Mazurek z białą czekoladą i konfiturą z róży

Przyg: 40 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Forma protokątna
20x25 cm

Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    proszku do pieczenia
    200 g zimnego masła
    żółtka
    skórka otarta z 1/2 sparzonej pomarańczy
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    białej czekolady dobrej jakości
    miękkiego masła
    konfitury lub marmolady z róży
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    białej czekolady dobrej jakości

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę, aromat oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto podzielić na pół, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na dwa jednakowe prostokąty o grubości ok. 5 mm. Ułożyć je na wyłożonej papierem do wypieków blasze. Piec aż nabiorą jasnozłotego koloru (ok. 15-20 minut) w temperaturze 180°C.

Upieczone wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Nadzienie:

Białą czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej (posiekaną czekoladę przekładamy do metalowej miski, miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą; miska powinna mieć większą średnicę niż garnek, żeby woda i para nie dostawała się do czekolady, bo wtedy ta zgęstnieje; miska nie może również dotykać lustra wody). Przestudzić.
Wystudzoną czekoladę utrzeć z masłem na puszystą masę. Wstawić na kilka minut do lodówki, żeby nieco zgęstniała (nie na długo, bo czekolada zbyt mocno zastygnie).

Przestudzony blat z ciasta kruchego posmarować konfiturą lub marmoladą z róży, na niej rozsmarować masę z białej czekolady, przykryć drugim blatem, docisnąć.

Polewa z białej czekolady:


Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, tak jak czekoladę, która była przeznaczona na nadzienie.
Gotową polewę wylać na mazurka, ozdobić wg uznania.

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Forma protokątna
20x25 cm

Jeden z najpyszniejszych mazurków jakie udało mi się stworzyć i jakie jadłam. :) Choć sama nie wiem, który z tych na blogu jest najlepszy, bo moje serce zdobył też marcepanowy mazurek z kajmakiem i mazurek kawowy na bazie masy z mleka w proszku.

Ale ten również jest wyjątkowy. Niby klasyczny, ale masa z białej czekolady w połączeniu z konfiturą różaną i kruchym delikatnie pomarańczowym ciastem daje naprawdę wyjątkowo smaczny efekt.

Bardzo Wam polecam! Nawet jeśli nie jesteście – podobnie jak ja - fanami białej czekolady jestem pewna, że Wam zasmakuje. :)

Komentarze

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • N. N.
    2014-04-20 17:30:46

    Świetny przepis! Konfiturę z dzikiej róży zastąpiłam truskawkowo-rabarbarową (oczywiście domową), a w masie z białej czekolady zmniejszyłam ilość masła i dodałam kremówki. Kruche ciasto z nutką pomarańczy - rewelacyjne. Mazurek rzeczywiście obłędny - szybko zniknął! Pozdrawiam i załączam najlepsze świąteczne życzenia!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • reni- reni-
    2013-04-02 09:22:35

    Upiekałam na święta mazurka i był pyszny:). Wprawdzie jest to ciasto kaloryczne, ale nieduże i od wielkiego święta można skosztować. Zamiast konfitury z róży dałam domowej roboty powidła śliwkowe z kardamonem, a na wierzch polewę kakaową /białej czekolady troszkę za dużo/. Dziękuję za przepis

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • kamycha kamycha
    2013-03-28 19:44:20

    Wygląda intrygująco i chociaż nie przepadam za mazurkami schrupałabym troszeczkę :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Catherine Catherine
    2013-03-28 12:07:14

    Zwykle nie piekę mazurków choć mi się podobają. Odstraszaja mnie słodkością - bo głównie kojarzą mi sie jako coś wyjątkowo słodkiego. Ale pewnie są też nieprzesłodzone mazurki. A może trochę dlatego, że u mnie w domu nie piekło sie tradycyjnych mazurków na Wielkanoc. A jeśli już to bardzo rzadko. Za to ciasto drożdzowe jak najbardziej- zawsze i w każdej ilości uwielbiamy. Mój smak dzieciństwa! Delikatne, puszyste... po prostu pyszne... jak to u Mamy:)Ale myślę, że z pewnością kiedyś to nastąpi i w końcu upiekę swój pierwszy Mazurek:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-03-28 11:25:34

    @Sonia - blacha powinna być na tyle duża by zmieściły się na niej obok siebie dwa prostokąty ciasta o wymiarach ok. 18 x 22 cm, można też upiec je w dwóch jednakowych foremkach o zbliżonych do podanych wyżej wymiarach

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • reni- reni-
    2013-03-28 10:42:47

    Witam. Na jaką blachę wyłożyć ciasto?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • justin&dorothy justin&dorothy
    2013-03-28 09:57:47

    Co do mazurków, nigdy nie byłyśmy do nich przekonane, ale Twój wygląda pięknie!! Czas zrobić mazurka :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Sonia Sonia
    2013-03-28 08:34:24

    Wygląda smakowicie! :) Mam tylko pytanie odnośnie blachy. Czy blacha 36x25 wystarczy?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Małgorzata Małgorzata
    2013-03-28 07:26:55

    wygląda przepięknie- nie jak mazurek ale jak jakieś extra wyjątkowe ciasto :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • karmel-itka karmel-itka
    2013-03-28 07:18:08

    można się po prostu zakochać!wygląda pysznie.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2013-03-28 05:49:54

    Jest wspaniały! Mniaaaam.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Mazurek z białą czekoladą i konfiturą z róży

Mazurek z białą czekoladą i konfiturą z róży

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 20x25 cm

Opis

<p >Jeden z najpyszniejszych mazurków jakie udało mi się stworzyć i jakie jadłam. :) Choć sama nie wiem, który z tych na blogu jest najlepszy, bo moje serce zdobył też marcepanowy mazurek z kajmakiem i mazurek kawowy na bazie masy z mleka w proszku. <br ></br>Ale ten również jest wyjątkowy. Niby klasyczny, ale masa z białej czekolady w połączeniu z konfiturą różaną i kruchym delikatnie pomarańczowym ciastem daje naprawdę wyjątkowo smaczny efekt.<br ></br>Bardzo Wam polecam! Nawet jeśli nie jesteście &ndash; podobnie jak ja - fanami białej czekolady jestem pewna, że Wam zasmakuje. :)</p>

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    proszku do pieczenia
    200 g zimnego masła
    żółtka
    skórka otarta z 1/2 sparzonej pomarańczy
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    białej czekolady dobrej jakości
    miękkiego masła
    konfitury lub marmolady z róży
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    białej czekolady dobrej jakości

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę, aromat oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto podzielić na pół, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na dwa jednakowe prostokąty o grubości ok. 5 mm. Ułożyć je na wyłożonej papierem do wypieków blasze. Piec aż nabiorą jasnozłotego koloru (ok. 15-20 minut) w temperaturze 180°C.

Upieczone wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Nadzienie:

Białą czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej (posiekaną czekoladę przekładamy do metalowej miski, miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą; miska powinna mieć większą średnicę niż garnek, żeby woda i para nie dostawała się do czekolady, bo wtedy ta zgęstnieje; miska nie może również dotykać lustra wody). Przestudzić.
Wystudzoną czekoladę utrzeć z masłem na puszystą masę. Wstawić na kilka minut do lodówki, żeby nieco zgęstniała (nie na długo, bo czekolada zbyt mocno zastygnie).

Przestudzony blat z ciasta kruchego posmarować konfiturą lub marmoladą z róży, na niej rozsmarować masę z białej czekolady, przykryć drugim blatem, docisnąć.

Polewa z białej czekolady:


Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, tak jak czekoladę, która była przeznaczona na nadzienie.
Gotową polewę wylać na mazurka, ozdobić wg uznania.

Smacznego :)