłam składniki w przeliczniku foremek i zrobiłam wszystko wg przepisu, jednak ciasto baaaaaaaaardzo mi wyrasta w trakcie pieczenia (wygląda jak wulkan) i muszę je poszturchiwać żeby opadło (bo cała kruszonka się osypuje i owoce odpadają). Ostatnio gdy tak się stało pomyślałam, że przyczyną jest niedokładne odpowietrzenie ciasta przy nakładaniu do formy.. teraz uderzyłam w ciasto pięścią (jak podają niektóre przepisy), ciasto opadło, było go mniej przed pieczeniem, ale w trakcie znów mi wyrosło:C w smaku ostatnio było niebo, mimo lekkiego zakalca.. teraz jeszcze nie wiem, bo siedzi w piecu, ale chciałabym żeby po upieczeniu nadawało się do pokazania ludziom, a nie zajadania w samotności:( ktoś zna przyczynę? Zmniejszyć bardziej proporcje? Pani ciasto ma idealną wysokość, a moje nie:(

  • SlodkieFantazje said

    @Początkująca - jeśli ciasto wyrasta w tortownicy za wysoko, aż się pzrelewa, tzn., że wyliczone przez przelicznik foremek proporcje są złe, zmniejszyłabym je odrobinę. Uderzenie pięścia w ciasto nic tu nie pomoże, bo to tylko sprawia, ze ciasto się rozgazowuje, by później ponownie jeszcze bardziej wyrosnąć. Potrząsanie ciastem podczas pieczenia, żeby opadło przyczyni sie tylko do zakalca, bo ciasta drozdżowego podczas pieczenia (na etapie wyrastania w piekarniku) nie powinno się dotykać, potrząsać, ani nawet otwierać piekarnika. /tak jak wyzej napisałam proponuję zmniejszyć jeszcze odrobinę ilość skłądników. Pozdrawiam!

  • początkująca said

    dziękuję za odpowiedź:) wiedziałam, że dotykanie ciasta sprawi, że będzie zakalec, ale wolę to niż pół ciasta za blachą:) lubię zakalce, więc mi to nie przeszkadza, ale gdy chcę kogoś poczęstować ciastem to wolę żeby jakoś wyglądało. Ciasto znów jest pyszne (dziś z cynamonową kruszonką, bo świetnie komponuje mi się ze śliwkami), dziś o dziwo mniej zakalcowate niż ostatnio. Tam gdzie nie ma zakalca jest mięciutkie, a bałam się, że będzie twarde, bo chyba dałam zbyt dużo mąki, bo było o wiele bardziej gęste niż ostatnio. W każdym razie nie zgadzam się z opinią wyżej, że przepis jest zły.. ciasto (jeśli się je zrobi prawidłowo) na pewno powala! Bo nawet krzywe i z zakalcem jest na tyle pyszne, że zajadam się nim po nocy:)

  • Mariola z Aachen-Niemcy said

    Ciasto jest wspaniale upieklam je dzisiaj.Dziekuje za przepis .Polecam dalej.Diekuje.

  • SlodkieFantazje said

    @Mariola -bardzo się cieszę, że smakowało. :)

  • zuzar said

    witam. siedzę jak na szpilkach bo ciacho z Twojego przepisu właśnie w piecu roooooośnie. pachnie i wygląda obłędnie. czekam na smak. pozdrawiam. P.S. SUPER STRONKA I PRZEPISY :)

  • Jenotka said

    Ciasto wyszło naprawdę świetne. A czy zamiast kruszonki nie można na wierzchu umieścić ubitej piany z białek z dodatkiem cukru?

  • fka_m said

    Dziękuję za przepis! Placek wyszedł dokładnie taki jak pani! Mięciutki, delikatny, pyszny :)
    PS. ja swoje śliwki posypałam cynamonem, co podkreśliło ich smak :)
    Pozdrawiam!

  • mag said

    Pieczemy:) troche za bardzo wyroslo w piekarniku i mi polowa sliwek spadlo ale pachnie pieknie:) moje pierwsze ciacho drozdzowe w zyciu:) trzymajcie kciuki:)

  • Najlepsze drożdżowe ciasto said

    Najlepsze drożdżowe jakie udało mi się upiec ,to mój niezawodny numer 1 , żeby było jeszcze szybciej wrzucam wszystko do maszyny do wypieku chleba ,w kolejności mokre,sypkie ,drożdże ,nastawiam program wyrabianie ciasta .Według mnie nie ma różnicy ,jest pyszne ,puszyste ,mięciutkie i długo świeże .

Konsola diagnostyczna

Lista błędów na stronie: