Sernik ajerkoniakowy z krówkami

Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
zm_IMG_3586-1.jpg

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    150 g ciasteczek pełnoziarnistych w czekoladzie (typu Digestive)
    masła, stopionego
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu, zmielonego dwukrotnie (moze być wiaderkowy)
    średnie jajka
    śmietanki kremówki 30%
    ajerkoniaku
    cukru pudru
    pasty lub ekstraktu z wanilii
    twardych krówek
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    kilka łyżek gorącej wody
    opcjonalnie 1-2 łyżki ajerkoniaku
    kropla żółtego barwnika spożywczego

Sposób przygotowania

Ciasteczkowy spód:
Ciasteczka rozkruszyć wałkiem na proszek (najlepiej je w tym celu włożyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem na stolnicy) lub zmiksować w malakserze na jednolity proszek. Roztopione masło wymieszać w misce z pokruszonymi na proszek ciasteczkami. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o średnicy ok. 23 cm, ugniatając dłonią lub palcami, wyrównać. Wstawić na kilka minut do lodówki.

Masa serowa:
Zmielony twaróg zmiksować z resztą składników masy serowej (oprócz krówek) aż powstanie jednolita, gładka masa. Nie miksować dłużej niż to jest konieczne, żeby nie napowietrzać masy. 

Krówki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy serowej i wymieszać łyżką. 

Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (grzanie góra/dół) i piec około 50-60 minut, aż masa będzie wyraźnie ścięta i sernik po poruszeniu tortownicą będzie już tylko drżał na środku, ale nie będzie już cały  "falował" na boki. Pozostawić do wystudzenia w piekarniku. Wystudzony wyjąć z piekarnika i wstawić w tortownicy na kilka godzin do lodówki.
Dobrze schłodzony wyjąć z tortownicy.

Polewa:
Cukier puder utrzeć z wodą, ewentualnie z ajerkoniakiem i barwnikiem ja jednolity lukier. Polać nim wierzch sernika. Ewentualnie ozdobić wg uznania. Odstawić do  zastygnięcia.

Smacznego ;)



Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Ciężki, kremowy sernik o subtelnym smaku ajerkoniaku, z dodatkiem krówek, na chrupiącym ciasteczkowym spodzie. Uzależniająco pyszny,a przy tym banalny w wykonaniu. ;)
zm_IMG_3595.jpg zm_IMG_3598.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Jak piec Jak piec
    2017-04-14 10:16:42

    Witam , czy boki tortownicy posmarować tłuszczem. . Czy może wyłożyć całą tortownica folia aluminiową. .

    Twój komentarz
  • Edyta Edyta
    2016-12-05 15:09:07

    Witam!

    Czy do tego sernika z adwokatem nie dodaje się żadnej mąki ani budyniu? Czy on zachowa wtedy zwartą strukturę.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-12-09 13:54:17

      Można dodać ze 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku (wtedy sernik będzie jeszcze bardziej zwarty), ale nie jest to konieczne. :)

      Twój komentarz
  • krowki krowki
    2016-07-20 18:15:32

    witam, czy te krowki można czyms zastapic lub po prostu pominąć?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-07-20 20:55:50

      Tak, można pominąć. :)

      Twój komentarz
  • Ala Ala
    2016-07-19 13:00:57

    Kiedy Pani do nas wróci?

    Twój komentarz
  • Ala Ala
    2016-07-19 13:00:27

    Kiedy Pani do nas wróci?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-07-20 20:55:31

      Już :)

      Twój komentarz
  • Arleta Arleta
    2016-05-05 16:13:26

    Ciężki i wilgotny sernik z delikatną ale wyraźną nutą ajerkoniaku. W smaku naprawdę pyszny jednak konsystencja nie przypadła mi za bardzo do gustu ale jeśli ktoś lubi ciężkie serniki to polecam 😆

    Twój komentarz
  • zapytanie zapytanie
    2016-04-11 13:23:01

    czy mozna pominac krowki w tym serniku lub czym mozna je zastapic?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-07-20 20:55:16

      Tak można je po prostu pominąć. :)

      Twój komentarz
  • AniaGotuje.pl AniaGotuje.pl
    2016-04-02 19:46:01

    Przepiękny sernik..

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2016-03-25 22:55:22

    Wspaniały! Aż wzroku nie można oderwać:) Radosnych i spokojnych Świąt:)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-03-25 23:51:46

      Dziękuję i wzajemnie, radosnych, spokojnych i smakowitych Świąt! ;)

      Twój komentarz

Podobne ciasta

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Sernik ajerkoniakowy z krówkami

Sernik ajerkoniakowy z krówkami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 22 cm

Opis

Ciężki, kremowy sernik o subtelnym smaku ajerkoniaku, z dodatkiem krówek, na chrupiącym ciasteczkowym spodzie. Uzależniająco pyszny,a przy tym banalny w wykonaniu. ;)

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    150 g ciasteczek pełnoziarnistych w czekoladzie (typu Digestive)
    masła, stopionego
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu, zmielonego dwukrotnie (moze być wiaderkowy)
    średnie jajka
    śmietanki kremówki 30%
    ajerkoniaku
    cukru pudru
    pasty lub ekstraktu z wanilii
    twardych krówek
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    kilka łyżek gorącej wody
    opcjonalnie 1-2 łyżki ajerkoniaku
    kropla żółtego barwnika spożywczego

Sposób przygotowania

Ciasteczkowy spód:
Ciasteczka rozkruszyć wałkiem na proszek (najlepiej je w tym celu włożyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem na stolnicy) lub zmiksować w malakserze na jednolity proszek. Roztopione masło wymieszać w misce z pokruszonymi na proszek ciasteczkami. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o średnicy ok. 23 cm, ugniatając dłonią lub palcami, wyrównać. Wstawić na kilka minut do lodówki.

Masa serowa:
Zmielony twaróg zmiksować z resztą składników masy serowej (oprócz krówek) aż powstanie jednolita, gładka masa. Nie miksować dłużej niż to jest konieczne, żeby nie napowietrzać masy. 

Krówki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy serowej i wymieszać łyżką. 

Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (grzanie góra/dół) i piec około 50-60 minut, aż masa będzie wyraźnie ścięta i sernik po poruszeniu tortownicą będzie już tylko drżał na środku, ale nie będzie już cały  "falował" na boki. Pozostawić do wystudzenia w piekarniku. Wystudzony wyjąć z piekarnika i wstawić w tortownicy na kilka godzin do lodówki.
Dobrze schłodzony wyjąć z tortownicy.

Polewa:
Cukier puder utrzeć z wodą, ewentualnie z ajerkoniakiem i barwnikiem ja jednolity lukier. Polać nim wierzch sernika. Ewentualnie ozdobić wg uznania. Odstawić do  zastygnięcia.

Smacznego ;)