Snickers

Przyg: 60 min Pieczenie: 12 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
snickers_1.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22x32 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (część mąki można zastąpić mączką z orzechów włoskich)
    sody oczyszczonej
    miodu
    mleka lub śmietany 9-12%
    300 g zimnego masła
    żółtka
    jajko, rozkłócone
    ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii
    cukru pudru
  • Masa orzechowa

    Ilość Składnik
    masła
    cukru
    drobno posiekanych orzechów włoskich
    miodu
  • Masy do przełożenia:

    Ilość Składnik
    cukier (ilość podana na opakowani budyniów)
    puszka mleka skondensowanego słodzonego (u mnie gotowe gotowane Gostyń)
    budynie orzechowe lub o smaku krówek (u mnie Delcty, można też użyć waniliowego, najlepiej z dodatkiem prawdziwej wanilii)
    mleka

Sposób przygotowania

Ugotować mleko skondensowane (3 godziny, pod przykryciem, puszka musi być cała zanurzona w wodzie).*

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą. Masło pokroić na mniejsze kawałki, posiekać z mąką. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Podzielić je na trzy równe części. Trzy blaszki o wymiarach 22 x 32 cm (mogą być nieco większe, bo placki w czasie pieczenia mocno wyrastają) wyłożyć papierem do wypieków. Placki rozwałkować na odpowiednią wielkość (trzy identyczne prostokąty), można to od razu robić na papierze i razem z nim przekładać na blachy. Piec najlepiej jednocześnie (choć jeśli nie ma takiej możliwości można pojedynczo) ok. 10-12 minut w temperaturze 180-190° C.

Masa orzechowa:
Przygotować masę orzechową. Orzechy posiekać.
W rondelku z grubym dnem rozpuścić masło, cukier i miód, dodać posiekane orzechy, wymieszać.
Jeszcze gorącą masę rozprowadzić na jednym upieczonym blacie.

Masa budyniowa:

Budynie ugotować w 3/4 litra mleka (czyli pomniejszając ilość mleka o 25%, zakładając, że używacie standardowego proszku budyniowego – czyli 1 op. na 1/2 litra).

Całość:

Na jeden blat wyłożyć gorący budyń. Przykryć drugim blatem (tym bez masy orzechowej). Posmarować go ostudzoną masą kajmakową. Całość przykryć blatem z masą orzechową. Odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc lub dłużej, żeby ciasto skruszało (ciasto z miodem potrzebuje czasu, żeby zmięknąć i wchłonąć wilgoć z masy).


Smacznego :)

*Można użyć gotowej masy kajmakowej

Przyg: 60 min Pieczenie: 12 min
Łatwy
Porcje: 12

Dzisiaj mam dla Was kolejne ciasto, które można potraktować jako wypiek świąteczny (mnie osobiście kojarzy się nieco ze świętami), ale równie dobrze można zrobić je na inne okazje. Miodowo-orzechowe, u mnie w domu zwane snickersem, ale niektórzy twierdzą, że smakuje jak miodownik. Ja jednak miodownik robię zupełnie inaczej, więc będę się upierała, że miodownik to miodownik, a snickers to snickers. ;)

Ciasto jest dość kruche, mocno miodowe, choć jeśli dodamy mielone orzechy włoskie również do ciasta, to nabierze ono nieco orzechowego smaku. Masa budyniowa i kajmakowa świetnie komponują się z ciastem, które w przeciwieństwie do masy kajmakowej i orzechowej nie jest mocno słodkie.

Ciasto jest bardzo smaczne, ale dość sycące, więc nie da się go zbyt dużo zjeść… choć patrząc na kalorie, może to i lepiej. ;) Najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu. Bardzo polecam!

snickers_3.JPG snickers_5.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Sandra Sandra
    2016-12-11 14:44:06

    A czy blaty ciasta można upiec kilka dni wcześniej i przełożyć 1-2 dni przed świętami?

    Twój komentarz
  • Sandra Sandra
    2015-11-20 18:46:16

    Po przełożeniu przechowywać w lodówce czy temperaturze pokojowej?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-11-25 12:27:31

      Można w temperaturze pokojowej.

      Twój komentarz
  • Ola Ola
    2014-01-03 09:58:26

    Po ciasteczkach korzennych z Pani bloga, przyszedł czas na Snickersa i wyszedł rewelacyjnie, bardzo słodki i faktycznie jednorazowo można zjeść tylko kawałeczek, ale jaki pyszny kawałeczek:))

    Twój komentarz
  • sonja7 sonja7
    2013-12-17 18:39:53

    A gdy w środek włożyć biszkopt, będzie to miodownik lub inaczej zwany królewicz :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-13 10:30:22

    @M - tak zimne. Już dodałam w przepisie. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • m m
    2013-11-13 10:19:52

    maslo powinno byc zimne jak na kruche? czy obojętnie ?:)

    Twój komentarz
  • Iffonka Iffonka
    2012-11-23 20:57:16

    ...i już dumnie stoi i kruszeje w mojej kuchni :) wygląda obłędnie! nie mogę doczekać się kiedy go zaserwuję:)

    Twój komentarz
  • codojedzenia codojedzenia
    2012-11-18 08:11:53

    Tak od dawna sie szykuje na to ciasto!

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2012-11-16 10:00:27

    Mi tez to ciasto kojarzy się ze świętami, jadłam bardzo podobnego snikersa i był przepyszny;)

    Twój komentarz
  • Jolcia Jolcia
    2012-11-16 08:42:24

    Wygląda przepyszne!!

    Twój komentarz
  • zufik zufik
    2012-11-15 17:36:51

    Już kiedyś go piekłam, dzięki za przypomnienie;)U Ciebie wygląda powalająco:)

    Twój komentarz
  • Kamciss Kamciss
    2012-11-15 15:44:30

    Mmm bardzo lubię to ciasto i batona i wszystko co z nim związane :)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-11-15 14:26:23

    Wygląda wyśmienicie! Też mam go w swoich planach:) Tymczasem porywam kawałek d Ciebie:)Pozdrawia serdecznie Kasiu!

    Twój komentarz
  • agatlang agatlang
    2012-11-15 13:37:18

    Eh, te Pani ciasta są zawsze tak piękne... :)

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Snickers

Snickers

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 12 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 22x32 cm

Opis

Dzisiaj mam dla Was kolejne ciasto, które można potraktować jako wypiek świąteczny (mnie osobiście kojarzy się nieco ze świętami), ale równie dobrze można zrobić je na inne okazje. Miodowo-orzechowe, u mnie w domu zwane snickersem, ale niektórzy twierdzą, że smakuje jak miodownik. Ja jednak miodownik robię zupełnie inaczej, więc będę się upierała, że miodownik to miodownik, a snickers to snickers. ;)

Ciasto jest dość kruche, mocno miodowe, choć jeśli dodamy mielone orzechy włoskie również do ciasta, to nabierze ono nieco orzechowego smaku. Masa budyniowa i kajmakowa świetnie komponują się z ciastem, które w przeciwieństwie do masy kajmakowej i orzechowej nie jest mocno słodkie.

Ciasto jest bardzo smaczne, ale dość sycące, więc nie da się go zbyt dużo zjeść… choć patrząc na kalorie, może to i lepiej. ;) Najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu. Bardzo polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (część mąki można zastąpić mączką z orzechów włoskich)
    sody oczyszczonej
    miodu
    mleka lub śmietany 9-12%
    300 g zimnego masła
    żółtka
    jajko, rozkłócone
    ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii
    cukru pudru
  • Masa orzechowa

    Ilość Składnik
    masła
    cukru
    drobno posiekanych orzechów włoskich
    miodu
  • Masy do przełożenia:

    Ilość Składnik
    cukier (ilość podana na opakowani budyniów)
    puszka mleka skondensowanego słodzonego (u mnie gotowe gotowane Gostyń)
    budynie orzechowe lub o smaku krówek (u mnie Delcty, można też użyć waniliowego, najlepiej z dodatkiem prawdziwej wanilii)
    mleka

Sposób przygotowania

Ugotować mleko skondensowane (3 godziny, pod przykryciem, puszka musi być cała zanurzona w wodzie).*

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą. Masło pokroić na mniejsze kawałki, posiekać z mąką. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Podzielić je na trzy równe części. Trzy blaszki o wymiarach 22 x 32 cm (mogą być nieco większe, bo placki w czasie pieczenia mocno wyrastają) wyłożyć papierem do wypieków. Placki rozwałkować na odpowiednią wielkość (trzy identyczne prostokąty), można to od razu robić na papierze i razem z nim przekładać na blachy. Piec najlepiej jednocześnie (choć jeśli nie ma takiej możliwości można pojedynczo) ok. 10-12 minut w temperaturze 180-190° C.

Masa orzechowa:
Przygotować masę orzechową. Orzechy posiekać.
W rondelku z grubym dnem rozpuścić masło, cukier i miód, dodać posiekane orzechy, wymieszać.
Jeszcze gorącą masę rozprowadzić na jednym upieczonym blacie.

Masa budyniowa:

Budynie ugotować w 3/4 litra mleka (czyli pomniejszając ilość mleka o 25%, zakładając, że używacie standardowego proszku budyniowego – czyli 1 op. na 1/2 litra).

Całość:

Na jeden blat wyłożyć gorący budyń. Przykryć drugim blatem (tym bez masy orzechowej). Posmarować go ostudzoną masą kajmakową. Całość przykryć blatem z masą orzechową. Odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc lub dłużej, żeby ciasto skruszało (ciasto z miodem potrzebuje czasu, żeby zmięknąć i wchłonąć wilgoć z masy).


Smacznego :)

*Można użyć gotowej masy kajmakowej