Placuszki bezglutenowe

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
obrIMG_7305.JPG

Składniki:

  • Placuszki:

    Ilość Składnik
    jabłka lub 1,5 dojrzałego banana
    mąki gryczanej
    mąki kukurydzianej lub innej dość neutralnej w smaku
    brązowego cukru (można zastąpić zwykłym, pudrem lub miodem)
    duże jajko
    mleka lub maślanki (można zastąpić mlekiem roślinnym)
    opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu
    stopionego masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukier puder do oprószenia
    ulubione owoce

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy, kroimy na ma małe płaskie kawałeczki. Jeśli używacie bananów wtedy pokrójcie je w dość cienkie plastry.
Wszystkie suche i mokre składniki miksujemy w misce. Dodajemy owoce, całość delikatnie mieszamy.
Placuszki smażymy na lekko natłuszczonej patelni, na średniej mocy palnika. Wielkość placuszków zależy od naszych upodobań. U mnie na średniej wielkości patelni mieszczą się 3 placuszki. I takich wychodzi około 10-12 sztuk. Placki dość szybko się rumienia, więc trzeba uważać, żeby się nie przypaliły, przekręcamy po ok. 30 sekundach na drugą stronę.

Gotowe podajemy z cukrem pudrem, owocami, konfiturą, syropem klonowym, etc. Jak kto lubi. ;)  

Smacznego :)


Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10
Placuszki, które nie  zawierają glutenu. Jeśli użyjemy mleka roślinnego pozbawimy je też laktozy. Mąka gryczana ma dość wyrazisty, charakterystyczny smak, więc jeśli nie jesteście do niego przyzwyczajeni lub po prostu chcecie złagodzić smak placuszków warto ją częściowo zastąpić - tak jak zaproponowałam w przepisie - mąką subtelniejsza w smaku, np kukurydzianą lub ryżową. Placuszki są ekspresowe i proste w przygotowaniu, wychodzą smaczne i naprawdę pożywne - 2-3 i głód jest w pełni zaspokojony. :) Polecam!
obrIMG_7318.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Lena Lena
    2015-03-05 16:23:25

    Wyszły bardzo smaczne, mąkę gryczaną zastąpiłam owsianą, bo akurat taką miałam. Polecam ten przepis.

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Placuszki bezglutenowe

Placuszki bezglutenowe

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Opis

Placuszki, które nie  zawierają glutenu. Jeśli użyjemy mleka roślinnego pozbawimy je też laktozy. Mąka gryczana ma dość wyrazisty, charakterystyczny smak, więc jeśli nie jesteście do niego przyzwyczajeni lub po prostu chcecie złagodzić smak placuszków warto ją częściowo zastąpić - tak jak zaproponowałam w przepisie - mąką subtelniejsza w smaku, np kukurydzianą lub ryżową. Placuszki są ekspresowe i proste w przygotowaniu, wychodzą smaczne i naprawdę pożywne - 2-3 i głód jest w pełni zaspokojony. :) Polecam!

Składniki

  • Placuszki:

    Ilość Składnik
    jabłka lub 1,5 dojrzałego banana
    mąki gryczanej
    mąki kukurydzianej lub innej dość neutralnej w smaku
    brązowego cukru (można zastąpić zwykłym, pudrem lub miodem)
    duże jajko
    mleka lub maślanki (można zastąpić mlekiem roślinnym)
    opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu
    stopionego masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukier puder do oprószenia
    ulubione owoce

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy, kroimy na ma małe płaskie kawałeczki. Jeśli używacie bananów wtedy pokrójcie je w dość cienkie plastry.
Wszystkie suche i mokre składniki miksujemy w misce. Dodajemy owoce, całość delikatnie mieszamy.
Placuszki smażymy na lekko natłuszczonej patelni, na średniej mocy palnika. Wielkość placuszków zależy od naszych upodobań. U mnie na średniej wielkości patelni mieszczą się 3 placuszki. I takich wychodzi około 10-12 sztuk. Placki dość szybko się rumienia, więc trzeba uważać, żeby się nie przypaliły, przekręcamy po ok. 30 sekundach na drugą stronę.

Gotowe podajemy z cukrem pudrem, owocami, konfiturą, syropem klonowym, etc. Jak kto lubi. ;)  

Smacznego :)