Tort śmietankowo-owocowy

Przyg: 80 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12

Forma okrągła
24 cm

Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
  • Masa śmietankowa:

    Ilość Składnik
    500 g serka mascarpone
    mocno schłodzonej śmietanki kremówki 36%
    cukru pudru
    owoców (u mnie truskawki)
  • Nasączenie blatów:

    Ilość Składnik
    herbaty
    soku z cytryny
    odrobina cukru do smaku
  • Dodatkowo do przełożenia blatów:

    Ilość Składnik
    konfitury (musu) pasującej do użytych owoców (u mnie truskawkowa)
  • Dekoracja wierzch i boki:

    Ilość Składnik
    mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%
    cukru pudru
    płatków migdałowych (mogą być prażone)
    wiórków z czekolady (u mnie z czekolady truskawkowej)
    ewentualnie owoce

Sposób przygotowania

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (stopniowo zwiększając obroty miksera). Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.


Poncz:Herbatę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem do smaku (poncz nie powinien być zbyt słodki, raczej orzeźwiający). Ostudzić.


Konfiturę podgrzać.

Masa śmietankowa: Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Najlepiej zrobić to łyżką lub krótko, dosłownie kilkoma bardzo szybkimi obrotami miksera (na najwyższych obrotach).

Tort: Dolny blat (ułożony na docelowej paterze) nasączyć 1/3 ponczu. Rozsmarować na nim 1/3 przestudzonej konfitury. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, na niej ułożyć pokrojone owoce. Wyłożyć kolejny blat i powtórzyć całą „procedurę”. Przykryć ostatnim blatem, naponczować, wierzch i boki ciasta posmarować pozostałą masą śmietankową. Boki udekorować płatkami migdałów lub inaczej wg uznania. Wierzch udekorować owocami, bitą śmietaną i wiórkami czekolady.


Smacznego :)

Przyg: 80 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12

Forma okrągła
24 cm

Tym razem mam dla Was tort. Lepszej okazji niż dzień Babci i Dziadka być nie mogło. Wprawdzie odwiedziły nas Babcie i Dziadek nie moi, a mojej córci, ale zrobić tort musiałam oczywiście ja. ;) Oficjalna wersja była, że Sara jak najbardziej mi pomagała. ;)

Z uwagi na to, że zarówno Babcie jak i Dziadek wolą raczej klasyczne smaki bez zbytnich szaleństw i egzotyki postawiłam na tradycyjny, lekki torcik śmietankowo-owocowy. I muszę Wam powiedzieć, że był to strzał w dziesiątkę.

Torcik wyszedł lekki jak puszek, zarówno biszkopt jak i masa śmietankowa. Nie za słodki, truskawki i orzeźwiający poncz doskonale neutralizują słodycz masy śmietankowej, która zresztą sama w sobie też nie jest za słodka.

Tort w każdym kęsie sprawia wrażenie lekkości i puszystości, co przyznaje może być trochę zgubne, bo ma się ochotę sięgnąć po następny kawałek, zapominając o jego kaloryczności. ;)) Pomysł na rzucanie biszkoptem zaczerpnięty od Dorotus (sprawdzony wielokrotnie).

Ps. Zdjęcia w przekroju brak, bo tort musiał pozostać w stanie nienaruszonym dla gości. :) A później już nie było czasu na fotki. :)

Ps.2. A czy Wy też uczciliście dzień Babi i Dziadka jakimś wypiekiem?

Komentarze

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • agathos agathos
    2013-10-10 13:03:55

    Jutro będę piekła torcik, na urodziny mojej mamy :))) Wygląda obłędnie :))

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-26 08:56:36

    @Iga, rzucanie powoduje, że podczas uderzenia pęcherzyki powietrza szybciej uciekają do góry i część z nich zostaje w cieście, i tort pozostaje bardziej napowietrzony w związku z czym nie opada, ale rzucanie można pominąć, biszkopt i tak wyjdzie wysoki.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • iga iga
    2013-08-24 14:38:46

    PYSZNIEale po co rzucać biszkoptem o podłogę ????

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Aneta Aneta
    2013-06-03 07:55:57

    Pysznosci. Robiłam z truskawkami, wszyscy goście na urodzinkach synka nie mogli się nachwalić.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Joasia Joasia
    2013-03-08 20:53:12

    Witam, pierwszy raz będę robiła tort i nie bardzo wiem dlaczego trzeba zrzucić blat z biszkoptem na ziemię? Druga kwestia, co z żółtkami, w ogóle nie są potrzebne w przepisie czy źle odczytałam:/z góry dzięki za odpowiedź, bo tort wydaję się bardzo apetyczny :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • tort smietankowo-owocowy tort smietankowo-owocowy
    2013-02-10 18:46:02

    torcik bardzo smaczny rewelacja dzienkuje za przepis ma powodzenie we francji.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kasia Kasia
    2013-02-01 14:39:24

    Dziękuję za ten przepis!Biszkopt 'rzucany' piekłam już kilkadziesiąt razy i nigdy mnie nie zawiódł :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Bea Bea
    2012-11-10 19:24:10

    Zrobiony na zamówienie Jubilata, pyszny! :) Ze względu na porę roku większą część truskawek zastąpiłam brzoskwiniami z puszki, do ponczu dodałam troszkę spirytusu i rumu, a w dekoracji zrezygnowałam z bitej śmietany i czekolady. Użyłam też kremówki 30%. Pierwszy raz rzucałam biszkoptem ;) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Dusia Dusia
    2012-01-23 14:09:14

    piękny!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-01-23 12:31:47

    aj niestety nie piekłam nic na Dzień Babci i Dziadka ...bo mnie takie choróbsko zmogło, ze masakra ...do dziś zresztą trzyma ....a śmietanowe torty uwielbiam ...i piec i jeść:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • moje pasje moje pasje
    2012-01-23 12:06:55

    piękny!!!! Rany jak ja bym teraz zjadła taki kawałeczek do kawki :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Escapade Gourmande Escapade Gourmande
    2012-01-23 12:02:00

    Nie dość, że piękny to jeszcze pyszny :) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • pieczarka mySia pieczarka mySia
    2012-01-23 07:53:14

    przepiekny! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2012-01-23 06:47:29

    Piękny tort;) Chętnie spróbowałabym kawałek;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Majana Majana
    2012-01-23 05:48:52

    Obłędnie piękny!:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • asieja asieja
    2012-01-22 23:40:57

    lekki jak puszek.. i taki piękny!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Karenira Karenira
    2012-01-22 23:27:06

    Prześliczny :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Saratelka Saratelka
    2012-01-22 23:17:05

    Mój ulubiony tort śmietankowo-truskawkowy z płatkami migdałowymi! :D Ależ się stęskniłam za tym smakiem! Pięknie się prezentuje :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Tort śmietankowo-owocowy

Tort śmietankowo-owocowy

Przygotowanie: 80 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

<p >Tym razem mam dla Was tort. Lepszej okazji niż dzień Babci i Dziadka być nie mogło. Wprawdzie odwiedziły nas Babcie i Dziadek nie moi, a mojej córci, ale zrobić tort musiałam oczywiście ja. ;) Oficjalna wersja była, że Sara jak najbardziej mi pomagała. ;)</p> <p >Z uwagi na to, że zarówno Babcie jak i Dziadek wolą raczej klasyczne smaki bez zbytnich szaleństw i egzotyki postawiłam na tradycyjny, lekki torcik śmietankowo-owocowy. I muszę Wam powiedzieć, że był to strzał w dziesiątkę.</p> <p >Torcik wyszedł lekki jak puszek, zarówno biszkopt jak i masa śmietankowa. Nie za słodki, truskawki i orzeźwiający poncz doskonale neutralizują słodycz masy śmietankowej, która zresztą sama w sobie też nie jest za słodka.</p> <p >Tort w każdym kęsie sprawia wrażenie lekkości i puszystości, co przyznaje może być trochę zgubne, bo ma się ochotę sięgnąć po następny kawałek, zapominając o jego kaloryczności. ;)) Pomysł na rzucanie biszkoptem zaczerpnięty od Dorotus (sprawdzony wielokrotnie).</p> <p >Ps. Zdjęcia w przekroju brak, bo tort musiał pozostać w stanie nienaruszonym dla gości. :) A później już nie było czasu na fotki. :) <br ></br>Ps.2. A czy Wy też uczciliście dzień Babi i Dziadka jakimś wypiekiem?</p>

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
  • Masa śmietankowa:

    Ilość Składnik
    500 g serka mascarpone
    mocno schłodzonej śmietanki kremówki 36%
    cukru pudru
    owoców (u mnie truskawki)
  • Nasączenie blatów:

    Ilość Składnik
    herbaty
    soku z cytryny
    odrobina cukru do smaku
  • Dodatkowo do przełożenia blatów:

    Ilość Składnik
    konfitury (musu) pasującej do użytych owoców (u mnie truskawkowa)
  • Dekoracja wierzch i boki:

    Ilość Składnik
    mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%
    cukru pudru
    płatków migdałowych (mogą być prażone)
    wiórków z czekolady (u mnie z czekolady truskawkowej)
    ewentualnie owoce

Sposób przygotowania

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (stopniowo zwiększając obroty miksera). Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.


Poncz:Herbatę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem do smaku (poncz nie powinien być zbyt słodki, raczej orzeźwiający). Ostudzić.


Konfiturę podgrzać.

Masa śmietankowa: Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Najlepiej zrobić to łyżką lub krótko, dosłownie kilkoma bardzo szybkimi obrotami miksera (na najwyższych obrotach).

Tort: Dolny blat (ułożony na docelowej paterze) nasączyć 1/3 ponczu. Rozsmarować na nim 1/3 przestudzonej konfitury. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, na niej ułożyć pokrojone owoce. Wyłożyć kolejny blat i powtórzyć całą „procedurę”. Przykryć ostatnim blatem, naponczować, wierzch i boki ciasta posmarować pozostałą masą śmietankową. Boki udekorować płatkami migdałów lub inaczej wg uznania. Wierzch udekorować owocami, bitą śmietaną i wiórkami czekolady.


Smacznego :)