Kremowy sernik krówkowy

krówkimasa krówkowaorzechy włoskieserniksernik kajmakowysernik karmelowysernik toffisernik z krówkamisernik z masa krówkowątwaróg
Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 10

Forma okrągła
22 cm

Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    masła
    cukru pudru
    kakao
  • Masa serowa*:

    Ilość Składnik
    twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
    jajek
    cukru pudru (lub więcej, wg upodobań smakowych)
    krówek (można zastąpić gotową masą krówkową)
    śmietany kremówki, nieubitej
    aromat śmietankowy
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    orzechów włoskich
    krówek
    mleka

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę, cukier i kakao wymieszać. Dodać przestudzone masło, zagnieść ciasto (ciasto będzie dość suche, kruszące, ale nie szkodzi).Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy nie wykładać, natłuścić. Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 21-22 cm i lekko ugnieść.

Krówki rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka. Odrobinę przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem (białek nie oddzielamy od żółtek). Stopniowo dodawać ser i dalej ucierać. Dodać aromat, śmietankę i masę krówkową. Dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasto.

Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wierzch udekorować orzechami, polać stopioną masą krówkową. Oprószyć odrobiną soli morskiej (niekoniecznie).

Smacznego :)


Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 10

Forma okrągła
22 cm

To kolejny pyszny sernik, któremu trudno się oprzeć. Szczególnie, jeśli lubicie krówki, choć ich smak jest delikatnie wyczuwalny i nie narzuca się zbytnio. Zapach obłędnie śmietankowy, masa jedwabiście kremowa, zdecydowanie nie piankowa…

Każdy kęs rozpływa się w ustach i ciężko się powstrzymać od westchnień, ochów i achów, zresztą sami spróbujcie. :) Idealnym dopełnieniem krówkowej masy jest mało słodki kakaowy spód (choć można go zastąpić też szybszym ciasteczkowym, jak w serniku rumowym, pomijając przyprawę korzenną).

Całości dopełniają orzechy włoskie oblane niewielką ilością masy krówkowej i oprószone delikatnie solą morską. Mówię Wam szczerze, sernik jest po prostu pycha. :)

Komentarze

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • Eat with gusto! Eat with gusto!

    Sernik krówkowy to jeden z moich ulubionych. Apetyczny wygląd :). Pychotka :).

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Maggie Maggie

    Choc wciaz obiecuje sobie, ze bede grzeczna i przestane objadac sie slodkosciami, takiemu sernikowi na pewno nie moglabym sie oprzec!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kate Kate

    Czy śmietanka ma być o gęstej konsystencji, ja widziałam taką w kartoniku 36 %, ale płynną ,nie wiem czy się nadaje.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Anonymous Anonymous

    Genialny przepis! Ale czy można czymś zastąpić śmietanę kremówkę? I czy ser śmietankowy to może być np. piątnicy czy musi być wiaderkowy?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Viola Viola

    Witaj, blacha jest 25 x 39 x 6 :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Anonymous Anonymous

    Jak pysznie wygląda, a mąki ziemniaczanej nie ma? I czy jak zmniejszę ilość krówek do 200 g w masie serowej to będzie wystarczająco słodki? Pozdrawiam serdecznie :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Angie Angie

    Polewa wygląda obłędnie...

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje

    Anonimowy - piec razem z serem :) a serniczek wychodzi przepyszny, więc polecam :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Anonymous Anonymous

    dziękuję :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Lotka Lotka

    Witam, planuje zrobic ten piekny sernik na urodziny dla mojego chlopaka zamiast tortu, i z tad moje pytanie czy jest on trudny w przygotowaniu ?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje

    Wow, blacha dość duża, sporo musisz mieć tych łasuchów :)... na taką wielkość trzeba minimum podwoić ilość składników, a jeśli sernik ma być tak wysoki jak ten ze zdjecia (ok. 7-8 cm) to ja dałabym nawet 2 i 1/3 razy więcej składników.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Giovanna Giovanna

    Wpadlam tutaj przez zwykly przypadek,mialam chec na jakies niezwykle ciasto i los chcial ze wyszukujac jakichs przepisow w necie trafilam tutaj.Nie zaluje.Upieklam to ciasto dzisiaj,troszke je modyfikujac.Mialam duze jajka wiec stwierdzilam ze 5 to moze jednak za duzo i mialam racje..dalam tylko 3 a ser i tak wydawal sie byc troche za rzadki,dla pewnosci dalam 2 lyzki maki ziemniaczanej,zamiast zas krowek uzylam gotowej masy toffi.Ciasto wyszlo przepyszne!!!Sernik rozplywa sie w ustach,ciasto na spodzie jest wspaniale chrupkie,polewa z toffi dopelnia calosci.Dziekuje za przepis!!!Ps zamiast aromatu do sera dalam troche rumu :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Dorota Szubert Dorota Szubert

    bardzo mi sie podoba ten sernik, przepis juz drukuję i wkładam do mojego segregatora!!!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Majana Majana

    Rewelacyjnie wygląda! Mam chęć na serniczek. Z krówkami chyba jeszcze nie robiłam.

    Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje

    @Agata - nie używałam jeszcze sera typu Bruser, wiec ciężko mi powiedzieć czy będzie odpowiedni. Używam na ogół dość zwartego twarogu, kupowanego na targu od rolnika. Ze sklepowych używam od czasu do czasu wymiennie: Ser śmietankowy PIASKI, twaróg garwoliński, twaróg śmietankowy Bacha (ten akurat nie jest mocno zwarty), z gotowych mielonych używam Wielunia Mój Ulubiony i Piątnicy (mocno zwarte).

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje

    @Anonimowy - śmietanę kremówkę można zastąpić mlekiem skondensowanym (taka sama ilość lub zwykłym mlekiem, ale zaznaczam, że sernik będzie wtedy zdecydowanie mniej kremowy. Ser nie musi być wiaderkowy, może być zwykły twaróg tłusty lub półtłusty lub jeszcze lepiej ser śmietankowy, byle nie był rzadki i wodnisty. Tylko oczywiście jeśli użyjemy niemielonego sera trzeba go zmielić trzykrotnie.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Anonymous Anonymous

    To nie sernik!!! To rozpusta!!! Zjadłabym nie kawałek, a dwa, trzy :-)

    Aga

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • asieja asieja

    rozkoszny jest ten wierzch..

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • ruda ruda

    Wygląda obłędnie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • KUCHARNIA, Anna-Maria KUCHARNIA, Anna-Maria

    Kasiu! To jest cudo,a nie sernik!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Anonymous Anonymous

    Czy taki sernik piecze się z termoobiegiem czy tylko "góra - dół" ? Mam w domu mini piekarnik i zastanawiam się, czy jest sens porywać się na takie wspaniałości, bo nie wiem, czy taki piekarnik nadaje się do tego typu ciast? pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje

    Z reguły serniki "nie lubią" termoobiegu i lepiej piec góra-dół, ale ja ten piekłam z termoobiegiem i nic mu się nie stało, nie opadł, nie wysechł etc... :) Wiele zależy od piekarnika, trzeba spróbować :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Anonymous Anonymous

    Czy mozna zastapic krowki masa toffi?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • klliisiaa klliisiaa

    rajciu, cudownie wygląda :DD

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Anonymous Anonymous

    Witam,

    sernik wydaje sie być wspaniały, ale mam pytanko! Czy ciasto na spód najpier upiec, czy dopiero piec razem z serem?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • drazy drazy

    Cudny sernik!!!Chcę go upiec, mam bardzo dużo jajek ,czy mogę dać więcej niż 5? Wszystkie serniki które robiłam były przynajmniej na 10 ;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • DarkANGELika DarkANGELika

    Obłędny;) Musze go zrobić ;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje

    @Drazy - można dać więcej jajek, ale wtedy trzeba zrobić w większej formie. W tym serniku żółtek nie oddzielamy od białek, dzięki temu sernik jest dość zwarty, kremowy i wychodzi równy jak stół.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje

    Maki ziemniaczanej nie ma. Ilość krówek można zmniejszyć, będzie po prostu mniej wyczuwalna, można wtedy dodać odrobinę więcej cukru. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • mequi mequi

    Uwielbiam serniki a te twoje są wyjątkowo finezyjne i pyszne i już mi tak nie opadaja po twoich poradach :)Dzięki wielkie i proszę o wiecej takich pysznych pomysłówKrówkowy robie już drugi raz jest wspaniały

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Kremowy sernik krówkowy

Kremowy sernik krówkowy

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

<p >To kolejny pyszny sernik, któremu trudno się oprzeć. Szczególnie, jeśli lubicie krówki, choć ich smak jest delikatnie wyczuwalny i nie narzuca się zbytnio. Zapach obłędnie śmietankowy, masa jedwabiście kremowa, zdecydowanie nie piankowa&hellip;</p> <p >Każdy kęs rozpływa się w ustach i ciężko się powstrzymać od westchnień, ochów i achów, zresztą sami spróbujcie. :) Idealnym dopełnieniem krówkowej masy jest mało słodki kakaowy spód (choć można go zastąpić też szybszym ciasteczkowym, jak w serniku rumowym, pomijając przyprawę korzenną).</p> <p >Całości dopełniają orzechy włoskie oblane niewielką ilością masy krówkowej i oprószone delikatnie solą morską. Mówię Wam szczerze, sernik jest po prostu pycha. :)</p>

Składniki

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę, cukier i kakao wymieszać. Dodać przestudzone masło, zagnieść ciasto (ciasto będzie dość suche, kruszące, ale nie szkodzi).Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy nie wykładać, natłuścić. Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 21-22 cm i lekko ugnieść.

Krówki rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka. Odrobinę przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem (białek nie oddzielamy od żółtek). Stopniowo dodawać ser i dalej ucierać. Dodać aromat, śmietankę i masę krówkową. Dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasto.

Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wierzch udekorować orzechami, polać stopioną masą krówkową. Oprószyć odrobiną soli morskiej (niekoniecznie).

Smacznego :)