Babcina szarlotka - najlepsza

Przyg: 30 min Pieczenie: 45 min
Średni
Porcje: 9

Forma protokątna
25x25 cm

Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru
    proszku do pieczenia
    jajka
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    mleka
    miękkiego masła
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)
    cukru (można na koniec dosłodzić, jeśli jabłka będą za kwaśne)
    2 łyżki cukru z prawdzwą wanilią
    mielonego cynamonu
    masła
    mąki ziemniaczanej (mój dodatek)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    odrobina gorącej przegotowanej wody

Sposób przygotowania

Nadzienie:

Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 kawałki. Pokrojone jabłka wrzucić do dużego rondla/garnka, dolać 1/4 szklanki wody i resztę składników (oprócz mąki ziemniaczanej). Poddusić, od czasu do czasu mieszając (jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze ok. 1 minuty i zestawić z gazu do przestudzenia. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne można je teraz jeszcze dosłodzić do smaku.

Ciasto:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę lub do miski. Dodać cukier i pozostałe składniki, wyrobić w robocie (końcówką z hakiem) lub ręcznie około 5 minut. Ciasto będzie miękkie i lepiące, wiec wygodniej robić to za pomocą robota/miksera. Stolnicę oprószyć mąką, z ciasta uformować na stolnicy kulę/wałek, przekroić na pół. Jedną połowę odłożyć na bok, drugą ułożyć na papierze do pieczenia (moje uproszczenie, babcia wałkowała po prostu na stolnicy i przenosiła ciasto na rękach do natłuszczonej formy) i uformować z ciasta dłońmi lub rozwałkować przez folię spożywczą na prostokąt wielkości blachy (25 x 25 cm, blacha może być odrobinę większa). Ciasto jest miękkie i lepiące, ale takie ma być, dzięki temu po upieczeniu jest mięciutkie i rozpływające się w ustach (nie dosypywać mąki). Ciasto razem z papierem rozłożyć na blasze, odrobinę ponakłuwać, podpiec ok. 10 minut w temp. 180 °C.

Całość:

Na podpieczony spód nałożyć nadzienie jabłkowe. Pozostałe ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blachy (ponownie mój wkład), zrolować w rulon razem z papierem i rozwinąć je na wierzchu ciasta, zdejmując z wierzchu papier.
Piec około 30-35 minut w temp. 180 °C. Wierzch powinien być zarumieniony. Wyjąć z piekarnika odstawić w blasze do przestudzenia. Z cukru pudru i gorącej wody przygotować lukier, polukrować.


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 45 min
Średni
Porcje: 9

Forma protokątna
25x25 cm

Dziś kolejny przepis mojej Babci… zanotowany dziecięcym pismem w kajeciku, a potem starannie przepisany przez mojego Tatę. Niestety ani Taty ani Babci nie ma już ze mną, ale jestem pewna, że byliby zachwyceni tą szarlotką, a Babcia na pewno cieszyłaby się, że przepis powędruje dalej, być może do następnych pokoleń…

W zasadzie to nie wiem czemu dopiero teraz postanowiłam zrobić to ciacho, babcinych i mamusinych szarlotek wypróbowałam już sporo, a z tym - nota bene najlepszym - tyle zwlekałam. :)

A co mogę powiedzieć o samej szarlotce? Zdecydowanie jest to najpyszniejsza szarlotka jaką kiedykolwiek jadłam. Aż nie chce mi się wierzyć, że ten smak z dzieciństwa gdzieś mi uleciał na tyle lat…

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto, połączone z doskonałym, delikatnie cynamonowym nadzieniem z jabłek. Smak i aromat cynamonu nie gra w tym nadzieniu pierwszych skrzypiec, a jedynie subtelnie je podkreśla. Moja rodzina była zachwycona, a na dowód jakości tego ciasta niech posłuży fakt, że nie mogła się od niego oderwać moja córa, która delikatnie mówiąc nie lubi szarlotek i jabłeczników, nawet gdy inni się nimi zachwycają. :)

I naprawdę nie ma w tym cienia przesady, ta szarlotka jest przesmaczna i musicie ją zrobić! Bezkonkurencyjna wśród innych, które przetestowałam (bo zawsze było jakieś ale), najlepsza z tych, które znajdziecie na blogu!

Komentarze

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • laid laid
    2014-10-23 17:37:40

    ciacho się piecze... Zobaczymy, wszyscy chwalą, więc jestem dobrej myśli :)

    Ale faktycznie wałkować tego się nie da- do wszystkiego się klei i nie chce odejść ;) Naprawdę można się wściec! O.o Lepiej wykleić spód, a na wierzch zetrzeć zmrożoną drugą połówkę

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • gosia55 gosia55
    2014-10-14 16:36:34

    Szarlotka obłędna dzisiaj piekłam po raz drugi przepis godny polecenia

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Olla Olla
    2014-10-11 15:52:12

    Ciasto wyszło świetne mimo, że robiłam pierwszy raz w życiu szarlotkę.Nawet nie zdążyło ostygnąć. Dziś powtarzam :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Monka Monka
    2014-10-03 22:50:00

    Witam jestem ciekawa jak mi wyjdzie to ciasto wszyscy chwala to cos w tym chyba jest. Bardzo trudno jest to ciasto rozwalkowac ba nawet sie nie da ja ledwo je umiescilam na blaszce ale moze warte jest tego zachodu - za 20 minut sie dowiem hehe pozdrooo

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Asia Asia
    2014-10-02 08:46:13

    Cudowna szarlotka - a do tego zawsze wychodzi :D

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • elfrunmai elfrunmai
    2014-09-30 08:20:47

    Przepyszna szarlotka. Zniknela bardzo szybko. :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Slodziutka mama Slodziutka mama
    2014-09-26 20:20:06

    Pyszności! taka domowa to po prostu rewelacja! Ta mąka ziemniaczana to super patent:) Polecam też moją dietetyczną wersję :http://slodziutkamama.blogspot.com/2014/08/dietetyczna-szarlotka-bez-maki-zotka.html

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ania Ania
    2014-08-30 18:58:45

    Przepis wypróbowany ale ciasto do wałkowania się nie nadaje... w smaku ok, jak każda szarlotka, ale za dużo jabłek do tak małej ilości ciasta moim zdaniem.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
    • Asia Asia
      2014-10-02 08:44:23

      Ja ciasto dzielę na pół - obie części wkładam do zamrażarki -twarde ścieram na tarce z grubymi oczkami zarówno na spód, jaki i na wierzch ciasta :)

      Twój komentarz
      CAPTCHA
      Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
       
  • KK KK
    2014-08-30 12:31:03

    Nadal nie wydać ilości cukru i cynamonu.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-08-31 10:57:14

      Już powinno być widoczne, pozdrawiam

      Twój komentarz
      CAPTCHA
      Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
       
  • Kitek Kitek
    2014-08-29 12:34:57

    Pyszna ! Środek zrobiłam po swojemu, i całość w blaszce 20x20. Polecam nie wałkować, a wylepić dno i porwać resztę ciasta na wierzch. Bardzo ułatwi to pracę. Ciacho zdecydowanie do powtórzenia (wielokrotnego)!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kochnik Kochnik
    2014-08-29 10:46:25

    Szarlotkę robiłam 2 razy, dzień po dniu. Obie wyszły! Była to moja pierwsza szarlotka w życiu i wyszła ekstra. Wszyscy, którzy jedli byli zachwyceni. Dziękuję uprzejmie za podzielenie się tym przepisem.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kasia Kasia
    2014-08-17 12:34:07

    Ile cukru nalezy dodac do jablek, ile do ciasta i jaka ilosc cynamonu? Nie wyswietlaja sie proporcje. Robilam z tego przepisu szarlotke juz wiele razy, jest przepyszna ale nie zapisalam sobie przepisu a teraz nie wyswietlaja sie wszystkie proporcje :(

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ola Ola
    2014-08-15 10:49:28

    Witam!

    Ile cukru trzeba dać do ciasta bo niestety mi się nie wyświetla przy składnikach?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-08-20 22:27:29

      już powinno się wyświetlać, pozdrawiam

      Twój komentarz
      CAPTCHA
      Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
       
  • Patrycja Patrycja
    2014-08-01 15:52:59

    Szarlotka - raj dla podniebienia! Po prostu rozpływa się w ustach :) Nawet mój łasuch docenił jej smak!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ola Ola
    2014-07-27 20:09:00

    Szarlotka z tego przepisu jest przepyszna! Posypałam tylko cukrem pudrem zamiast robienia lukru. Dziękuję za przepis bo wypróbowałam wiele różnych i jakoś nigdy nie byłam do końca zadowolona :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • dmytyl dmytyl
    2014-06-23 07:51:50

    Upiekłam szarlotke z tego przepisu, wyszła pyszna!!!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Smakosz Smakosz
    2014-06-22 17:11:42

    Bardzo dobry przepis, ale ja zamiast jabłek dałem jabłka prażone szarlotka firmy Gomar Pińczów. Moje dzieci były zachwycone.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ola Ola
    2014-06-18 10:47:11

    Właśnie się biorę za tę szarlotkę... ;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kasia Kasia
    2014-05-29 07:36:24

    świetny przepis i piękna strona :) jest taka strona skąd biorę wzory cv ( www.wzory-cv.org ) czy robił ją ten sam grafik? Bardzo podoba mi sie ten design :)Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • JoASIA JoASIA
    2014-05-17 18:08:48

    Po dodaniu wszystkich składników ciasto w ogóle się nie zlepiło, po przepisie wygląda na ucierańca. Moim zdaniem jest to spowodowane tym, że dodałam zbyt miałko sproszkowanej mąki. Jakby była cięższa, pewnie by tak nie było. Po prostu dodałam mleka. Blaszkę miałam większą, ale chociaż kładłam cienko łyżką (maczaną co jakiś czas albo w mleku albo w wodzie) to i tak spód wyrósł, dużo apfelmusu i druga część ciasta. Na sobotni przysmak dla domowników w sam raz.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • kasia m kasia m
    2014-05-06 20:55:34

    Szarlotka palce lizać :) Pyszna ...Na pewno będzie często gościła na moim stole:)Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-16 14:00:00

    @Entomka - takim razie trzymam kciuki! :) Mam nadzieję, że będzie smakowała :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • entomka entomka
    2014-03-16 11:36:27

    Młody pomagał i teraz razem czatujemy przed piekarnikiem :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-02-15 15:12:33

    @Sylwia - tak wkładamy do nagrzanego piekarnika, oczywiście można dodać gotowe jablka ze słoika. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Sylwia Sylwia
    2014-02-15 13:12:05

    Czy ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i czy można dodać gotowe jabłka ze słoika?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • monika monika
    2014-02-01 12:39:11

    ta szarlotka jest przepyszna, ja użyłam słodkich jabłekw przyszłości wypróbuję inne Twoje jabłeczniki ;) pozdr

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-25 13:13:51

    @Kama - mam nadzieję, że szarlotka będzie smakowała. :) Dziekuję serdecznie za miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • kama kama
    2014-01-24 22:35:20

    Właśnie wyjełam szarlotkę z piekarnika i jutro degustacja ale nie mogłam się powstrzymać i kawałek z góry skubnełam ciasta i wydaje się takie jak w opisie, mięciutkie ale jutro zdam cała relację z degustacji:) Bałam się, że ciasto jest na tyle klejące, że nie poradzę sobie z nim ale moje obawy były nie potrzebne, ponieważ ciasto świetnie wyrabia się rękoma:) dół wykleiłam palcami a drugą część ciasta jednak lekko zmroziłam i starkowałam...ja zawszę jak piekę ciasto kruche lub pół kruche to jeszcze gorące na jakiś czas przykrywam folią i dzięki temu ciasto staje się miękkie a nie jest takie kruchye, ponieważ nie bardzo lubię bardzo kruche ciasta:) a teraz z innej beczki:) Kasiu widziałam Cię kiedyś chyba w Dzien Dobry TVN jak było o blogach, fajna z Ciebie kobitka i bardzo ładna:)Pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej pysznych przepisów:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-24 16:36:33

    @Kamila Omes - tak, jak najbardziej. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kamila Omes Kamila Omes
    2014-01-24 14:11:33

    Kasiu a czy z racji, ze ciasto jest lepkie to moge jedna czesc zamrozic i starkowac?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Aga Aga
    2014-01-20 15:28:28

    Właśnie się piecze..mmhhh juz nie moge sie doczekać efektu!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Madeleine Madeleine
    2014-01-12 12:58:33

    Muszę kiedyś spróbować - nigdy mi nie wyszedł jabłecznik. Może tym razem będzie inaczej

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-07 09:57:53

    @Kama - tak.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • kama kama
    2014-01-06 13:13:00

    Witam:) a czy margaryny tyle samo?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Pyszna Pasja Pyszna Pasja
    2013-12-31 00:33:05

    Właśnie upiekłam - jutro wieczorem będziemy próbować :) Przydatne te Twoje wskazówki :).

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Madziara Madziara
    2013-12-24 07:20:58

    Wspaniały przepis, szybki, prosty i pyszny :)Robię go już kolejny raz i wciąż do niego wracam.Dziękuję, że się podzieliłaś Babcinym przepisem.Polecam :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-21 20:24:39

    @Ania - obojętne. Ja piekę na ogół z termoobiegiem. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ania Ania
    2013-12-21 18:49:46

    Szarlotkę trzeba piec z termoobiegiem czy górna i dolna grzałka ?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Basietta Basietta
    2013-12-08 21:09:11

    Przepis ląduje wśród nielicznych przepisów do powtórzenia wkrótce. Jestem totalną ignorantką w zakresie pieczenia ciast, bo w życiu zrobilam może dwa ciasta, z czego połowa nie byla udana :) A to po prostu wyszło mi wspaniałe, jak z cukierni (to jest bardzo duży komplement). Co śmieszne - było bardzo łatwe do przygotowania, najwięcej pracy było chyba z obieraniem jabłek, reszta - zagniatanie ciasta, rozkladanie, pieczenie - poszły bez problemu. Kilka uwag praktycznych, może przyda się innym:- miałam formę do pieczenia 25 cm na 35 cm - porcja ciasta i masy jabłkowej ok, nie za dużo, ani nie za mało. To znaczy za mało gotowego produktu, bo w moim przypadku wypadałoby robić od razu z 2 porcji, bo to ciasto-cud szybko znikło z pola widzenia!- piekłam 40-45 minut, bo ciasto wydawało mi się blade, w końcu spróbowałam krusząc kawałek, było dobre...i faktycznie, pomimo moich wątpliwości ciasto wyszło idealne - do masy jabłkowej dodałam więcej cynamonu, bo lubię. Nie dodałam mąki ziemniaczanej, bo nie miałam, ani masła - bo też nie miałam, w lodówce było dokładnie 160 gram masła, które zużyałm do ciasta (to też zaważyło o wyborze przepisu, bo inne bazują na całej kostce). Masa jablkowa pomimo to wyszła jak dla mnie idealna, nie rozpadała się, konsystencja ok - nie gładka masa, ale też nie było dużych kawalków jabłek- użylam waniliny, ze względu na brak wanilii, na drugi raz postaram sie zdobyć wanilię - gorące ciasto posypałam po prostu cukrem pudrem - to taki ukłon w stronę moich tradycji rodzinnych - też dobre (rada dla leniwych)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • aanetka111 aanetka111
    2013-11-14 11:13:54

    Właśnie upiekłam. Jeszcze gorąca ale już musiałam ukroić kawałek :) jest pyszna :) pomimo że się cały kawałek rozpadł jak wyjmowałam, ale to nie dziwne. Jak ostygnie to będzie super. Też zrobiły mi się grudki z mąki ziemniaczanej. Chyba faktycznie należało się ją przesiać, ale i tak po upieczeniu nic nie widać :) Ja wałkowałam na przez folię. Szkoda że wcześniej o tym nie wiedziałam. Świetny pomysł :) Przepis zostaje u mnie na stałe. Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Anna Anna
    2013-11-12 09:15:38

    Nie jest to smak dzieciństwa ale ciasto i tak bardzo dobre.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-21 22:24:21

    @Renia - czy mąka ziemniaczana, budyń czy też galaretka do masy to już kwestia gustu raczej. :) Ja galaretek nie lubię i wszędzie je wyczuję ich sztuczny zapach, a w szarlotce to już wyjątkowo mi przeszkadza i psuje mi cały smak masy, nawet jak galaretki jest niewiele. Jeśli miałabym dawać coś na wzór galaretki to juz wolałabym chyba samą żelatynę, choć jej zapach w szarlotce też wyczuwam, no i po galaretce konsystencja jest jednak nie ta, bo ja nie przepadam za taką mocno zwartą, sztywnąmasą jabłkową, o gumiastej już nie wpsominając (zdarzało mi się spobować takich jak ktoś przesadził z ilością żelatyny). :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Renia Renia
    2013-10-21 13:28:33

    Wstawiłam do piekarnika. Ciasto ok.,ale nadzienie dla mnie bez mąki...100 razy lepsza galaretka cytrynowa lub jakakolwiek inna "jasna". Zobaczymy jaka w smaku...

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-16 12:58:01

    @Klaudia - w przepisie nie ma żadnego błędu, robiłam to ciasto już wiele razy i nigdy nie wyszło gorzkie, sądząc po komentarzach innym też nie wyszło gorzkie, więc może to kwestia rodzaju proszku do pieczenia lub innego składnika. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Klaudia Klaudia
    2013-10-16 12:36:39

    Pierwszy raz robilam szarlotke z tego wlasnie przepisu...co prawda zakalec nie wyszedl ciasto i jablko idaelne z tym ze mysle ze w przepisie jest jeden blad...za duzo proszku do pieczenia? (az 2 kopiate lyzeczki) ciasto wyszlo gorzkie...:(

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-14 18:50:33

    @Kasia - Bardzo się cieszę, że zasmakowała. :) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-14 18:49:18

    @Beata - rozumiem tym samym, że wcześniejszego komentarza mam już nie publikować? :) Cieszę się, że ciasto jednak wyszło jak trzeba i że smakowało! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kasia Kasia
    2013-10-14 07:56:41

    Witam,Przygotowałam szarlotkę z powyższego przepisu. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne - jednocześnie miękkie i kruche. Do jabłek dodałam więcej cukru, gdyż były bardzo kwaśne, a zamiast lukru obsypałam wierzch cukrem pudrem.Serdecznie polecam wypróbować. Pyszności

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Beata Beata
    2013-10-13 17:00:26

    Dobrze że nie pojawił się jeszcze mój wczesniejszy komentarz bo troszkę się pospieszyłam, wyszła jednak pyszna, tyle że musiałam ją piec ok 1 godz bo ciasto było jeszcze surowe ale jak się okazuje to wina mojego piekarnika. Polecam bardzo, ciasto kruche rozpływa się w ustach, ja dodałam jeszcze budyń na jabłka

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Beata Beata
    2013-10-12 19:06:22

    A mi ciasto wyszło niesmaczne, pierwszy raz kruche wyszło mi jakieś twarde, nadal smak surowizny a w piekarniku już prawie 50 min, może tam powinny być same żótka bez bialek....

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-10 08:50:43

    nie mam pojęcia czemu ciasto nie wyrosło i czemu jest typowo kruche, ono raczej powinno być takie podobne trochę do ucieranego, nie zbyt kruche racze elastyczne (bo dodajemy całe jajka i mleko), w cukiernictwie nazywa się ten rodzaj ciasta piaskowym (nie mylić z ciastem na babki piaskowe). To ciasto rośnie podczas pieczenia dość mocno, więc jedyne, co mi przychodzi do głowy (dlaczego mogło nie wyrosnąć), to ewentualność, że mogło zbyt szybko się przypiec z zewnątrz i w związku z tym nie miało jak wyrosnąć. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kasia Kasia
    2013-10-07 17:10:00

    A mnie nie wyszła :( Nie wyrosło mi w ogóle ciasto... Jest płaskie jak podeszwa... W ogóle miałam problem z wsadzeniem ciasta do formy. Spód jeszcze jako tako udało mi się "rozwałkować" palcami, ale z górą to już była prawdziwa masakra! Nie próbowałam jeszcze, więc nie wiem, czy nie ma zakalca. Ktoś może mi powiedzieć, co robię źle? Dlaczego ciasto w ogóle nie wyrasta i w dodatku jest kruche, a nie puszyste?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kasia Kasia
    2013-10-05 09:39:50

    Ja też jestem zachwycona, ale póki co zdjęciem :) Zamarzyło mi się upiec tę szarlotkę, ale jako że nie jestem najlepsza w pieczeniu ciast, od razu na początku pojawia się pytanie. Na zdjęciu nadzienie jabłkowe wygląda jak masa. Tymczasem piszesz Katarzyno, że jabłka należy pokroić na kawałki... Jakim cudem robi się z tego "płynne nadzienie"? Czy to kwestia gotowania? Jak wspomniałam, z pieczenia nie jestem najlepsza... :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-04 04:23:20

    @Ewulka - trzeba było pędzić do jakiegoś nocnego albo najlepiej wysłać po nie chłopaka/męża/partnera czy kogoś tam innego. :) U mnie już nie raz w trakcie przygotowywania wypieku, w okolicach północy okazywało się, że mam za mało masła. ;) Pozdrawiam i mam nadzieję, że ciasto udało się dokończyć. :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ewulka Ewulka
    2013-10-03 19:49:38

    a ja właśnie próbuje upiec...i brakło mi 110g masła haha

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-02 10:24:16

    @Alicja w krainie książek - bardzo się cieszę, że smakowała. :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-02 10:21:59

    @Teresa - trudno mi powiedzieć, co może być przyczyną, że raz ciasto wychodzi bardziej puszyst,e a raz bardziej kruche. Może to rzeczywiście kwestia stopnia wypieczenia. Proszę spróbować piec je kilka minut krócej, najlepiej bez termoobiegu, bo ten wysusza ciasto. Nie wiem na jakiej mące Pani robi, ale u mnie, gdy chcę mieć puszystą wersje tego ciasta najbardziej sprawdza się mąka tortowa. I koniecznie dobrej jakości masło o zawartości tłuszczu min. 82%, jajka dodaję dość duże rozmiar L, to też pewnie ma znaczenie. Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że kolejna próba będzie pomyślna i ciasto wyjdzie jak za pierwszym razem. :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Alicja w Krainie Książek Alicja w Krainie Książek
    2013-10-02 09:21:58

    Witaj,Kilka tygodni temu wypróbowałam przepis na szarlotkę Twojej Babci,zachęconaopisem,że to "babciny" przepis. Piekłam już szarlotki,chociaż sama nigdy nie byłam ich fanką. Szarlotka wg przepisu Twojej Babci,duża blacha,zniknęła w ciągu 2 dni,pozostawiając uczucie niedosytu... a było nas do tej szarlotki tylko dwoje-mój TŻ i ja.... To najlepsza szarlotka,jaką kiedykolwiek jadłam i najlepsza,jaką kiedykolwiek upiekłam. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis.:)))

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • teresa teresa
    2013-10-02 08:07:22

    Upiekłam, nie da się opisać słowami puszystości ciasta, rozpływało się w ustach. Pobiegłam z szarlotka do kilku koleżanek, wszystkie zachwycone, ja tez. Postanowiłam upiec na następne , różne okazje. I klapa!!! Co robię nie tak? Ciasto "wyszło" takie "normalne", ala kruche, zero puszystości. Koleżanki też piekły i tez nie zawsze ciasto jest dobre. Może "przepieczone?, może za długo w piecu, nie mam pojęcia. Wszystko robię jak za pierwszym razem. Piekłam w 180 st z termoobiegiem 30 minut. Ratunku !!! bowiem szarlotka jest wysmienita ( jak sie uda). Pozdrawiam, teresa

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • kajamicekla kajamicekla
    2013-09-26 17:46:11

    Faktycznie babcina, polecam! :)najlepsza szarlotka jaką zrobiłam jest właśnie z Twojego przepisu :)pychotka :P

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • moni moni
    2013-09-20 13:27:47

    Wspaniała szarlotka. Nie mogłam się doczekać i oparzyłam sobie języK :-)Pycha! Obawiałam się co z tego wyjdzie ponieważ zwykle ciasto do szarlotki chłodzi się, ale moje obawy były zupełnie bezpodstawne. Mam poradę jak rozwałkować dolne ciasto do formy. Potrzebny będzie papier do pieczenia (taki który nie trzeba smarować) na nim wałkuję ciasto. Po rozwałkowaniu razem z papierem włożyłam do formy i ściągnęłam tylko folię z góry.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Asia Asia
    2013-09-17 16:01:05

    Witam serdecznie. Szarlotka upieczona, jak troszeczkę ostygnie to spróbuję i podzielę się wrażeniami :). Z tego co czytam wiele osób narzeka na ilość ciasta... Kochani, ja piekłam to ciacho na odrobinę mniejszej blaszce (dno ma wymiary 24x24) i ciasta jest w sam raz, dlatego polecam :) jabłka z kolei pokroiłam na dużo mniejsze kawałeczki niż podano w przepisie (każdą ćwiartkę na ok 6-8 kawałeczków), ale za to dorzuciłam niecałą łyżkę mąki ziemniaczanej więcej i nadzienie wyszło gęste i smaczne (podjadałam już z rondelka), ale wielkość kawałków jabłek to akurat nie problem tylko kwestia preferencji smakowych. Jeśli ktoś lubi czuć co je kroi na większe kawałki, jeśli wolicie coś w stylu papki (tak jak ja) to pociachajcie je drobniej. Pozdrawiam i dziękuję za przepis (mama ma identyczny) :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Doti Doti
    2013-09-14 13:30:52

    Szarlotka przepyszna. Dziękuję za możliwość skorzystania z tego przepisu ;o) Teraz będzie również w mojej rodzinie. ;o)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-21 13:01:36

    @Renia - można, po prostu zapach wanilii będzie trochę mniej wyczuwalny.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Renia Renia
    2013-08-21 12:50:49

    Czy można użyć cukru waniliowego zamiast cukru z prawdziwą wanilią ?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-05 12:11:57

    @MagdaK - po dodaniu mąki do gorącej masy, trzeba energicznie całość wymieszać, mąka wtedy ładne rozprowadzi się po całości i nie będzie grudek, można też ją przesiać i wtedy wymieszać, bo mąka ziemniaczana lubi się już w torebce zbrylać.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • magda k magda k
    2013-08-05 12:02:20

    wlasnie pieke te szarlotke i juz nie moge sie doczekac jak mi wyjdzie ,ale pachnie oblednie-mam nadzieje,ze bedzie smakowac tak samo.Mimo to mam jedno pytanie co zle zrobilam ,ze jak dodalam make ziemniaczana do jablek to zrobilo sie kilka grudek?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Babcina Szarlotka Babcina Szarlotka
    2013-08-03 14:28:21

    Tak... to ten smak... Cudowna, puszysta szarlotka, po prostu rozpływa się w ustach. Gorąco polecam (-:

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • karolina karolina
    2013-06-23 18:31:51

    Nie lubię jablecznikow, ale dzięki twojemu przepisowi zrozumiałam że straciłam najlepsze smaki w dzieciństwie. Szarlotka wyszła pyszna. Ja do swoich jabłek dodałam zamiast cynamonu (ponieważ moja polowka nie lubi cynamonu) sok z cytryny oraz olejek cytrynowy. Przepis godny uwagi dla mnie bomba. Dzięki i pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Marta Marta
    2013-06-19 12:54:26

    Witam wszystkich serdecznie.Powiem szczerze że nie jestem dobrą piekarką,ale ta szarlotka już drugi raz wyszła - znakomicie!A najważniejsze że jest pyszna i wszystkim smakuje.Dziękuje za przepis;)PS:pierwszy raz jak piekłam to do jabłek zamiast cynamonu dodałam dużo wanilii i szczypte kawy-smak super!Polecam.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ulala <3 Ulala <3
    2013-06-09 09:28:43

    Pyszności, polecam z całego serducha ! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Dawid Dawid
    2013-05-31 20:53:18

    Mimo, że jestem facetem to i tak ta szarlotka mi wyszła ;-) Robiłem ją pierwszy raz i się udała, chociaż następnym razem poprawię kilka rzeczy, mianowicie: 1. Muszę zrobić więcej ciasta, ponieważ mam większą blachę i ciasto wyszło trochę zbyt cienkie, szczególnie górna warstwa. 2. Miałem wrażenie, że jabłek miałem zbyt dużo i pokrojone były na zbyt duże kawałki. Poza tym nadzienie miałem chyba trochę zbyt słodkie - może to wina jabłek albo następnym razem dodam do nich mniej cukru. 3. Muszę znaleźć jakiś sposób na utworzenie równej powierzchni ciasta, ponieważ (pewnie jak większość) miałem problem z wałkowaniem i formowałem je dłońmi i nie wyszło takie ładne i równiutkie jak na zdjęciu. 4. Nałożyłem zdecydowanie zbyt dużo lukru i przez to ciasto było odrobinę mdłe. 5. Dlaczego ani spód ciasta, ani góra nie wyszły mi zarumienione tak jak na zdjęciu, chociaż przestrzegałem podanych czasów pieczenia ? Czy powodem może być zastosowanie mąki tortowej typ 405 zamiast zwykłej pszennej ?Ale i tak autorce bardzo bardzo dziękuję za zdradzenie tego przepisu, bo jest rewelacyjny. P.S. Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz: po co dodaje się tą mąkę ziemniaczaną do jabłek ? ;PPozdrawiam serdecznie. Dawid

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • ella ella
    2013-05-17 18:40:24

    Szarlotka jest najlepszą jaką kiedykolwiek jadłam i zrobiłam.Autorko - wielkie dzięki za przepis:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • mona.77 mona.77
    2013-05-13 17:53:42

    piecze się wlasnie ale cos mi się zdaje ,ze nie wyjdzie mi Taki jak wasze,bo jak podpieklam 10 min. ten spod to cieniuteńki strasznie a jak na to poszlo nadzienie i gora ciasta to chyba już calkiem sucharek się zrobi mo mam taki piekarnik gazowy "tani"grzeje od dolu -gaz! a mie pamietam czy 180*na gaz i elektryczny temperatura taka sama czy się odejmowalo pare stopni.aaaa!!może ja po prostu do pieczenie się nie nadaje!szlak!!make tez nie wiem czy dobrze odmiezylam bo mieszkam w Anglii a szklany tu maja 300ml kurde tak się napaliłam na to ciach a o domownikach nie wspomnę modle się by nie wyszla klapa......no!!!zyczcie mi szczęścia z moimi zdolnościami do wypiekow to chyba tylko cud!!moglby mi pomuc.papatki Dziewczatka!!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ozi Ozi
    2013-05-11 19:20:56

    Za 10 minut wyciągam ciasto z piekarnika ;) W całym mieszkaniu pachnie nieziemsko :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • mamamia mamamia
    2013-04-09 04:36:22

    wszystko pięknie, ładnie ale dlaczego część składników podana jest "w szklankach" a część w gramach? trochę mnie to zniechęciło...w zasadzie kompletnie mnie taka niedbałość o czytelnika zniechęciła:( szkoda:(

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-03-12 11:45:26

    @jUSTYNA - kilka minut, kiedy widać, ze jabłka są jeszcze w kawałkach, ale już dość miękkie, nie rozpadajace się. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • jUSTYNA jUSTYNA
    2013-03-11 15:44:14

    Witam serdecznie! Po raz drugi probuje przepis. Za pierwszym razem nie mialam prostokatnej formy, uzylam okraglej. Wyszlo, ale ciasto nie bylo mieciutkie jak powinno. Nie wiem, co bylo powodem. Teraz forma ktora kupilam jest za duza, wiec uzywam dwoch mniejszych, jak na chleb, foremek. Mam pytanie, ile mniej wiecej czasu zajmuje duszenie jablek? Po raz drugi rozgotowalam je na marmolade :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-19 20:39:46

    @M - tak można, placki powinny być dość cienkie, bo w trakcie pieczenia trochę rosną

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • m m
    2013-02-19 17:24:28

    czy mozna ciasto włożyć do lodkówki na noc a upiec rano?? na jaka grubość powinno sie walkowac 'placki' ??

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • m m
    2013-02-19 16:36:15

    czy ciasto mozna dac na cala noc do lodowki a rano upiec??

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • teresa teresa
    2013-02-14 16:22:37

    ja robie taka aczkolwiek troszke inna,poniewaz dziele ciastona dwie polowki i troche schladzam w lodowce,poza tymwszystko tak samo,i jest po prostu prze-pyszna!(w sobotemam zamiar upiec),pozdrawiam...

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • joasia joasia
    2013-02-07 16:45:15

    pysznie wyglada ide robic :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • olivka olivka
    2012-12-30 16:51:44

    Szarlotka przepyszna, zrobiona dokładnie według Twojego przepisu tak smakuje mojej drugiej połowie że jest bitwa o każdy kawałek.Bardzo serdecznie polecam , nawet najbardziej wymagające podniebienia będą wniebowzięte, a wersja na ciepło z lodami śmietankowymi...poezja:-)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-19 22:33:11

    @GP, Mada_811, Pola - cieszę sie bardzo, że smakowała :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • pola pola
    2012-12-06 10:58:06

    Przepis rewelacja! Nawet przy niewielkich umiejetnościach kulinarnych wychdzi znakomicie. Mąż zachwycony już chce następne kilogramy renety kupować:). Robiłam też w wersji z mąki pełnoziarnistej i tak w ciasto wychodzi twardsze i nie rozplywa się tak w ustach, ale też bardzo smaczna no i zdrowsza;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • mada_811 mada_811
    2012-11-30 11:23:57

    SZarlotka rewelacyjna,właśnie ją pichce na 2.12 na pierwsze urodzinki mojej córci:)..Jest znakomita..

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • gp gp
    2012-11-25 20:16:23

    Szarlotka jest wspaniała o taką właśnie mi chodziło nic dodać nic ująć.Ciasto bardzo kruche i najważniejsze nie ma zakalca.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • moimsmakiem moimsmakiem
    2012-11-24 07:33:15

    Dziś i u mnie będzie szarlotka :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-20 23:08:06

    @Pela - Ogromnie się cieszę :), z brązowym cukrem jeszcze jej nie robiłam, muszę wypróbować. :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-20 23:06:48

    @Rebell2-bardzo się cieszę, że szarlotka smakowała :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Pela Pela
    2012-11-20 20:55:55

    Szarlotka zrobiona i bardzo szybko zjedzona. Niebo w gębie!!! Na prawdę polecam. Prosty i pyszny przepis. Powędrował do grona ulubionych. Do jabłek dodałam ciemny cukier i był to strzał w dziesiątkę. Lukru nie robiłam, bo nie przepadam, całość posypałam delikatnie cukrem pudrem. Szarlotka w połączeniu z lodami waniliowymi podbiła podniebienia całej mojej rodziny. Pozdrawiam serdecznie :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • rebell2 rebell2
    2012-11-18 19:37:35

    Doskonały przepis - wypróbowałam go dziś i szarlotka wyszła rewelacyjna. Zarówno ciasto jak i nadzienie jabłkowe smakują wyjątkowo. Bardzo dziękuję za przepis i wszystkie dodatkowe wskazówki - były bardzo pomocne.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • pieczarka mysia pieczarka mysia
    2012-11-13 15:47:48

    Ostatnio mialam male problemy z uzyciem czyjegos przepisu i wole sie juz zapytac : ) szarlotka wyszla cudna zapraszam na kawalek do mnie ;-)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-12 20:47:38

    @Pieczarka mysia - Kochana, pewnie, że mozesz, przecież głównie po to publikuję przepisy - Ty pewnie zresztą też - żeby inni z nich korzystali jak najwięcej. :) Tej szarlotki jest już sporo w sieci i absolutnie nie mam nic przeciwko, żeby była tez u Ciebie, moja babcia byłaby na pewno przeszczęśliwa. :) A i ja się bardzo cieszę, że szarlotka smakowała. :)) pozdrawiam cieplutko

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • pieczarka mysia pieczarka mysia
    2012-11-12 20:19:54

    Witaj Kasiu :) zrobiłam Twoja szarlotke, wyszla przepyszna :) dopiero jutro bedzie u mnie na blogu opublikowana i mam pytanie. Czy moge uzyc Twojego przepisu? Oczywiscie podam zrodlo z linkiem do Twojego bloga. Polecam kazdemu i pozdrawiam Cie serdecznie :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • szarlotka babcina szarlotka babcina
    2012-11-09 22:05:19

    JUŻ MI SIĘ PRZPOMINA MOJA KOCHANA BABCIA I JEJ SZARLOTKA :) Jutro będę piekła i powrócą smaki z dzieciństwa. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie wszystkich smakoszy szarlotki

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Alina Alina
    2012-11-08 18:39:59

    Piekłam i potwierdzam: jest PYSZNA!!!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • aneta aneta
    2012-11-07 11:06:13

    Wspaniała, genialna, przepyszna, najlepsza jaką jadłam, zniknęła jeszcze gorąca! Dziekuję za cudowny przepis!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • magda magda
    2012-11-04 16:50:47

    Wypróbowałam, jest super ;)) Ciasto zagniotłam ręką w misce, przeniosłam je później na papier i właściwie wszystko bardzo czysto, nic się nie kleiło ;))A sam smak - mmmm obłęd :) Nie zdążyła wystygnąć ;)) Dziękuję! ;))

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • kalinka kalinka
    2012-11-04 07:07:51

    ta szarlotka jest b dobra

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Joanna Joanna
    2012-11-03 23:29:15

    Szarlotka jest wyśmienita. Cieszę się, że trafiłam na Twój przepis i zapisuję sobie jako "ten" właściwy. Pozdrawiam,JM

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Diana Diana
    2012-11-03 21:00:09

    Szarlotka wyśmienita wczoraj pierwsza blacha....zniknęła...:-) dziś syn sam zakupił składniki z prośba o kolejna porcje:-) która właśnie wyjelam z piekarnika:-)))

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • aguś aguś
    2012-11-03 08:11:57

    Biorę się do pieczenia szarlotki :) ciekawe czy mi wyjdzie...mój pierwszy raz :-)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • codojedzenia codojedzenia
    2012-11-01 19:50:22

    Sliczna szarlotka i na pewno smakuje bosko

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • syyla syyla
    2012-11-01 18:29:56

    Szarlotka przepyszna. Właśnie się nią zajadam:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • jano jano
    2012-11-01 10:39:48

    Przepis wspaniały.Zmieniłem go troszeczke.Zamiast górnego ciasta Kratownica z waleczków.I zamiast lukru obficie cukrem pudrem.Zniknęła cała blacha w momencie.A najlepszy na ciepło z dodatkiem bitej śmietany.Super.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • alka alka
    2012-10-31 19:24:16

    Właśnie robię szarlotke - aż ślinka mi cieknie ..mm..

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ania Ania
    2012-10-30 19:56:30

    Moja babcia też taką robiła, dziś mój pierwszy raz. Własnie ląduje w piekarniku:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-10-27 13:47:57

    @Emi - mąki jest w sam raz, ciasto takie właśnie ma być, dzięki temu jest po upieczeniu rozpływające się w ustach, po dosypaniu mąki to już nie to samo, sprawdzałam. :) Jeśli jest problem z wałkowaniem można to zrobić przez folię spożywczą lub uformować prostokąt wielkości blachy dłońmi. :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Emi Emi
    2012-10-27 12:52:48

    Ja również miałam problem z rozwałkowaniem ciasta. Może za mało mąki jest w tym przepisie?Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • asia asia
    2012-10-26 17:25:59

    zaraz wyciągam z piekarnika zobaczę co wyszło. Konia z rzędem temu kto rozwałkuje to ciasto!!!!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-10-25 21:24:49

    @Justyna - to ciasto ma to do siebie, że trochę się klei, można je przed wałkowaniem nieco oprószyć mąką lub przykryć folią spożywczą i wałkować przez nią, można też włozyć ciasto przed wałkowaniem na ok. 1 godzinę do loówki, schłodzone już się tak nie klei. :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Justyna Justyna
    2012-10-25 19:46:15

    Szarlotka jest pyszna, ale mam pytanie. Moje ciasto się bardzo kleiło, nie mogłam go dobrze rozwałkować. Czy masz jakieś rady aby na przyszłość to się nie powtarzało? Moja szarlotka nie wygląda tak pięknie jak Twoja, ale jest pyszna :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Viola Viola
    2012-10-25 09:56:33

    Jest obłędna, zjadłam na raz prawie pół blachy. W weekend powtórka! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Monia Monia
    2012-10-23 20:36:08

    Naprawdę jest najlepsza, muszę przyznać, że nawet lepsza niż szarlotka mojej babci. Pyszności.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Renata Renata
    2012-10-23 19:23:18

    Niebo w gębie! Z każdym kęsem smakuje coraz bardziej! Wykonuje się ja błyskawicznie a jeszcze szybciej znika - po mojej zostało tylko pyszne wspomnienie ;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ania Ania
    2012-10-22 08:37:19

    Zrobiłam ją, jest przepyszna, naprawdę najlepsza jaką jadłam. Dziękuje.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Magdalenka Magdalenka
    2012-10-21 20:08:11

    Zrobiłam szarlotkę, wyszła idealnie :) Smakuje super i wygląda tak ja na zdjęciu. Świetny przepis.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • moje pasje moje pasje
    2012-10-10 13:57:21

    Takie babcine przepisy są najlesze na świecie bez dwóch zdań :) Cudnie wygląda i powiem Ci że normalnie aż mi zapachniało :) Pozdrawiam Cię cieplutko :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • jola jola
    2012-10-10 03:26:10

    Zrobilam,stygnie,zobaczymy pozniej co mi wyszlo :)Wydaje mi sie,ze jabluszka powinnam pokroic na mniejsze kawaleczki:(

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-10-09 14:48:26

    Tez mam Babciny przepis na szarlotkę i bije ona na głowę wszystkie inne, dotychczas przeze mnie wypróbowane:) ....Babcie wiedziały co dobre:) pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • pannakarol pannakarol
    2012-10-09 12:31:15

    Moja teściowa robi właśnie tą szarotkę i nie ma lepszej niż ta! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ciachomania Ciachomania
    2012-10-09 10:28:35

    Wygląda cudownie! taką szarlotkę pamiętam z dzieciństwa...

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Agata Agata
    2012-10-08 15:43:55

    Aj te tradycyjne ciasta, ja uwielbiam szarlotkę mojej mamy :)Robiłam już dietetyczną wersję jabłecznika, ale to nie to samo.. :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Asiek Asiek
    2012-10-08 14:35:01

    Wygląda wspaniale, a jeśli smakuje lepiej niż Twoja tradycyjna szarlotka, to biorę ją w ciemno! Ostatni mam fazę na ciasta z jabłkami, więc pewnie zrobię niebawem.Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Basia Basia
    2012-10-08 08:16:29

    Znam tę szarlotkę z dzieciństwa, i przyznam się, że też mi gdzieś umknęła :-) Koniecznie muszę odświeżyć te smaki!Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ola Ola
    2012-10-08 05:05:39

    babcia nie tylko by się cieszyła ale bylaby niezmiernie dumna z Twoich zdolności kulinarnych ;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Majana Majana
    2012-10-08 04:47:32

    Kasiu, piękna jest ta szarlotka. Zapisuję przepis :) . Muszę wypróbować. Tak pięknie o niej piszesz i te zdjecia przemawiają do mnie bardzo.:)Pozdrawiam cieplo.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Babcina szarlotka - najlepsza

Babcina szarlotka - najlepsza

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 45 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 9

Forma: 25x25 cm

Opis

<p>Dziś kolejny przepis mojej Babci… zanotowany dziecięcym pismem w kajeciku, a potem starannie przepisany przez mojego Tatę. Niestety ani Taty ani Babci nie ma już ze mną, ale jestem pewna, że byliby zachwyceni tą szarlotką, a Babcia na pewno cieszyłaby się, że przepis powędruje dalej, być może do następnych pokoleń… <br><br>W zasadzie to nie wiem czemu dopiero teraz postanowiłam zrobić to ciacho, babcinych i mamusinych szarlotek wypróbowałam już sporo, a z tym - nota bene najlepszym - tyle zwlekałam. :)<br><br>A co mogę powiedzieć o samej szarlotce? Zdecydowanie jest to najpyszniejsza szarlotka jaką kiedykolwiek jadłam. Aż nie chce mi się wierzyć, że ten smak z dzieciństwa gdzieś mi uleciał na tyle lat… <br><br>Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto, połączone z doskonałym, delikatnie cynamonowym nadzieniem z jabłek. Smak i aromat cynamonu nie gra w tym nadzieniu pierwszych skrzypiec, a jedynie subtelnie je podkreśla. Moja rodzina była zachwycona, a na dowód jakości tego ciasta niech posłuży fakt, że nie mogła się od niego oderwać moja córa, która delikatnie mówiąc nie lubi szarlotek i jabłeczników, nawet gdy inni się nimi zachwycają. :)<br><br>I naprawdę nie ma w tym cienia przesady, ta szarlotka jest przesmaczna i musicie ją zrobić! Bezkonkurencyjna wśród innych, które przetestowałam (bo zawsze było jakieś ale), najlepsza z tych, które znajdziecie na blogu!</p>

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru
    proszku do pieczenia
    jajka
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    mleka
    miękkiego masła
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)
    cukru (można na koniec dosłodzić, jeśli jabłka będą za kwaśne)
    2 łyżki cukru z prawdzwą wanilią
    mielonego cynamonu
    masła
    mąki ziemniaczanej (mój dodatek)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    odrobina gorącej przegotowanej wody

Sposób przygotowania

Nadzienie:

Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 kawałki. Pokrojone jabłka wrzucić do dużego rondla/garnka, dolać 1/4 szklanki wody i resztę składników (oprócz mąki ziemniaczanej). Poddusić, od czasu do czasu mieszając (jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze ok. 1 minuty i zestawić z gazu do przestudzenia. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne można je teraz jeszcze dosłodzić do smaku.

Ciasto:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę lub do miski. Dodać cukier i pozostałe składniki, wyrobić w robocie (końcówką z hakiem) lub ręcznie około 5 minut. Ciasto będzie miękkie i lepiące, wiec wygodniej robić to za pomocą robota/miksera. Stolnicę oprószyć mąką, z ciasta uformować na stolnicy kulę/wałek, przekroić na pół. Jedną połowę odłożyć na bok, drugą ułożyć na papierze do pieczenia (moje uproszczenie, babcia wałkowała po prostu na stolnicy i przenosiła ciasto na rękach do natłuszczonej formy) i uformować z ciasta dłońmi lub rozwałkować przez folię spożywczą na prostokąt wielkości blachy (25 x 25 cm, blacha może być odrobinę większa). Ciasto jest miękkie i lepiące, ale takie ma być, dzięki temu po upieczeniu jest mięciutkie i rozpływające się w ustach (nie dosypywać mąki). Ciasto razem z papierem rozłożyć na blasze, odrobinę ponakłuwać, podpiec ok. 10 minut w temp. 180 °C.

Całość:

Na podpieczony spód nałożyć nadzienie jabłkowe. Pozostałe ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blachy (ponownie mój wkład), zrolować w rulon razem z papierem i rozwinąć je na wierzchu ciasta, zdejmując z wierzchu papier.
Piec około 30-35 minut w temp. 180 °C. Wierzch powinien być zarumieniony. Wyjąć z piekarnika odstawić w blasze do przestudzenia. Z cukru pudru i gorącej wody przygotować lukier, polukrować.


Smacznego :)