Sernik na zimno z kaszy jaglanej - jagielnik

Przyg: 40 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 1
Filtry wyszukiwania
IMG_4047.jpg

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    duże jajka
    cukru
    mąki kukurydzianej
    kakao
  • Masa jaglana:

    Ilość Składnik
    kaszy jaglanej, suchej
    mleka roślinnego lub krowiego
    ekstraktu lub pasty z wanilii
    ksylitolu (można zastąpić syropem z agawy – ok. 100 g lub inną substancją słodzącą)
    jogurtu greckiego
    żelatyny (można zastąpić agar-agar)
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    truskawek lub innych letnich soczystych owoców (można więcej jeśli chcecie mieć wyższy truskawkowy wierzch)
    ksylitolu (można mniej lub więcej w zależności od kwaśności truskawek
    agar-agar lub żelatyny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    kilkanaście dużych truskawek do ozdoby brzegu sernika
    garść różnych owoców do ozdobienia wierzchu

Sposób przygotowania

Spód:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po łyżeczce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm (użyłam 22 cm obręczy, ale o 2 cm. wyższej niż standardowa tortownica) wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 15 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. 

Masa jaglana:

Kaszę podprażyć przez kilka minut na suchej patelni (dzięki temu pozbędziemy się charakterystycznej goryczki). Przesypać na sitko. Przepłukać pod zimną wodą, następnie polać wrzątkiem.

Kaszę przesypać do garnka z grubym dnem. Zalać mlekiem, dodać 1 łyżkę ksylitol lub inną substancji słodzącej i wanilię, gotować około 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. 

Ugotowaną kaszę zblendować razem z jogurtem i pozostałym ksylitolem na gładki krem. 

W międzyczasie umyć truskawki przeznaczone do dekoracji brzegów, odszypułkować, przekroić je wzdłuż na połówki i ułożyć je jedna przy drugiej opierając rozkrojoną częścią o brzeg tortownicy. 

Żelatynę przesypać do rondelka, zalać 1/3 szklanki zimnej wody, pozostawić na chwile, by napęczniała, następnie podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się, nie gotować.

Dodać do masy jaglanej, szybko zmiksować. Wyłożyć na biszkoptowy spód, wierzch wygładzić, wstawić do lodówki, żeby masa nieco stężała.

Wierzch:

Truskawki umyć, odszypułkować, zblendować na gładki mus. Przelać do rondelka, dodać cukier i podgrzać aż cukier całkowicie się rozpuści, Do gorącego dodać agar-agar i pogotować przez ok. 3 minuty albo żelatynę *wtedy nie gotujemy tylko mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny). 

Przestudzić, wylać na wierzch masy jaglanej, ponownie wstawić na kilka godzin do lodówki, aby całość mocno stężała. 

Przed podaniem wierzch ozdobić owocami.

Smacznego :)



Przyg: 40 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 1
Kochani w końcu wracam  do Was na dobre. 
Na początek należy Wam się kilka słów wyjaśnienia czemu mnie tutaj przez ostatnie kilka m-cy nie było. Otóż pracowałam intensywnie nad kilkoma dużymi i bardzo dla mnie ważnymi projektami zawodowymi, które bez reszty mnie pochłonęły. 
Jeden z nich powiązany jest z moja działalnością blogową. :) 

W tej chwili zdradzić mogę tyle, że napisałam dla Was książkę z nowymi przepisami na słodkości, których nie znajdziecie na blogu. :) Książka będzie w sprzedaży już niebawem, ale więcej szczegółów zdradzę wkrótce! :)

A wracając do meritum, czyli do przepisu, to w zasadzie bardziej „jagielnik” niż sernik, bo sera nie ma w nim ani odrobiny. ;) Mimo że pyszny i słodki, to jednak bardzo zdrowy, bo składa się głównie z kaszy jaglanej, która jak wiadomo jest jedną z najzdrowszych kasz. O jej niezliczonych cennych wartościach odżywczych nie będę się rozpisywać, bo można na ten temat znaleźć mnóstwo informacji w Internecie. Ale zdecydowanie mogę polecić ten deser osobom, dla których istotne jest, by nawet słodki deser był pełnowartościowym posiłkiem. :) 
PS. Gwarantuję Wam, że niewtajemniczeni nie zorientują się, że jego kluczowym składnikiem jest kasza. ;)
IMG_4065.jpg IMG_4081.jpg jagielnik_1.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2016-08-11 11:00:46

    Uff! Kasiu jak dobrze ,że wróciłaś ;-) Zastanawiała mnie już od dłuższego czasu Twoja nieobecność na blogu a tu taka niespodzianka! Fantastycznie! GRATULUJĘ :)))))) wydania własnej książki. To musi być niesamowite uczucie. Czekam na dalsze info czyli kiedy książka będzie w sprzedaży? i gdzie będzie można ją zakupić? Chętnych zapewne nie zabraknie :-) Ściskam i pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-08-20 12:09:08

      Witaj Kasiu! Dziękuję serdecznie! Książka będzie w sprzedaży pod koniec sierpnia/na początku września, dokładna datę premiery jeszcze ogłoszę,jak tylko sama ja poznam. :) Będzie dostępna we wszystkich większych księgarniach i przez internet, być może będzie ją można zakupić tez bezpośrednio przez moją stronę. :) Pozdrawiam serdecznie Kasiu!

      Twój komentarz
  • judik judik
    2016-07-26 10:53:43

    Cudo!! :)

    Twój komentarz
  • Joann Joann
    2016-07-23 21:52:08

    Kasiu gratuluję Ci wydania książki z własnymi przepisami i super, że znajdą się zupełnie nowe przepisy. Bardzo lubię Twojego bloga, książkę na pewno zakupię w podziękowaniu za Twoją pracę. Życzę Ci wszystkiego dobrego i serdecznie pozdrawiam :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-07-25 13:22:24

      Dziękuję pięknie za tak miłe i ciepłe słowa. :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2016-07-21 23:24:36

    Chętnie przetestuję ciasto na moich kaszowych niejadkach:) Gratuluję wydania książki:) Na pewno okaże się hitem na rynku :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2016-07-21 11:04:16

    Serdecznie gratuluję książki:) .... na pewno będzie piękna i pewna cudownych smakołyków:) ... takich jak to cudeńko:)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-07-21 12:22:39

      Jolu, dziękuję za miłe słowa! :) Mam nadzieję, że faktycznie taka będzie. :) Pozdrawiam serdecznie!

      Twój komentarz
  • K K
    2016-07-20 16:54:38

    Brakuje jogurtu w składnikach, jest za to mleko niewymienone w przepisie.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-07-20 17:10:38

      Jest już w składnikach. :) Dziękuję za czujność :)

      Twój komentarz
  • O O
    2016-07-20 16:11:28

    Proszę o info o ilości jogurtu: "Ugotowaną kaszę zblendować razem z jogurtem i pozostałym ksylitolem na gładki krem"

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-07-20 17:11:11

      800 g jogurtu, jest już w składnikach.

      Twój komentarz

Podobne ciasta

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Sernik na zimno z kaszy jaglanej - jagielnik

Sernik na zimno z kaszy jaglanej - jagielnik

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 1

Forma: 24 cm

Opis

Kochani w końcu wracam  do Was na dobre. 
Na początek należy Wam się kilka słów wyjaśnienia czemu mnie tutaj przez ostatnie kilka m-cy nie było. Otóż pracowałam intensywnie nad kilkoma dużymi i bardzo dla mnie ważnymi projektami zawodowymi, które bez reszty mnie pochłonęły. 
Jeden z nich powiązany jest z moja działalnością blogową. :) 

W tej chwili zdradzić mogę tyle, że napisałam dla Was książkę z nowymi przepisami na słodkości, których nie znajdziecie na blogu. :) Książka będzie w sprzedaży już niebawem, ale więcej szczegółów zdradzę wkrótce! :)

A wracając do meritum, czyli do przepisu, to w zasadzie bardziej „jagielnik” niż sernik, bo sera nie ma w nim ani odrobiny. ;) Mimo że pyszny i słodki, to jednak bardzo zdrowy, bo składa się głównie z kaszy jaglanej, która jak wiadomo jest jedną z najzdrowszych kasz. O jej niezliczonych cennych wartościach odżywczych nie będę się rozpisywać, bo można na ten temat znaleźć mnóstwo informacji w Internecie. Ale zdecydowanie mogę polecić ten deser osobom, dla których istotne jest, by nawet słodki deser był pełnowartościowym posiłkiem. :) 
PS. Gwarantuję Wam, że niewtajemniczeni nie zorientują się, że jego kluczowym składnikiem jest kasza. ;)
Źródło inspiracji.

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    duże jajka
    cukru
    mąki kukurydzianej
    kakao
  • Masa jaglana:

    Ilość Składnik
    kaszy jaglanej, suchej
    mleka roślinnego lub krowiego
    ekstraktu lub pasty z wanilii
    ksylitolu (można zastąpić syropem z agawy – ok. 100 g lub inną substancją słodzącą)
    jogurtu greckiego
    żelatyny (można zastąpić agar-agar)
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    truskawek lub innych letnich soczystych owoców (można więcej jeśli chcecie mieć wyższy truskawkowy wierzch)
    ksylitolu (można mniej lub więcej w zależności od kwaśności truskawek
    agar-agar lub żelatyny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    kilkanaście dużych truskawek do ozdoby brzegu sernika
    garść różnych owoców do ozdobienia wierzchu

Sposób przygotowania

Spód:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po łyżeczce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm (użyłam 22 cm obręczy, ale o 2 cm. wyższej niż standardowa tortownica) wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 15 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. 

Masa jaglana:

Kaszę podprażyć przez kilka minut na suchej patelni (dzięki temu pozbędziemy się charakterystycznej goryczki). Przesypać na sitko. Przepłukać pod zimną wodą, następnie polać wrzątkiem.

Kaszę przesypać do garnka z grubym dnem. Zalać mlekiem, dodać 1 łyżkę ksylitol lub inną substancji słodzącej i wanilię, gotować około 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. 

Ugotowaną kaszę zblendować razem z jogurtem i pozostałym ksylitolem na gładki krem. 

W międzyczasie umyć truskawki przeznaczone do dekoracji brzegów, odszypułkować, przekroić je wzdłuż na połówki i ułożyć je jedna przy drugiej opierając rozkrojoną częścią o brzeg tortownicy. 

Żelatynę przesypać do rondelka, zalać 1/3 szklanki zimnej wody, pozostawić na chwile, by napęczniała, następnie podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się, nie gotować.

Dodać do masy jaglanej, szybko zmiksować. Wyłożyć na biszkoptowy spód, wierzch wygładzić, wstawić do lodówki, żeby masa nieco stężała.

Wierzch:

Truskawki umyć, odszypułkować, zblendować na gładki mus. Przelać do rondelka, dodać cukier i podgrzać aż cukier całkowicie się rozpuści, Do gorącego dodać agar-agar i pogotować przez ok. 3 minuty albo żelatynę *wtedy nie gotujemy tylko mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny). 

Przestudzić, wylać na wierzch masy jaglanej, ponownie wstawić na kilka godzin do lodówki, aby całość mocno stężała. 

Przed podaniem wierzch ozdobić owocami.

Smacznego :)