Cytrynowa babka gotowana

Tagi: babka cytrynowa, babka gotowana, gotowana babka, wielkanoc, babki, babki ucierane

Cytrynowa babka gotowana

To już chyba przedostatnia babka, jaką zdążę Wam zaproponować na zbliżające się wielkimi krokami święta. :) Planuję zamieścić jeszcze przepis na pyszną babkę , ale czas pokaże czy się wyrobię. :)
Ta prezentowana dzisiaj, jest bardzo smaczna, wilgotna, ale jednocześnie nie jest bardzo ciężka, choć cięższa niż klasyczna babka piaskowa. Jednak w smaku jest do niej bardzo podobna. Bardzo smaczna, i stosunkowo prosta w przygotowaniu, bezproblemowa. A w połączeniu z dobrą herbatą smakuje wybornie. Jej dodatkową zaletą jest fakt, że wcale nie potrzebujemy do niej specjalnej formy na babkę gotowaną. Wiem, bo robiłam ją zarówno w przeznaczonej do tego foremce, jak i w najzwyklejszej wysokiej ceramicznej formie z kominem. Przepis znalazłam w ubiegłorocznym marcowym wydaniu „Mojego Gotowania”. Polecam Wam bardzo. :)

Składniki

Ciasto:

  • 250 g miękkiego masła

  • 1 szklanka cukru (dałam drobny cukier)

  • 7 dużych jajek

  • 1 szklanka mąki tortowej

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej

  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • skórka starta z jednej sparzonej cytryny

  • 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny lub aromatu cytrynowego

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru

  • odrobina wrzątku

  • 1-2 łyżki soku z cytryny

  • opcjonalnie aromat cytrynowy

Przygotowanie

Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, stale ucierając. Następnie dodawać po jednym żółtku, w odstępach około pół minuty. Masa powinna być gładka i puszysta.

Obie mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i  skórką otartą z cytryny.  Suche składniki stopniowo dodawać do masy maślano-żółtkowej, stale ucierając.
Dodać ekstrakt lub aromat, zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.

Specjalną foremkę do babki gotowanej natłuścić i oprószyć kaszą manną lub bułką tartą (można też użyć zwykłej formy do babki, ważne, żeby była dość wysoka i miała komin). Ciasto wlewamy do foremki, przykrywamy pokrywką od formy, a w przypadku zwykłej foremki dokładnie przykrywamy ją folią aluminiową, najlepiej szczelnie ją obwiązując. Formę z ciastem wstawiamy do garnka wypełnionego zimną wodą i obciążamy czymś pokrywkę, aby forma nie wypływała na wierzch (woda w garnku powinna sięgać do ¾ wysokości formy). Garnek stawiamy na gazie.

Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, ciasto powinno się gotować około 1 godziny i 15 minut. Po tym czasie odkrywamy pokrywę formy (zdejmujemy folię) i pozostawiamy obciążoną formą w gorącej wodzie na około 10 minut.

Następnie wyjmujemy formę z wody, ustawiamy w foremce na blacie i pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.

Ostudzoną babkę wyjmujemy delikatnie na kratkę do studzenia. Dekorujemy lukrem (cukier puder utrzeć z gorącą wodą i sokiem z cytryny, aż lukier nabierze oczekiwanej przez nas konsystencji (w zależności od preferencji, co do gęstości lukru).


Smacznego :)

Cytrynowa babka gotowana

 

Cytrynowa babka gotowana
Dodaj komentarz

* Twój adres email nie bedzie opublikowany.

8 komentarzy

  • kamycha said

    Zrobiłam ją mimo nawału prac, ale jak to się mówi nie rób kilku rzeczy naraz i co ...przy przenoszeniu foremki na stół wypadła mi na podłogę i zostało jej 2/3 , ale i tak jest pyszna :)cytrynowa hmmmm mniam

  • AGA said

    zrobiłam babkę choć to nie moja pierwsza baba gotowana co roku robię na wielkanoc to ta wybitnie wyszła mi super jeszcze nigdy nie wyrosła mi aż tak. Nie wiem dlaczego ponieważ robię z identycznego przepisu tyle że zamiast 7 jaj dawałam 6. Jest piękna oblałam gorzką czekoladą i posypałam płatkami migdałów. Ja do środka dodałam dobry kieliszek amaretto. Jest wyborna.

  • zapytanie said

    dlaczego ciasto się przewraca i na samej górze jest nie ugotowane co robię źle?

  • SlodkieFantazje said

    @zapytanie - nie mam pojęcia, może babka za krótko się gotowała? sporo zależy od formy - jak pzrewodzi ciepło, moze trzeba w niej trochę dłużej pogotować :)

  • ewas said

    Babka przepyszna! Robiłam wcześniej babkę ale z innego przepisu była sucha i nie smakowała mi. Ta jest fantastyczna mokra i ten posmak cytryny. Super! Polecam.

  • Kasia said

    Ja polecam również wersję babki na budyniach i do tego .. czekoladową ;) http://gotujzrodzinka.pl/dla-dzieci/deser/babka-gotowana-czekoladowa/

  • Tatiana said

    Rewelacyjny przepis wart polecenia. Dzięki Tobie przypomniałam sobie o gotowanych babkach.W sobotę upiekę. Pozdrawiam :)

Konsola diagnostyczna

Lista błędów na stronie: