Bezglutenowe muffiny z malinami

Przyg: 15 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_4107.jpg

Składniki:

  • Muffiny:

    Ilość Składnik
    mąki kukurydzianej
    mąki ryżowej, jasnej
    proszku do pieczenia
    ksylitolu (mozna zastąpić zwykłym cukrem, cukrem trzcinowym, kokosowym)
    skórka starta z 1 sparzonej cytryny
    jogurtu naturalnego
    oleju kokosowego, stopionego
    jajka
    malin

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
W jednej misce zmieszać suche składniki: przesiane mąki, proszek do pieczenia, ksylitol (cukier), skórkę cytrynową.

W drugim naczyniu zmiksować mokre składniki: olej, jogurt, jajka. Dodać do suchych składników i wymieszać łyżką lub mikserem na wolnych obrotach, do połączenia się składników. 
Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdego otworu nakładać ciasto do max. 2/3 wysokości, następnie w każdą surową muffinke powtykać po 3 maliny.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °  C (grzanie góra/dół) lub 165 °C (termoobieg) i piec około 20 minut (do suchego patyczka). 

Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić. I zajadać. ;)

Smacznego ;)

Bezglutenowe muffiny z malinami

Ocena:
Przyg: 15 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Muffiny przygotowane na bazie mąki ryżowej i kukurydzianej. Wolne od glutenu, ale nie mniej pyszne niż takie tradycyjne przygotowane na bazie mąki pszennej. Nie są suche, pełne malin, z lekko cytrusowa nutą.  
IMG_4117.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Bezglutenowe muffiny z malinami

Bezglutenowe muffiny z malinami

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Muffiny przygotowane na bazie mąki ryżowej i kukurydzianej. Wolne od glutenu, ale nie mniej pyszne niż takie tradycyjne przygotowane na bazie mąki pszennej. Nie są suche, pełne malin, z lekko cytrusowa nutą.  

Składniki

  • Muffiny:

    Ilość Składnik
    mąki kukurydzianej
    mąki ryżowej, jasnej
    proszku do pieczenia
    ksylitolu (mozna zastąpić zwykłym cukrem, cukrem trzcinowym, kokosowym)
    skórka starta z 1 sparzonej cytryny
    jogurtu naturalnego
    oleju kokosowego, stopionego
    jajka
    malin

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
W jednej misce zmieszać suche składniki: przesiane mąki, proszek do pieczenia, ksylitol (cukier), skórkę cytrynową.

W drugim naczyniu zmiksować mokre składniki: olej, jogurt, jajka. Dodać do suchych składników i wymieszać łyżką lub mikserem na wolnych obrotach, do połączenia się składników. 
Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdego otworu nakładać ciasto do max. 2/3 wysokości, następnie w każdą surową muffinke powtykać po 3 maliny.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °  C (grzanie góra/dół) lub 165 °C (termoobieg) i piec około 20 minut (do suchego patyczka). 

Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić. I zajadać. ;)

Smacznego ;)