Amerykanka

Tagi: amerykanka, ciasta z owocami, ucierane z owocami, z owocami, ucierane czekoladowe, ciasta ucierane, czekoladowe z owocami, czekoladowe z owocami, szarlotki i jabłeczniki

Amerykanka

To ciasto, które uwielbiałam będąc dzieckiem. Nie wiem w zasadzie, dlaczego tak nazywa się to ciasto i czy faktycznie taka jest jego nazwa, czy może tylko u nas w domu tak się na nią mówiło. ;) Może to zasługa ciemnego koloru? Ale wtedy chyba powinna się nazywać afrykanka? :)

W zasadzie to nie wiem też czy mama je piekła czy kupowała w cukierni, z której nota bene pamiętam inne pyszne ciasta, ale niewątpliwie ciasto to było jednym z moich ulubionych. I wiele chyba się nie zmieniło pod tym względem, bo mimo że nie jadłam go już kilka lat, jak tylko się upiekło i spróbowałam pierwszy kęs wiedziałam, że teraz będzie gościć u nas częściej. 

Przepis znaleziony w notesie mamy okazał się strzałem w dziesiątkę, choć tak jak już wspominałam, nie wiem czy ciasto, które jadłam w dzieciństwie pochodziło od mamy i czy korzystała właśnie z tego przepisu (bo mama na ogół robiła i robi wszystkie ciasta na oko i prawie zawsze wychodzą jej pyszne). ;) Nie będę mamie zadawała tego kłopotliwego pytania, bo jeszcze się okaże, że ciasto pochodziło z cukierni i czar moich wspomnień pryśnie. ;)

Wydaje mi się, ze to ciasto jest dość popularne, bo teraz od czasu do czasu widzę je gdzieś w cukierniach, choć nazywa się na ogół inaczej, ale wygląda identycznie. Jeśli jednak nie znacie tego ciasta lub/i jeśli sami go jeszcze nie robiliście to bardzo Was namawiam, bo wychodzi przepyszne. Bardzo wilgotne, mocno kakaowe, z delikatną nutą cynamonu. No i te wszechobecne rozpływające się w ustach kwaskowate jabłka. Jak dla mnie to jedno z najlepszych ciast z jabłkami i wole je chyba nawet od tradycyjnego jabłecznika. Choć nie może oczywiście konkurować z szarlotka mojej babci, bo to dwie całkiem inne historie. ;)

Gorąco polecam!

Składniki

  • 800 g kwaśnych jabłek; najlepiej antonówek (ok. 3 średnich lub 4 małych jabłek)

  • sok wyciśnięty z ½ cytryny (w wersji dla dorosłych sok z cytryny można zastąpić rumem lub calvadosem)

  • 150 g orzechów włoskich

  • 200 g miękkiego masła

  • 200 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków (można użyć zwykłego cukru, wtedy trzeba trochę dłużej ucierać)

  • 4 duże jajka

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (w oryginale cukier wanilinowy)

  • 200 g mąki pszennej (używam tortowej)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu (dałam ½ łyżeczki)

  • 3 łyżki kakao

  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Jabłka umyć, obrać, pokroić w ósemki, wyciąć gniazda nasienne i następnie pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, zalać sokiem z cytryny (rumem lub calvadosem).

Orzechy posiekać. 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (mikserem lub robotem). Kolejno dodawać jajka i dalej ucierać na średnich obrotach miksera. Kolejne jajko dodajemy, gdy masa poprzednie połączy się z masłem w jednolitą masę (po około 30 sekundach). Gdy wykorzystamy już wszystkie jajka i masa jest puszysta, dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. 

W drugim naczyniu wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon. Dodać do masy maślano-jajecznej, wymieszać do połączenia się składników. Dodać posiekane orzechy i jabłka osączone z soku/rumu i ponownie delikatnie wymieszać całość. 

Keksówkę o wymiarach 14 x 38 cm  (można zastąpić formą o wymiarach 30 x 20 cm) nasmarować masłem, wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć do formy, wierzch wyrównać. 

Piec około 45-55 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 165 °C – termoobieg (grzanie góra/dół 180 °C) (pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone, patyczek nie powinien być obklejony mokrym ciastem, ale może być wilgotny od jabłek).

Gotowe pozostawić na kwadrans w formie, by nieco przestygło, następnie wyjąć z formy i dalej studzić na kratce. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Amerykanka
Amerykanka
Dodaj komentarz

* Twój adres email nie bedzie opublikowany.

14 komentarzy

  • magduszka said

    to ciasto nosi rowniez nazwe "plecek męza" jest jego uproszczony i mniej prachlonny sposob i 3 mozna3 wersje-smaki zrobic:
    1kg jablek pokroic w kostke wlozyc do miski posypac 1 szklanka cukru dodac rodzynki i odstawic nawetood 1 godzinyy nawet na noc aby puscily sok
    potem kolejno dodac:2 szklanki maki 3 jajka cukier waniliowy 1 lyzczeke sody -lyczeke proszku do pieczenia 2 lyzki oleju wymieszac lyzka drewniana piec i sprawdzac patyczkiem
    do kolejnych wersji mozna dodac:1) 2 lyski kako
    2)przyprawe korzenna lub cynamon
    3)wersja swiayteczna-dodaje sliwki wedzone-polskie orzechy rodzynki i przyprawe korzenna jest SUPER poleam

  • cytrynka880 said

    Na pewno wypróbuję, pamiętam to ciasto z dzieciństwa, jak u kogoś jadłam, ale potem nigdy go już nigdzie nie widziałam:)zobaczymy:)

  • Vanilia81 said

    O tak, to ciasto jest świetne! Znam je pod nazwą ,,ciasto włoskie" bo pod taką nazwą można je było kupić w pobliskiej cukierni. Przepis mam od mamy, ale moje zawiera masła tylko oleji polewam je czekoladową polewą :) Jest niezastąpione zawsze wtedy, gdy potrzebuję całej blachy ciasta (np. na przedszkolny piknik, czy większą imprezę).
    ps. Kasiu wygląda na to, że poznamy się i popieczemy razem na czwartkowych warsztatach :))) Ogromnie się cieszę! Do zobaczenia :*

  • karolina said

    U mnie w domu do ciasto jest od lat, ale zawsze obowiązkowo z polewą z mleka w proszku :) znika w ciągu chwili ;)

  • magduszka said

    tak ciasto mozna polac polewa ja polewalam dwukolorowa jasna i ciemna czekolada smacznego!

  • Majana said

    Pięknie wygląda. Znam to ciasto pod nazwami:
    salceson
    wiewiórka
    placek amerykański

    Pyszne :)

  • SlodkieFantazje said

    @Vanilia81 - to dobrze wiedzieć. Ciesze się, że się poznamy. :) Ps. A czy wiesz może kto jeszcze będzie? :) Bo ja w sumie nie spytałam. :)

  • Kaja said

    Czy konieczne jest dawanie orzechów włoskich? I jeszcze jakbym chciała dać cukier wanilinowy to jaką jego ilość?

  • SlodkieFantazje said

    @Kaja - nie jest konieczne, myślę, że 16 g cukru wanilinowego wystarczy.

Konsola diagnostyczna

Lista błędów na stronie: