Ciasto serowo-kokosowe

Tagi: serniki i ciasta serowe, ciasta serowe, ciasta kruche, ciasta ucierane, ciasto z kokosem, ciasto kokosowe, ciasto serowe, ciasto kokosowo-serowe

Ciasto serowo-kokosowe

Mimo, że nie jestem wielbicielką kokosowych smaków, skusiłam się na to ciacho, bo na zdjęciach wyglądało bardzo smakowicie. I musze przyznać, że nie zawiodłam się. :) Ba, wyszło jeszcze lepsze niż sobie wyobrażałam. :) Aż trudno mi się oprzeć, by nie skubnąć jeszcze kawałeczek mimo późnej pory. ;) Reszcie domowników też bardzo smakowało - moja córeczka i mąż też zjedli solidne porcje ciacha. ;) 

Maślany spód wspaniale skomponował się z waniliową masą serową i chrupiącą, obłędnie pysząa masą kokosową, która nadaje charakteru całości. 

Bardzo Wam polecam.

Źródło przepisu: DR Oetker „Ciasta jak u mamy”, moje zmiany w nawiasie.

Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 100 g cukru (dałam cukier puder, bo lepiej łączy się z masą podczas wyrabiania)

  • 2 jajka średniej wielkości (dałam dwa po 63-66 g)

  • 125 g miękkiego masła (dałam 140 g)

Masa twarogowa:

  • 500 g chudego twarogu (dałam chudy serek śmietankowy, jest bardziej kremowy)

  • 2 jajka średniej wielkości (dałam j.w.)

  • 100 g cukru (zastąpiłam cukrem pudrem, dałam 120 g, bo moja masa była mało słodka)

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (zastąpiłam 1 łyżeczka pasty waniliowej)

  • 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym (jest dość wyczuwalny w surowej masie, w upieczonej już nie, ale myślę, ze można dać go trochę mniej)

  • 1 łyżeczka soku z cytryny (dałam 1 łyżkę)

  • szczypta soli

Masa kokosowa:

  • 150 g masła

  • 100 g cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (zastąpiłam 1 łyżeczką pasty z wanilii, można też zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią)

  • 200 g wiórków kokosowych

  • 3 jajka średniej wielkości (żółtka i białka oddzielnie)

  • szczypta soli

Lukier (ja pominęłam, bo ciasto jest dość słodkie):

  • 100 g przesianego cukru pudru

  • kilka łyżek soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

Ciasto:

Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do misy robota/miksera. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrabiać  końcówką z hakiem do zagniatania ciasta najpierw przez chwilę na najwolniejszych a potem na najszybszych obrotach. 

Ciasto schłodzić przez około 30 min w lodówce lub jak ja ok. 15 min w zamrażalce, chodzi o to, żeby zrobiło się bardziej plastyczne i przestało się kleić. 

Formę o wymiarach 32 x 22 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wyłożyć na formę, równomiernie rozprowadzić dłońmi (jeśli macie mały wałeczek do wałkowania ciast w formach, rozwałkujcie je z jego pomocą, będzie szybciej i wygodniej).

Ciasto lekko oprószyć bułką tartą, odstawić na bok.

Masa twarogowa:

Składniki na masę utrzeć mikserem z mieszadłem trzepakowym na kremową, jednolitą masę (sera nie mielimy). 

Gotową masę rozprowadzić na cieście i wyrównać wierzch.

Masa kokosowa:

Masło stopić w rondlu z grubym dnem, stopniowo dodawać cukier i ewentualnie cukier wanilinowy (jeśli nie macie pasty waniliowej, ale wtedy lepiej użyć cukru z prawdziwą wanilią) mieszać aż całkowicie się rozpuści. Dodać pastę waniliową (jeśli ni dodawaliście cukru wanilinowego lub waniliowego), wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić, by trochę przestygły. Dodać żółtka, dokładnie wymieszać. 

Białka ubić z solą na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy kokosowej, wymieszaną masę wyłożyć na masę twarogową i równomiernie rozprowadzić. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C (grzałka góra/dół) lub 165-170 °C (termoobieg) i piec około 35-45 min. (aż wierzch mocno się zarumieni).

Formę z ciastem wyłożyć na kratkę kuchenną (studzić w formie, bo gorąca masa kokosowa i serowa muszą się ściąć podczas studzenia, inaczej Wam wypłyną). 

Przygotować lukier i posmarować nim wierzch ciasta. 

Smacznego :)

Ciasto serowo-kokosowe
Dodaj komentarz

* Twój adres email nie bedzie opublikowany.

7 komentarzy

  • Michalina said

    Ciasto wygląda pysznie! Uwielbiam kokos i na pewno będę musiała wypróbować :)

  • Martyna said

    Zrobiłam :)
    Bardzo proste i bardzo smaczne.
    Mega słodkie- ja tez darowałam sobie lukier, nastepnym razem mysle, że nawet zmnejsze ciut ilośc cukru.
    Polecam :)

  • Beata said

    wczoraj wieczorem upiekłam
    przed chwila zjadłam pierwszy kawałek :-)
    PYCHOTA !

    Dzięki
    nadal będę tu zagladać

Konsola diagnostyczna

Lista błędów na stronie: