Babeczki marchewkowe

cynamonmarchewkamuffinkimuffinki marchewkowemuffiny marchewkoweprzyprawa korzenna
Przyg: 15 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Na około 12 szt.:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    sody oczyszczonej
    proszku do pieczenia
    oleju
    cukru (używam brązowego)
    duże jajka
    mielonego cynamonu
    przyprawy do piernika
    szczypta soli
    startej na drobnych oczkach marchewki
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    serka śmietankowego (może być kanapkowy)
    cukru pudru
    soku z cytryny

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, odstawić na bok. W drugim naczyniu wymieszać olej z cukrem. Następnie dodawać po 1 jajku, dalej mieszając (najwygodniej trzepaczką/ubijaczką). Dodać mąkę, przyprawy, startą skórkę pomarańczową. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Dodać startą marchewkę, ponownie krótko wymieszać.

Ciasto nałożyć do papilotek, do 2/3 wysokości. Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 °C (piekę z termoobiegiem).

Gotowe muffinki studzić na kratce.

Polewa:

Serek utrzeć mikserem lub drewnianą łyżką z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, aż masa będzie gładka i jednolita.

Gotowe babeczki posmarować polewą.

Smacznego :)

Przyg: 15 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Bardzo smaczne, wilgotne i mięciutkie muffinki o nieco korzennym smaku i aromacie. W zasadzie to taka mini wersja ciasta marchewkowego. Całości cudownie dopełnia serowa polewa, która świetnie skomponowała się z lekko cynamonowym ciastem. Polecam Wam bardzo. :)

Komentarze

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • Catherine Catherine

    Babeczki marchewkowe wyglądają smacznie i soczyście:)Ciekawa ta serowa polewa, tylko czy ona zastyga podobnie jak lukier? Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Lenka Lenka

    Upiekłam właśnie, są jeszcze ciepłe ale już próbowałam :). PYSZNE!!! Na początku przestraszyłam się konsystencji bo wyszła bardzo gęsta, ale wyrosły i są świetne :). Obowiązkowo na Święta :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • tu-tusia tu-tusia

    Cudo! I ten sos na wierzchu... Dodaję do zakładek :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje

    @Magdalena - bardzo się cieszę, że przypadły Twoim dzieciom do gustu :) Tutaj: http://www.slodkiefantazje.pl/tags/babeczki i muffinki znajdziesz więcej babeczek i muffinek, część z nich jest typowo dla dzieci, więc któreś pewnie przypadną do gustu również Twoim szkrabom :) Pozdrawiam serdecznie! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ange Ange

    Zrobiłam. Naprawdę smaczne. A z tą polewą rewelacja:) Polecam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Beata Beata

    Zrobiłam :-D udały się Są piękne Dzięki będę tu zaglądać

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • LetsGetFit LetsGetFit

    Babeczki wyszly przepyszne!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • whiness whiness

    Z tym kremowym lukrem - cudne! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • ona ona

    Dziękuje za prosty, szybki i smaczny przepis :).

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje

    Catherine - Kasiu, polewa zastyga, ale jest dość miękka, nie twardnieje tak jak lukier. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • agga80 agga80

    zrobie w piątek bo mnie kuszą!! bardzo lubie Pani przepisy i myśle ze i tym razem się nie zawiodę!! :D pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Majana Majana

    Z cynamonem i przyprawą piernikową - ach muszą być boskie!:)Pięknie się prezentują.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • gin gin

    Prześliczne są :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • teenager ;) teenager ;)

    śliczne muffiny! poza tym bardzo lubię wszelkie marchewkowe wypieki ! :D

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Magdalena Magdalena

    Mmmmm uwielbiamy z dziecmi te Twoje babeczki, piekłam je juz kilka razy i dzieci co jakis czas pytają kiedy je znowu upieke :)Dzisiaj znów zamierzam je upiec :)Polecam wszystkim ten przepis!!!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Angie Angie

    Te korzenne przyprawy muszą nadawać niesamowitego smaku!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

<p >Bardzo smaczne, wilgotne i mięciutkie muffinki o nieco korzennym smaku i aromacie. W zasadzie to taka mini wersja ciasta marchewkowego. Całości cudownie dopełnia serowa polewa, która świetnie skomponowała się z lekko cynamonowym ciastem. Polecam Wam bardzo. :)</p>

Składniki

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, odstawić na bok. W drugim naczyniu wymieszać olej z cukrem. Następnie dodawać po 1 jajku, dalej mieszając (najwygodniej trzepaczką/ubijaczką). Dodać mąkę, przyprawy, startą skórkę pomarańczową. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Dodać startą marchewkę, ponownie krótko wymieszać.

Ciasto nałożyć do papilotek, do 2/3 wysokości. Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 °C (piekę z termoobiegiem).

Gotowe muffinki studzić na kratce.

Polewa:

Serek utrzeć mikserem lub drewnianą łyżką z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, aż masa będzie gładka i jednolita.

Gotowe babeczki posmarować polewą.

Smacznego :)