Czekoladowe tiramisu

Tagi: tiramisu dla dzieci, deser, tireamisu dla najmłodszych, tiramisu, tiramisu czekoladowe, titamisu Gino D'Acampo, walentynki, desery zimne, desery czekoladowe, dla dzieci, inne, polcane

Czekoladowe tiramisu

Tym razem tiramisu nieco inaczej, bez likieru i z czekoladą zamiast kawy… w tej wersji również smakuje wybornie. :) Deser uwielbiany przez dzieci, dlatego właśnie nie ma w nim ani kropli alkoholu. Jeśli jednak chcecie przygotować go w wersji dla dorosłych, możecie do kremowej masy dodać cztery, pięć łyżek likieru amaretto. ;) Ważne, by biszkopty nie były zbyt rozmięknięte, wiec nie można moczyć ich zbyt długo. I za radą autora przepisu (Gino D’Acampo) -  czekolada powinna być mocno schłodzona.  Polecam :)

Składniki


4 porcje:

  • 6 łyżek pitnej czekolady w proszku lub ok. 50 g czekolady gorzkiej w tabliczce

  • 300 ml półtłustego mleka

  • 300 ml śmietany kremówki

  • 250 g serka mascarpone

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 20 podłużnych biszkoptów

  • wiórki czekolady do dekoracji

Przygotowanie


Czekoladę w proszku wsypujemy do średniego garnka i zalewamy mlekiem. Mieszaninę podgrzewamy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. W przypadku czekolady w tabliczce rozpuszczamy ją razem z mlekiem w rondelku, stale mieszając, można dodawać czekoladę stopniowo do satysfakcjonującej nas konsystencji). Gdy czekolada całkowicie się rozpuści przelewamy ją do miski i odstawiamy do wystygnięcia.

W dużej misce ubijamy kremówkę na sztywną masę. Dodajemy mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy. Mieszamy 10 sekund by składniki dokładnie się połączyły.

Przygotowujemy na deser cztery szklane niewielkie naczynia.

Osiem biszkoptów zanurzamy na 2 sekundy w czekoladzie rozpuszczonej w mleku i układamy po dwa na dnie każdego naczynia. By dokładnie zakryć dno możemy je połamać. Biszkopty pokrywamy połową masy śmietanowo-serowej. Pozostałe ciastka moczymy w czekoladzie i układamy na warstwie kremu śmietanowego, tym  razem po trzy w każdym naczyniu. Na wierzch wykładamy kolejną warstwę kremu. Każdą z porcji dokładnie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem zdejmujemy folię i posypujemy każdą porcję wiórkami startej czekolady.


Smacznego :)

Dodaj komentarz

* Twój adres email nie bedzie opublikowany.

6 komentarzy

  • Arvén said

    Jestem pewna, że uwielbiają go nie tylko dzieci, ale i dorośli. Prezentuje się znakomicie i jestem pewna, że smakuje jeszcze lepiej!

  • imka said

    Pycha! Szkoda, że znalazłam dopiero teraz :/ Dodatkowo, na warstwę namoczonych w czekoladzie biszkoptów, położyłam warstwę banana, pokrojonego w plasterki. SZAŁ!

  • astovera said

    Zrobione! Porcje wyszły nieco duże jak na mój gust, także następnym razem zrobię z 2/3 składników:) Polecam!

Konsola diagnostyczna

Lista błędów na stronie: