Sernik mango

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_9570.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
23 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    150 g ciasteczek pełnoziarnistch lub innych herbatników
    masła, roztopionego
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu, zmielonego dwukrotnie
    duże jajko
    słodzonego mleka skondensowanego (1/2 puszki)
    śmietanki kremówki
    pasty lub ekstraktu z wanilii
    skrobii ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (proszek)
    dojrzałe średnie mango, zmiksowane na gładkie puree (lub ok. 500 g gotowego puree)
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    duże, dojrzałe mango, zmiksowane na puree (gotowego puree powinno być ok. 300 g)
    żelatyny w proszku

Sposób przygotowania

Ciasteczkowy spód:
Ciasteczka rozkruszyć wałkiem na proszek (najlepiej je w tym celu włożyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem na stolnicy) lub zmiksować w malakserze. Roztopione masło wymieszać w misce z pokruszonymi na proszek ciasteczkami. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o średnicy ok. 23 cm, ugniatając dłonią lub palcami, wyrównać. Wstawić na kilka minut do lodówki.

Masa serowa:
Zmielony twaróg zmiksować z resztą składników masy serowej aż powstanie jednolita, gładka masa. Nie miksować dłużej niż to jest konieczne, żeby nie napowietrzać masy. 

Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (grzanie góra/dół) i piec około 50-60 minut, aż masa będzie wyraźnie ścięta i sernik po poruszeniu tortownicą będzie już tylko drżał na środku, ale nie będzie już cały  "falował" na boki. Pozostawić na kwadrans lub nieco dłużej do przestudzenia w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i studzić w tortownicy.

Wierzch:
Żelatynę zalać 1-2 łyżkami zimnej wody, odstawić na chwilę, żeby napęczniała.

Puree z mango podgrzać, tak, żeby było gorące, ale nie gotować, dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać energicznie, żeby cala żelatyna się rozpuściła. Jeszcze ciepłą masą polać studzący się w tortownicy sernik. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego :)
Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Kremowy i nieco egzotyczny sernik z wyraźną nutą mango, w sam raz na lato. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, co podkreśla jego letni i rześki charakter. Sernik jest łatwy w przygotowaniu i niezbyt pracochłonny. Do przygotowania można użyć dojrzałych owoców mango (które trzeba wcześniej zblendować) lub gotowego puree z puszki. Polecam :)
zm_IMG_9556.jpg zm_IMG_9579.jpg zm_IMG_9582.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Monika Monika
    2016-03-25 22:06:07

    Kocham mango, zapisuje sobie ten przepis i na 100% powstanie w najbliższym czasie :)

    Twój komentarz
  • Irek Irek
    2015-07-27 18:48:39

    Wyszedł bardzo dobry! Moja dziewczyna zachwycona! Dzięki za sprawdzony przepis!

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Sernik mango

Sernik mango

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 23 cm

Opis

Kremowy i nieco egzotyczny sernik z wyraźną nutą mango, w sam raz na lato. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, co podkreśla jego letni i rześki charakter. Sernik jest łatwy w przygotowaniu i niezbyt pracochłonny. Do przygotowania można użyć dojrzałych owoców mango (które trzeba wcześniej zblendować) lub gotowego puree z puszki. Polecam :)

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    150 g ciasteczek pełnoziarnistch lub innych herbatników
    masła, roztopionego
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu, zmielonego dwukrotnie
    duże jajko
    słodzonego mleka skondensowanego (1/2 puszki)
    śmietanki kremówki
    pasty lub ekstraktu z wanilii
    skrobii ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (proszek)
    dojrzałe średnie mango, zmiksowane na gładkie puree (lub ok. 500 g gotowego puree)
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    duże, dojrzałe mango, zmiksowane na puree (gotowego puree powinno być ok. 300 g)
    żelatyny w proszku

Sposób przygotowania

Ciasteczkowy spód:
Ciasteczka rozkruszyć wałkiem na proszek (najlepiej je w tym celu włożyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem na stolnicy) lub zmiksować w malakserze. Roztopione masło wymieszać w misce z pokruszonymi na proszek ciasteczkami. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o średnicy ok. 23 cm, ugniatając dłonią lub palcami, wyrównać. Wstawić na kilka minut do lodówki.

Masa serowa:
Zmielony twaróg zmiksować z resztą składników masy serowej aż powstanie jednolita, gładka masa. Nie miksować dłużej niż to jest konieczne, żeby nie napowietrzać masy. 

Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (grzanie góra/dół) i piec około 50-60 minut, aż masa będzie wyraźnie ścięta i sernik po poruszeniu tortownicą będzie już tylko drżał na środku, ale nie będzie już cały  "falował" na boki. Pozostawić na kwadrans lub nieco dłużej do przestudzenia w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i studzić w tortownicy.

Wierzch:
Żelatynę zalać 1-2 łyżkami zimnej wody, odstawić na chwilę, żeby napęczniała.

Puree z mango podgrzać, tak, żeby było gorące, ale nie gotować, dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać energicznie, żeby cala żelatyna się rozpuściła. Jeszcze ciepłą masą polać studzący się w tortownicy sernik. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego :)