Wilgotne ciasto marchewkowe

Przyg: 40 min Pieczenie: 50 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
ciasto%20marchewkowe.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    5 szklanek startej marchewki
    ekstraktu waniliowego
    1 szklanka posiekanego ananasa, odsączonego
    mąki
    brązowego cukru
    jajka
    białego cukru
    oleju roślinnego
    sody oczyszczonej
    proszku do pieczenia
    soli
    mielonego cynamonu
    przyprawy do piernika lub domowa mieszanka (ja dałam 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/4 łyżeczki ziela angielskiego, 1/4 łyzeszki suszonego imbiru, szczypta kardamonu)
    posiekanych orzechów włoskich
  • Krem:

    Ilość Składnik
    miękkiego masła
    400 g serka philadelphia lub innego serka kremowego lekko solonego
    szklanki cukru pudru
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem)

Sposób przygotowania

Ciasto:
Starte marchewki zasypać brązowym cukrem, wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę, aby puściły sok.

Piekarnik nagrzać do 175°C.

Do dużej miski wbić jajka, ucierać. Stopniowo dodawać cukier (oba rodzaje) i dalej ucierać do wykorzystania cukru, masa powinna być gęsta, jasna i puszysta. Stopniowo dodawać olej, dalej ubijać, dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać.
Dodać posiekane ananasy, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, sól, cynamon i resztę przypraw. Wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać marchew (razem z sokiem, który puściła) i orzechy włoskie. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o śr. 24 cm) i wygładzić wierzch.
Piec ok. 50 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 175°C. Po wyjęciu z piekarnika nieco przestudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę i całkowicie wystudzić.

Krem:
Wszystkie składniki kremu utrzeć na gładką masę.

Całość:
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty. Połowę kremu rozsmarować na dolnym blacie, resztę wyłożyć na wierzch. Ozdobić wg uznania (u mnie marcepanowe marcheweczki, które można przygotować szybko i prosto w domu, ale można też kupić gotowe).

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 50 min
Średni
Porcje: 12

Przyznaję, że nie jestem wielką fanką tego typu ciast, ciasta marchewkowe, pierniki i inne korzenne mogłyby dla mnie nie istnieć, mam na nie ochotę tak rzadko, że spokojnie bym bez nich przeżyła. Ale to ciasto wyjątkowo mnie kusiło, więc mimo początkowych oporów postanowiłam wypróbować przepis. Ciasto mile mnie zaskoczyło, jest wilgotne, aromatyczne (ale nie do przesady) i fajnie komponuje się z waniliowym kremem z Philadelphii. Bardzo nam smakowało. Nie zmienia to jednak faktu, że nadal nie będzie to moje ulubione ciasto, po prostu mam inne preferencje smakowe, korzenne ciasta od czasu do czasu jak najbardziej, ale nie za często. :) W tym względzie cała nasza trójka (ja, Mąż i Córcia) mam podobne zdanie, więc nie mam dodatkowej motywacji, żeby zmieniać swoje podejście. :) Tak czy owak, ciasto jest naprawdę smaczne i osoby, które lubią takie korzenne klimaty twierdziły nawet, ze to najlepsze marchewkowe jakie jadły, więc nie sugerujcie się moimi upodobaniami. :) Oryginalny przepis pochodzi stąd, nieco zmodyfikowałam przepis, m. in. zmniejszajac ilość cukru, rezygnując z rodzynek, etc. Polecam!

ciasto%20marchewkowe_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • anna anna
    2015-01-12 21:17:17

    I kolejny zakalec. Wszystko jak w przepisie. Pieklo sie z termoobiegiem ok 1.30 h z zew spieklo sie a w środku dolna część zakalec.

    Twój komentarz
  • Pan Deserek Pan Deserek
    2014-01-29 15:37:12

    Ciasto wyszło przepyszne ! Istna uczta dla podniebienia - pychotka !

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-21 22:28:58

    @Mequi - nie mam pojęcia skąd te zaklace, robiłam to ciasto już trzy razy i nigdy nie było problemu, no i u mnie piecze sie dokladnie 50 min, ale to już pewnie zależy od piekarnika, mój piecze dość szybko, piekę je na termoobiegu lub termoobiegu z włączoną grzałką góra/dół. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • mequi mequi
    2013-10-21 12:55:19

    Mnie też wyszedł zakalec :(50 min pieczenia to stanowczo za mało ciasto całe pływało pomimo iż wierzch był spieczony. Może spróbować pic dolna grzałką po jakimś czasie dopiero przełączyć na grzanie góra dół?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-21 07:41:44

    @Irena - nie mam pojęcia co mogło być w tym przypadku przyczyną, to ciasto raczej nie jest podatne na zaklce... :/ Moze z temperaturą było coś nie tak... bo piszesz, że aż 2 godziny się musiało się piec, u mnie był gotowe po ok. 50 minutach.

    Twój komentarz
  • Irena Irena
    2013-05-20 16:49:48

    Ciasto pyszne, ale mi wyszedl zakalec. po prawie 2 godz. w piekarniku. Zastapilam sode dodatkowym proszkiem do pieczenia.Co zrobilam nie tak?Pozdrawiam,Irena

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-13 22:04:44

    @Anapana - brązowy cukier można jak najbardziej zastąpić białym, przepis jest na tortownicę o śr. 24 cm. Można dać mascarpone, tylko wskazane jest by ciut go dosolić, mozna też użyć innego kremowego serka lekko solonego.

    Twój komentarz
  • anapana anapana
    2012-12-13 19:20:46

    witam! czy można zastąpić cukier do marcheki na biały? czy przepis jest na duą blachę? można dać do kremu serek maskarpone?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-06 12:00:11

    Glabiwka - Obawiam się, że ciasto będzie wtedy zbyt suche, chyba, ze dodać do tej suchej marchi trochę wyciśniętego marchwiowego soku, wtedy jak najbardziej. :)

    Twój komentarz
  • Glabiwka Glabiwka
    2012-12-06 11:04:03

    a ja kupuiłam odciskarkę do owoców i nie mam co zrobić z suchą marchwią, szkoda tyle bogactwa nawet bez soku. czy mogę z tego zrobić ciasto marchewkowe?

    Twój komentarz
  • Fuksja Fuksja
    2012-11-28 09:21:54

    Piękny kulinarny wypiek a dekoracja urocza:D robię często wariacje z dynia i marchewka lub osobno lecz nigdy nie dawałam aż 5 szklanek max 3 - następnym razem zaszaleje na 5 :) dobroci nigdy nie za mało-uwielbiam właśnie z orzechami i migdałami :) zamiast kremu mozna tez polac biała czekolada dla odmiany-pyszności

    Twój komentarz
  • aga aga
    2012-10-28 16:23:16

    wow!!! pieknie sie prezentuje i na 100% smakuje pysznie:)

    Twój komentarz
  • Kucharząca Magda Kucharząca Magda
    2012-10-27 17:55:52

    O tak, marchewkowe to pozycja konieczna na jesień! Sama na pewno wkrótce także zrobię. Pięknie je ozdobiłaś! Żebym to ja miała tyle cierpliwości, żeby aż tak dbać o wygląd swoich potraw... ;-)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-10-26 20:13:19

    Kasiu, ciasto jest obłędnie piękne! Bardzo mi się podoba. :)Pozdrowienia serdeczne!:)

    Twój komentarz
  • Hanka Hanka
    2012-10-26 19:21:01

    Ja też muszę omijać rodzynki, moja córcia nie lubi. Fajny patent z żurawinką :)) Wypróbuję ten przepis na pewno, podoba mi się. Pozdrawiam :))

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-10-26 19:00:37

    cudne :) No ja lubię marchewkowe bardzo ale szczerze mówiąc nie robię za często ;) Marcheweczki mnie powaliły :) Takie słodkie są :) Pięknie się prezentuje ;) Muszę kiedyś przełożyć marchewkowe kremem ;) Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • slodkiswiatwypiekow slodkiswiatwypiekow
    2012-10-26 17:39:59

    Ciasto wygląda baaardzo smakowicie :)!i te urocze marchewki :)!

    Twój komentarz
  • ilovebake.pl ilovebake.pl
    2012-10-26 16:00:10

    Piękne ciasto jak zwykle :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Agniesia Agniesia
    2012-10-26 15:54:18

    Ja bardzo lubię marchewkowe, ale nigdy nie robię je z kremem :-) Połowy ciasta już nie ma nim zdąży ostygnąć porządnie... Ja też zamiast rodzynek daję żurawinę "upitą" rumem :-)

    Twój komentarz
  • Inka Inka
    2012-10-26 14:31:10

    Ciasto ładnie wygląda, przepis zachęca do wypróbowania :)

    Twój komentarz
  • Basia Basia
    2012-10-26 10:41:37

    Ja też rezygnuję z rodzynek w cieście marchewkowym, zastępując je żurawiną :-)Pozdrawiam serdecznie!Basia

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-10-26 09:52:41

    @jacquelinee - najlepiej na średnich oczkach, nie całkiem na papkę tylko w wiórki. :)

    Twój komentarz
  • jacquelinee jacquelinee
    2012-10-26 08:56:38

    Witam! Czy marchewki mają być starte na dużych czy małych oczkach ??;) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Wilgotne ciasto marchewkowe

Wilgotne ciasto marchewkowe

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Przyznaję, że nie jestem wielką fanką tego typu ciast, ciasta marchewkowe, pierniki i inne korzenne mogłyby dla mnie nie istnieć, mam na nie ochotę tak rzadko, że spokojnie bym bez nich przeżyła. Ale to ciasto wyjątkowo mnie kusiło, więc mimo początkowych oporów postanowiłam wypróbować przepis. Ciasto mile mnie zaskoczyło, jest wilgotne, aromatyczne (ale nie do przesady) i fajnie komponuje się z waniliowym kremem z Philadelphii. Bardzo nam smakowało. Nie zmienia to jednak faktu, że nadal nie będzie to moje ulubione ciasto, po prostu mam inne preferencje smakowe, korzenne ciasta od czasu do czasu jak najbardziej, ale nie za często. :) W tym względzie cała nasza trójka (ja, Mąż i Córcia) mam podobne zdanie, więc nie mam dodatkowej motywacji, żeby zmieniać swoje podejście. :) Tak czy owak, ciasto jest naprawdę smaczne i osoby, które lubią takie korzenne klimaty twierdziły nawet, ze to najlepsze marchewkowe jakie jadły, więc nie sugerujcie się moimi upodobaniami. :) Oryginalny przepis pochodzi stąd, nieco zmodyfikowałam przepis, m. in. zmniejszajac ilość cukru, rezygnując z rodzynek, etc. Polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    5 szklanek startej marchewki
    ekstraktu waniliowego
    1 szklanka posiekanego ananasa, odsączonego
    mąki
    brązowego cukru
    jajka
    białego cukru
    oleju roślinnego
    sody oczyszczonej
    proszku do pieczenia
    soli
    mielonego cynamonu
    przyprawy do piernika lub domowa mieszanka (ja dałam 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/4 łyżeczki ziela angielskiego, 1/4 łyzeszki suszonego imbiru, szczypta kardamonu)
    posiekanych orzechów włoskich
  • Krem:

    Ilość Składnik
    miękkiego masła
    400 g serka philadelphia lub innego serka kremowego lekko solonego
    szklanki cukru pudru
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem)

Sposób przygotowania

Ciasto:
Starte marchewki zasypać brązowym cukrem, wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę, aby puściły sok.

Piekarnik nagrzać do 175°C.

Do dużej miski wbić jajka, ucierać. Stopniowo dodawać cukier (oba rodzaje) i dalej ucierać do wykorzystania cukru, masa powinna być gęsta, jasna i puszysta. Stopniowo dodawać olej, dalej ubijać, dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać.
Dodać posiekane ananasy, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, sól, cynamon i resztę przypraw. Wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać marchew (razem z sokiem, który puściła) i orzechy włoskie. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o śr. 24 cm) i wygładzić wierzch.
Piec ok. 50 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 175°C. Po wyjęciu z piekarnika nieco przestudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę i całkowicie wystudzić.

Krem:
Wszystkie składniki kremu utrzeć na gładką masę.

Całość:
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty. Połowę kremu rozsmarować na dolnym blacie, resztę wyłożyć na wierzch. Ozdobić wg uznania (u mnie marcepanowe marcheweczki, które można przygotować szybko i prosto w domu, ale można też kupić gotowe).

Smacznego :)