Mięciutki placek drożdżowy ze śliwkami i chrupiącą kruszonką

Przyg: 40 min Pieczenie: 45 min
Średni
Porcje: 34

Forma protokątna
25x36 cm

Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    50 g drożdży
    cukru
    masła
    żółtek*
    ciepłego mleka
    skórka otarta z 1 cytryny
    śliwek węgierek (może być nieco mniej lub więcej w zależności od wielkości śliwek)
  • Na kruszonkę:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    cukru z prawdziwą wanilią
    masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukier puder do oprószenia (ja pominęłam)

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 1/4 mleka i tyle mąki by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany (około 2 łyżek). Dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką otartą z cytryny i szczypta soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, a następnie masę żółtkową. Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę (ciasto będzie klejące).

Masło rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić. Dodać do ciasta i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki (ciasto będzie dość miękkie klejące i nieco lejące, ale takie powinno być, dzięki temu ciasto będzie mięciutkie i rozpływające się w ustach). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto uformować w placek o grubości około 3 cm. Wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką płaską formę ( u mnie o wym. 36 x 25 cm). Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i ułożyć na cieście rozcięciem do góry). Ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15-20 minut).

Kruszonka:

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Posypać nimi wierzch ciasta

Piekarnik nagrzać do 180°C (najlepiej piec bez termoobiegu, grzałki góra/dół). Ciasto piec około 40-45 minut (najlepiej po około 35 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone, bo czas może się skrócić w zależności od piekarnika). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Na koniec placek drożdżowy posypać cukrem pudrem (ja pominęłam).

Smacznego :)



Przyg: 40 min Pieczenie: 45 min
Średni
Porcje: 34

Forma protokątna
25x36 cm

Kochani to najlepsze drożdżowe, jakie jadłam. Mięciutkie, rozpływające się w ustach, długo zachowujące świeżość. Z delikatnym aromatem skórki cytrynowej. Wspaniale komponuje się z kwaskowatymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Robiłam je juz z róznymi owocami i zawsze wychodzi idealne. Mogłabym tak jeszcze długo się nim zachwycać, bo jest naprawdę pyszne. :) Powiem jeszcze tylko tyle: Musicie je zrobić. Koniecznie! :)

Przepis własny.

Komentarze

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • judi judi
    2014-10-19 19:32:55

    Moglaby pani dospisac na ile odstawiac w kazdym etapie do ryrosniecia? I mniej więcej jak dlugo nalezy wyrabiac?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Robert Robert
    2014-10-11 16:39:16

    Fajnie ale sam przepis jest napisany beznadziejnie. Brak oddzielenia przepisu na ciasto i kruszonkę. Aby nie pomylić procedury trzeba przepis przeczytać dziesięć razy , na co zwykle podczas gotowania brak czasu.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-13 11:47:58

      Dodałam napis "kruszonka". Szczerze mówiąc nie wiem w czym problem, bo poszczególne etapy przygotowania są wyraźnie opisane. Pozdrawiam

      Twój komentarz
      CAPTCHA
      Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
       
  • Bolo Bolo
    2014-10-05 12:25:12

    Dla żółtodziobów ten przepis jest zupełnie niejasny... Nie wiadomo jaką ilość składników dodać... Co oznacza 1/4 mleka... Albo rozetrzeć drożdże...

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-13 11:44:29

      Mamy 250 ml mleka, 1/4 z tej ilości to 60 ml, szczerze mówiąc nie wiem, co w tym jest niejasnego. Podobnie z drożdżami, jest napisane "rozetrzeć drożdże widelcem", czy naprawdę to nie jest wystarczająco jasne?

      Twój komentarz
      CAPTCHA
      Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
       
  • Agnieszka Agnieszka
    2014-10-03 13:44:00

    Ciasto wspaniałe. MOJE PIERWSZE DROŻDŻOWE:) wyszło wyśmienicie. Zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie i wszystko się udało. Moją kruszonkę włożyłam do schłodzenia do lodówki, a potem starłam na grubych oczkach tarełka. Ciasto nie wymagało już posypania pudrem:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • piekarz piekarz
    2014-09-28 16:47:45

    co do kruszonki to lepiej dać miękkie masło a nie rozpuszczone i cukier kryształ a nie puder ....

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
    • Me Me
      2014-10-04 14:21:22

      Jesli lubisz kiedy cukier strzela w zebach to dawaj krysztal. Wiekszosc tego nie lubi wiec jak najbardziej puder.

      Twój komentarz
      CAPTCHA
      Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
       
    • piekarz piekarz
      2014-09-28 16:53:29

      a i zapomniałem dodać najlepiej kruszonkę przygotować wcześniej powiedzmy ok 6h będzie lepsza być może będzie trzeba po tym czasie dodać odrobinę mąki.

      Twój komentarz
      CAPTCHA
      Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
       
      • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
        2014-09-29 11:55:55

        Witam :) Czasami daję miękkie masło, ale szczerze mówiąc dotychczas nie zauważyłam różnicy. Może muszę przygotować jednocześnie obie wersje i wtedy porównam. :) Co do cukru chętnie wypróbuję przy najbliższej okazji ze zwykłym kryształem. Pozdrawiam :)

        Twój komentarz
        CAPTCHA
        Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
         
  • Hanka Hanka
    2014-09-28 10:54:36

    Wyśmienity! Szybko się robi,bardzo smaczny nawet następnego dnia.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Bara Bara
    2014-09-20 12:39:50

    Rewelacja!!!! Piekłam już wiele drożdżowych ciast ale to jest najlepsze , trochę zmieniłam proporcje gdyż wzięłam 2/3 z podanego przepisu i polowe wyrosnietego ciasta (reszta zamrożona na nast. Raz)wylozylam tortownice i na to 1kg śliwek trochę miałam obawy czy nie zrobi się zakalec aleeeeeee rewelka a kruszonka rewelka.

    GRATULACJE

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Bara Bara
    2014-09-20 12:39:46

    Rewelacja!!!! Piekłam już wiele drożdżowych ciast ale to jest najlepsze , trochę zmieniłam proporcje gdyż wzięłam 2/3 z podanego przepisu i polowe wyrosnietego ciasta (reszta zamrożona na nast. Raz)wylozylam tortownice i na to 1kg śliwek trochę miałam obawy czy nie zrobi się zakalec aleeeeeee rewelka a kruszonka rewelka.

    GRATULACJE

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ewelina Ewelina
    2014-09-16 14:12:14

    Dziś zrobiłam :) Powiem tak: warto się trochę pogimnastykować z tym wyrastaniem ciasta :) Mięciutkie, wilgotne, pycha !! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Zuza Zuza
    2014-09-02 17:48:03

    Wiele już placków/ciast drożdżowych za mną łącznie z babą wielkanocną, ale ten przepis jest zdecydowanie najsmaczniejszy :) Tylko dlaczego żołądek ma taką ograniczoną pojemność ;)

    Dziękuje i pozdrawiam :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • dr murek dr murek
    2014-09-01 18:34:23

    no patrzcie ja robie podobnie tylko ze moje ciasto wyrasta juz gotowe we foremce i potem wkladam do piekarnika . Podejrzewam ze jest rownie smaczne jak u Pani w opisie.

    Ach ! jaka laba z kawka !

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • almare almare
    2014-08-30 21:50:59

    Wyszło bardzo smaczne, a to moje pierwsze ciasto drożdżowe :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-08-31 10:47:06

      Super! Bardzo się cieszę i gratuluje sukcesu!. :)

      Twój komentarz
      CAPTCHA
      Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
       
  • Grzegorz Grzegorz
    2014-08-30 19:10:09

    Świetny przepis, od dzisiaj będę go używał.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-08-31 10:46:16

      Bardzo się cieszę, że ciasto się udało. :) Pięknie wygląda! :)

      Twój komentarz
      CAPTCHA
      Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
       
  • lolka lolka
    2014-08-15 13:32:04

    Ja robiłam placek i wyszedl przepyszny

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-08-31 10:45:28

      Bardzo się cieszę, że smakował. :)

      Twój komentarz
      CAPTCHA
      Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
       
  • Najlepsze drożdżowe ciasto Najlepsze drożdżowe ciasto
    2014-06-15 12:17:13

    Najlepsze drożdżowe jakie udało mi się upiec ,to mój niezawodny numer 1 , żeby było jeszcze szybciej wrzucam wszystko do maszyny do wypieku chleba ,w kolejności mokre,sypkie ,drożdże ,nastawiam program wyrabianie ciasta .Według mnie nie ma różnicy ,jest pyszne ,puszyste ,mięciutkie i długo świeże .

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • mag mag
    2013-12-04 14:06:06

    Pieczemy:) troche za bardzo wyroslo w piekarniku i mi polowa sliwek spadlo ale pachnie pieknie:) moje pierwsze ciacho drozdzowe w zyciu:) trzymajcie kciuki:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • fka_m fka_m
    2013-10-17 07:20:12

    Dziękuję za przepis! Placek wyszedł dokładnie taki jak pani! Mięciutki, delikatny, pyszny :)PS. ja swoje śliwki posypałam cynamonem, co podkreśliło ich smak :) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Jenotka Jenotka
    2013-10-05 08:40:12

    Ciasto wyszło naprawdę świetne. A czy zamiast kruszonki nie można na wierzchu umieścić ubitej piany z białek z dodatkiem cukru?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • zuzar zuzar
    2013-09-13 16:43:49

    witam. siedzę jak na szpilkach bo ciacho z Twojego przepisu właśnie w piecu roooooośnie. pachnie i wygląda obłędnie. czekam na smak. pozdrawiam. P.S. SUPER STRONKA I PRZEPISY :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-08 19:04:03

    @Mariola -bardzo się cieszę, że smakowało. :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Mariola z Aachen-Niemcy Mariola z Aachen-Niemcy
    2013-09-07 11:48:27

    Ciasto jest wspaniale upieklam je dzisiaj.Dziekuje za przepis .Polecam dalej.Diekuje.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • początkująca początkująca
    2013-09-06 20:01:03

    dziękuję za odpowiedź:) wiedziałam, że dotykanie ciasta sprawi, że będzie zakalec, ale wolę to niż pół ciasta za blachą:) lubię zakalce, więc mi to nie przeszkadza, ale gdy chcę kogoś poczęstować ciastem to wolę żeby jakoś wyglądało. Ciasto znów jest pyszne (dziś z cynamonową kruszonką, bo świetnie komponuje mi się ze śliwkami), dziś o dziwo mniej zakalcowate niż ostatnio. Tam gdzie nie ma zakalca jest mięciutkie, a bałam się, że będzie twarde, bo chyba dałam zbyt dużo mąki, bo było o wiele bardziej gęste niż ostatnio. W każdym razie nie zgadzam się z opinią wyżej, że przepis jest zły.. ciasto (jeśli się je zrobi prawidłowo) na pewno powala! Bo nawet krzywe i z zakalcem jest na tyle pyszne, że zajadam się nim po nocy:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-06 19:40:33

    @Początkująca - jeśli ciasto wyrasta w tortownicy za wysoko, aż się pzrelewa, tzn., że wyliczone przez przelicznik foremek proporcje są złe, zmniejszyłabym je odrobinę. Uderzenie pięścia w ciasto nic tu nie pomoże, bo to tylko sprawia, ze ciasto się rozgazowuje, by później ponownie jeszcze bardziej wyrosnąć. Potrząsanie ciastem podczas pieczenia, żeby opadło przyczyni sie tylko do zakalca, bo ciasta drozdżowego podczas pieczenia (na etapie wyrastania w piekarniku) nie powinno się dotykać, potrząsać, ani nawet otwierać piekarnika. /tak jak wyzej napisałam proponuję zmniejszyć jeszcze odrobinę ilość skłądników. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • początkująca początkująca
    2013-09-06 19:10:13

    Mam pytanie.. do mojego piekarnika mieści mi się tylko tortownica 22cm, więc przeliczyłam składniki w przeliczniku foremek i zrobiłam wszystko wg przepisu, jednak ciasto baaaaaaaaardzo mi wyrasta w trakcie pieczenia (wygląda jak wulkan) i muszę je poszturchiwać żeby opadło (bo cała kruszonka się osypuje i owoce odpadają). Ostatnio gdy tak się stało pomyślałam, że przyczyną jest niedokładne odpowietrzenie ciasta przy nakładaniu do formy.. teraz uderzyłam w ciasto pięścią (jak podają niektóre przepisy), ciasto opadło, było go mniej przed pieczeniem, ale w trakcie znów mi wyrosło:C w smaku ostatnio było niebo, mimo lekkiego zakalca.. teraz jeszcze nie wiem, bo siedzi w piecu, ale chciałabym żeby po upieczeniu nadawało się do pokazania ludziom, a nie zajadania w samotności:( ktoś zna przyczynę? Zmniejszyć bardziej proporcje? Pani ciasto ma idealną wysokość, a moje nie:(

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-31 16:58:52

    @Zawiedziona - biorąc pod uwagę liczbę osób, które są bardzo zadowolone z przepisu, a ściślej mówiąc biorąc pod uwagę fakt, że jesteś jedyną osobą, której ciasto nie wyszło, to myślę sobie, że to źle świadczy nie o moich umiejętnościach... także proponuję więcej pokory...

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Zawiedziona Zawiedziona
    2013-08-31 16:28:16

    Nie udało sięPierwszy raz w życiu nie udało mi się ciasto drozdżowePrzepis beznadziejnyLepiej nie publikuj przepisu jak się nie znasz

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Drożdżowe ze śliwkami Drożdżowe ze śliwkami
    2013-08-25 12:43:30

    Polecam!!!Wczoraj piekłam i wyszło wyśmienicie!Ja dodatkowo wykorzystałam białka (te które zostały od żółtek) i ubiłam je na sztywną pianę z cukrem pudrem. Posmarowałam ciasto pianą i posypałam kruszonką.PYCHA :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • mallgost mallgost
    2013-08-20 16:42:01

    Wyszedł dokładnie taki jak na załączonych zdjęciach, zapach jaki jest teraz w moim domu.. nie do opisania :)) Dodam tylko, że to mój pierwszy placek drożdżowy, zatem przepis jest idealny dla każdego. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-01 08:25:17

    @Edyta Kyzioł - bardzo się cieszę, że smakował. :) A jak się uda sfotografować to zachęcam do pochwalenia się na facebook'owej stronie słodkich fantazji. :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Edyta Kyzioł Edyta Kyzioł
    2013-07-31 08:10:16

    Witam. Ciasto jest po prostu rewelacyjne. W sobotę je upiekłam i nawet zdjęć nie zdążyłam porobić bo zniknęło błyskawicznie. Dziś robię je po raz drugi. Właśnie wstawiłam do piekarnika. Mam nadzieję, że tym razem uda mi się sfotografować i pochwalić u siebie na blogu.Bardzo Ci dziękuję za świetny przepis.Pozdrawiam :-)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • magda magda
    2013-07-24 11:35:59

    Ciasto wyszło świetne:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • alicja alicja
    2013-06-19 04:18:26

    Czy można dodać drożdże suszone, a jeśli tak, to ile?Dziękuję. Alicja

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-22 20:01:58

    @M - jest dość lepkie, borówki jak najbardziej się nadają.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • m m
    2013-04-22 16:12:47

    czy ciasto jest bardzo lepkie podczas wyrabiania?:) nadaja sie do niego mrozone borowki amerykańskie?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Adam Adam
    2013-04-22 03:15:29

    Upieklem to ciasto wspaniale picklem w kraju gdzie mieszkam od 23 lat i choc urzywalem Australia sliwki to smakowalo jak za mlodych lat w Polsce DZIENKUJE ZA WSPANIALY PRZEPIS.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Adam Adam
    2013-04-22 03:15:28

    Upieklem to ciasto wspaniale picklem w kraju gdzie mieszkam od 23 lat i choc urzywalem Australia sliwki to smakowalo jak za mlodych lat w Polsce DZIENKUJE ZA WSPANIALY PRZEPIS.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Monika Monika
    2013-03-30 16:25:00

    placek już w piekarniku, piekę go drugi raz za pierwszym wyszedł znakomicie i pysznie, dlatego piekę go na wielkanocny stół i wiem, że nie będzie kuchy... spokojnych Świąt, smacznych potraw życzę wszystkim

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Sylwia Sylwia
    2013-03-27 12:28:16

    Ciasto przepyszne! :) Na pewno skorzystam z przepisu jeszcze raz :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Iza Iza
    2013-03-22 10:12:11

    Właśnie zrobiłam placek pierwszy raz w życiu z tego przepisu,nie koniecznie się starałam,bo z góry założyłam że i tak nie wyjdzie.Wyszedł mi 100 razy lepszy niż teściowej,która od lat piecze placek drożdzowy :)Polecam wszystkim ten superancki przepis!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • NeLA NeLA
    2013-03-13 07:13:42

    Ciasto rzeczywiście pyszne:) Robi furorę w rodzinie. Pozdrawiam i proszę o więcej takich pyszności:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • nirlam nirlam
    2013-01-03 11:41:13

    Ciasto jest boskie,nigdy nie jadlam tak puszystego i wilgotnego ciasta drozdzowego. Dziekuje i pozdrawiam wynalazczynie tego cuda;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Olga Olga
    2012-12-23 07:28:13

    Ciasto jest po prostu bajeczne. Przepyszne, tak dobrego placka drożdżowego jeszcze nie jadłam, nawet mojej babci nie był taki pyszny! Dziękuję sa wspaniały przepis! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Anna Anna
    2012-12-23 01:50:39

    Wyszło genialne! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • olqa olqa
    2012-11-04 20:18:26

    Ciasto gotowe, musze przyznac ze jest troche pracy ale warto ;-)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Przemek Przemek
    2012-11-01 09:53:26

    Moje ciasto już jest w piecu:-) aż sam jestem ciekaw co to będzie

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-09-13 19:40:20

    @Początkująca - ciasto powinno wyrastać około 1,5 godziny, lub nieco krócej jeśli w domu jest ciepło, do podwojenia objętości.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • poczatkujaca poczatkujaca
    2012-09-13 16:39:50

    wlasnie robie ten pyszny placek, mam pytanie ,jak dlugo powinno ciasto wyrastac przed wylozeniem na blache?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Chwila dla siebie Chwila dla siebie
    2012-09-08 11:14:26

    Właśnie robię to cudeńko! Jeszcze tylko trochę wyrośnie i wkładam do piekarnika :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Doris Doris
    2012-09-02 14:57:23

    Juz się piecze' ;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Doris Doris
    2012-09-02 14:57:20

    Juz się piecze' ;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Majana Majana
    2012-08-24 10:37:58

    Wspaniałe ciasto! Uwielbiam drożdżowe z owocami. Każdymi. Ze śliwkami jak najbardziej. Pieknie się prezentuje i super smakuje,szczególnie jeszcze ciepłe, prawda?Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Barbara Barbara
    2012-08-23 18:45:16

    Cudo po prostu! Zrobie pewnie w weekend, bo wszyscy uwielbiamy takie drożdżowe pyszności, szczególnie mocno właśnie ze śliwkami. ;-)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • limonka limonka
    2012-08-23 18:43:33

    Przepisik już zapisałam. Wygląda bosko!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Alicja Alicja
    2012-08-23 18:42:37

    Cudownie wygląda, coś mi się wydaję, ze szybko je zrobię, bo moja rodzinka uwielbia drożdżowe, a do tej pory wychodziły mi głównie suche.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-23 10:49:56

    @Placek dożdżowy...- jak najbardziej, wystarczy wtedy połowa podanej porcj drożdży, czyli ok. 25 g. Przy drozdżach suchych czas wyrastania będzie pewnie nieco dłuzszy, około 1,5-2 h, i pomijamy zaczyn.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Placek drozdzowy ze sliwkami Placek drozdzowy ze sliwkami
    2012-08-23 10:34:04

    Czy moge ten placek zrobic z drozdzy suszonych ? i jaka proporcja ? wyglada pysznie chciala bym go upiec :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • asia asia
    2012-08-23 08:46:49

    Skoro tak zachwalasz to muszę wypróbować!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Monia Monia
    2012-08-23 08:40:09

    Już wiem, co będzie dzisiaj u mnie na deser. :-) Wspaniale wygląda i jestem pewna, że jest pyszne!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Mięciutki placek drożdżowy ze śliwkami i chrupiącą kruszonką

Mięciutki placek drożdżowy ze śliwkami i chrupiącą kruszonką

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 45 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 34

Forma: 25x36 cm

Opis

<p>Kochani to najlepsze drożdżowe, jakie jadłam. Mięciutkie, rozpływające się w ustach, długo zachowujące świeżość. Z delikatnym aromatem skórki cytrynowej. Wspaniale komponuje się z kwaskowatymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Robiłam je juz z róznymi owocami i zawsze wychodzi idealne. Mogłabym tak jeszcze długo się nim zachwycać, bo jest naprawdę pyszne. :) Powiem jeszcze tylko tyle: Musicie je zrobić. Koniecznie! :) <br><br>Przepis własny.</p>

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    50 g drożdży
    cukru
    masła
    żółtek*
    ciepłego mleka
    skórka otarta z 1 cytryny
    śliwek węgierek (może być nieco mniej lub więcej w zależności od wielkości śliwek)
  • Na kruszonkę:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    cukru z prawdziwą wanilią
    masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukier puder do oprószenia (ja pominęłam)

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 1/4 mleka i tyle mąki by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany (około 2 łyżek). Dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką otartą z cytryny i szczypta soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, a następnie masę żółtkową. Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę (ciasto będzie klejące).

Masło rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić. Dodać do ciasta i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki (ciasto będzie dość miękkie klejące i nieco lejące, ale takie powinno być, dzięki temu ciasto będzie mięciutkie i rozpływające się w ustach). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto uformować w placek o grubości około 3 cm. Wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką płaską formę ( u mnie o wym. 36 x 25 cm). Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i ułożyć na cieście rozcięciem do góry). Ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15-20 minut).

Kruszonka:

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Posypać nimi wierzch ciasta

Piekarnik nagrzać do 180°C (najlepiej piec bez termoobiegu, grzałki góra/dół). Ciasto piec około 40-45 minut (najlepiej po około 35 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone, bo czas może się skrócić w zależności od piekarnika). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Na koniec placek drożdżowy posypać cukrem pudrem (ja pominęłam).

Smacznego :)