Tarta z kremem mascarpone i truskawkami

Przyg: 30 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_2273.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20x30 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    200 g masła, zimnego
    cukru pudru
    mąki pszennej
    kakao
    żółtka z dużych jajek
  • Krem:

    Ilość Składnik
    serka mascarpone
    śmietanki kremówki
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii lub innego ulubionego aromatu (można pominąć)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    suchy groch/kasza jęczmienna/pęczak etc. (ok. 0,5 kg) lub kulki ceramiczne do obciążenia ciasta
    truskawek
    galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Połączyć z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników, wyrobić i szybko zagnieść ciasto (zamiast ręcznie można w robocie końcówką w kształcie haka).* Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 0,5 godziny.

Formę nasmarować masłem, jeśli używamy ceramicznej warto dodatkowo oprószyć ja mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub na papierze do pieczenia) na placek wielkości formy (u mnie prostokątna forma do tarty o wym. 30 x 20 cm**). Ciasto powinno mieć grubość ok. 5 mm. Wyłożyć nim spód i boki formy, dokładnie dociskając, by ciasto dobrze trzymało się boków. Wystające ponad formę brzegi przyciąć nożem. Ciasto ponownie schłodzić przez około 20-30 min. Schłodzone wyjąć z lodówki, wyłożyć na nim zmiękczony w dłoniach papier do pieczenia i wysypać na niego suchy groch lub kaszę.

Wstawić do nagrzanego do 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) piekarnika piec około 20 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć z niego papier do wypieków razem z obciążeniem i dalej piec około 10-15 minut aż ciasto dokładnie się upiecze (trzeba uważać, żeby nie przesadzić z czasem pieczenia, bo brzegi mogą nam się zbyt mocno przypiec).

Gotowe ciasto wyjąc z piekarnika, wystudzić w formie.

Krem:

Serek i śmietankę ubić razem na sztywny, puszysty krem. Na koniec dodać cukier puder i ekstrakt/aromat, wymieszać na wolniejszych obrotach miksera.

Całość:

Truskawki umyć, odszypułkować.

Galaretkę przygotować wg opisu na opakowaniu zmniejszając ilość wody do 400 ml. Wystudzić i wstawić do lodówki by zaczęła tężeć.

Na wystudzone ciasto wyłożyć krem, wierzch wygładzić (wykładamy tyle kremy by zmieściła się jeszcze galaretka; jeśli użyjemy mniejszej formy wtedy może się okazać, zę kremu jest za dużo, lepiej nie wykładać na siłę całego, bo może się okazać, ze miejsca na galaretkę już nie będzie ;)).

Na wierzchu ułożyć truskawki. Zalać je tężejącą galaretką -powinna być jeszcze lekko płynna, ale już znacznie gęściejsza przypominająca w konsystencji rzadki kisiel (to ważne, szczególnie jeśli zostało nam mało miejsca na galaretkę – rzadka zwyczajnie wypłynie nam poza ciasto.

Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego :)

*ciasto kruche wyrabiane zbyt długo twardnieje, trzeba więc sprawnie je wyrabiać i nie ogrzewać zbytnio dłońmi

**można zastąpić okrągłą o śr. 26-28 cm

Przyg: 30 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 12

Banalna w przygotowaniu tarta z kremem na bazie mascarpone i śmietanki, pokryta truskawkami zatopionymi w galaretce. Ciasto kruche użyte do tej tarty mimo, że na samych żółtkach jest plastyczne, nie kruszy się i dobrze się z nim pracuje, i jak na kruche na żółtkach przystało jest delikatne i rozpływające się w ustach. Jeśli wolicie wersję bez kakao można je pominąć i dodać w zamian 1 łyżkę mąki i np. łyżeczkę ekstraktu z wanilii lub skórkę startą z 1 cytryny albo przygotować spód bez pieczenia na bazie herbatników/biszkoptów lub ciasteczek pełnoziarnistych, jak np. tutaj lub tutaj – będzie równie pysznie. :) Krem również można wzbogacić odrobiną skórki z cytryny.

Całość jest dość klasyczna bardzo przyjemnie współgra, ale oczywiście można pokusić się o trochę inwencji twórczej w wzbogacaniu smaku czy aromatu kremu lub ciasta, do czego gorąco namawiam. ;) Bardzo polecam, w sam raz na zbliżające się upały. :)

IMG_2265.JPG IMG_2296.JPG IMG_2310.JPG IMG_2336.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • ola ola
    2016-02-08 00:59:46

    ztego co mi wiadomo do tarty dobrze jest urzyc maki tortowej, natomiast serek mascarpone jak sie uciera sam to niestety ale sie zwarzy.

    Twój komentarz
  • Promień czy średnica formy? Promień czy średnica formy?
    2015-06-02 16:15:56

    Czy w przeliczniku foremek trzeba podać promień formy okrągłej? Jakoś mi to nie pasuje.... Raczej średnicę chyba?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-06-03 16:51:49

      Nie, oczywiście chodzi o średnice, jest błędny napis. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • 2014-11-05 17:47:57

    Uu.. Musi być przepyszna :-)

    Twój komentarz
  • 2014-11-05 13:56:44

    mniam,mniam

    Twój komentarz
  • 2014-11-05 13:13:09

    jami

    Twój komentarz
  • 2014-11-05 00:26:06

    OMG! Moje smaki :) No to ja przetestuję w najbliższy weekend :)

    Twój komentarz
  • 2014-11-04 23:16:13

    test zdany :D

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-18 21:12:17

    @FormelaAga - prawdopodobnie wylała Pani na krem zbyt płynną galaretkę (a wylewamy tężejącą - o konsystencji jak kisiel). Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • FormelaAga FormelaAga
    2014-07-18 14:13:08

    Jak wlałam galaretkę to zmieszać mi się z kremem tz. Wyszła taka galaretka z białymi kawałkami kremu :( może ktoś wie dlaczego?

    Twój komentarz
  • banana banana
    2014-06-30 20:44:54

    pyszne! wlasnie robie po raz drugi. ciasto troche twarde ale smaczne.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-06-21 12:15:10

    @Renka - serek i śmietankę ubijamy razem, nie oddzielnie, wtedy nic się nie zwarzy. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    • anazet anazet
      2015-05-23 16:41:28

      Nie zgodzę sie, właśnie je robiłam i niestety ale zwarzylo sie i to okrutnie...

      Twój komentarz
  • Renka Renka
    2014-06-20 10:09:05

    Mam pytanko:-) Jak dokładnie mieszamy serek ze śmietanką? Najpierw ubijasz śmietankę i potem dopiero dodajesz do serka? Czy ubijasz je razem?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-06-14 12:26:32

    @Kaja - Przepisów na desery nr 2 i 4 nie ma jeszcze na stronie. Deser nr 3 to nic innego jak brownies (na stronie są 3 lub 4 przepisy na to ciasto - wystarczy w wyszukiwarkę wpisać brownies). Przepis numer 2 to beza robiona na wzór tej: http://www.slodkiefantazje.pl/bezowe-babeczki-o-smaku-nutelli. Orzechy można zstąpić 2 łyżkami kakao jeśli wolimy bezę czekoladową zamiast orzechowej. W środku krem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki (proporcja 2:1) z dodatkiem soku z malin lub barwnika. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-06-14 12:25:20

    @Asia - Czas pieczenia ma oczywiście znaczenie (ale wpływa raczej na smak ciasta), zbyt długo pieczone ciasto kruche ma gorzkawy posmak i jest suche, raczej nie wpływa to znacząco na twardość ciasta. Wpływ na twardość ma natomiast długość wyrabiania, rodzaj dodanej mąki (jeśli użyjemy mąki z dużą ilością glutenu, ona bardziej wchłania wilgoć i potrzeba dodać 1 żółtko więcej). Łatwo to rozpoznać, bo ciasto kruszy się i jest suche po wyrobieniu. Ciasto kruche znacznie twardnieje w czasie przechowywania w lodówce i jest to zupełnie normalne (dlatego przed konsumpcją dobrze jest wyjąć tartę z lodówki około pół godziny-godzinę wcześniej, żeby ciasto nieco się ogrzało, wtedy staje się delikatniejsze).

    Twój komentarz
  • Kaja Kaja
    2014-06-14 10:24:30

    Pysznie wygląda, właśnie robię :)Mam pytanie z innego tematu a mianowicie: na stronie głównej pod "Witamy w słodkich fantazjach" pojawiają się desery, które bardzo przykuły moją uwagę. Niestety szukałam ale nie mogę znaleźć na nie przepisu :( Czy autorka lub ktoś z czytelników wie w jakiej kategorii powinnam szukać? Zależy mi najbardziej na 2,3 i 4 zdjęciu :)

    Twój komentarz
  • teresa teresa
    2014-06-13 12:49:01

    Ratunku, jak ubijać śmietanę z serkiem aby nie zrobił się twaróg w serwatce. Właśnie tak mi się zrobiło. Najpierw śmietanę i dodawać serek czy odwrotnie. Może za długo ubijałam?

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2014-06-13 06:39:17

    Ja zrobiłam ale ciasto wyszło bardzo twarde.Od czego to zależy?Zagniatałam krótko,czy czas pieczenia ma jakieś znaczenie?

    Twój komentarz
  • Julka Julka
    2014-06-08 22:23:21

    Bardzo smakowicie:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-06-08 10:21:21

    @Ewcik7 - bardzo się cieszę. :) Mam nadzieję, że będzie smakowała. :)

    Twój komentarz
  • Ewcik7 Ewcik7
    2014-06-07 20:53:22

    Już się studzi w lodówce :)

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2014-06-07 09:11:55

    Wygląda bardzo apetyczne! ; )Super zdjęcia!

    Twój komentarz
  • wedelka wedelka
    2014-06-06 19:41:16

    Wygląda bosko :)

    Twój komentarz
  • ewa ewa
    2014-06-06 15:25:59

    to jest,to czego właśnie mi potrzeba :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-06-06 14:06:25

    @Gufo - obciążenie można pominąć, ale wtedy boki mogą się lekko obsunąć podczas pieczenia, a gdy lekko obciążamy spód i boki tarta pozostaje w niezmienionym kształcie. :)

    Twój komentarz
  • gufo gufo
    2014-06-06 13:52:33

    Ale z tą kaszą, to byłam w szoku i długo doczytywałam się na co ona potrzebna;) zaraz zagniatam, kręcę i zalewam.

    Twój komentarz
  • Kamila Kamila
    2014-06-06 12:16:40

    podoba mi się ten przepis )ciasto wygląda obłędnie....ide zagniatać ciasto, bo nie moge się już go doczekać;)

    Twój komentarz
  • Trufelek Trufelek
    2014-06-06 11:25:24

    Genialnie wygląda! :)Bardzo smakowicie :)!

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Tarta z kremem mascarpone i truskawkami

Tarta z kremem mascarpone i truskawkami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 30 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 20x30 cm

Opis

Banalna w przygotowaniu tarta z kremem na bazie mascarpone i śmietanki, pokryta truskawkami zatopionymi w galaretce. Ciasto kruche użyte do tej tarty mimo, że na samych żółtkach jest plastyczne, nie kruszy się i dobrze się z nim pracuje, i jak na kruche na żółtkach przystało jest delikatne i rozpływające się w ustach. Jeśli wolicie wersję bez kakao można je pominąć i dodać w zamian 1 łyżkę mąki i np. łyżeczkę ekstraktu z wanilii lub skórkę startą z 1 cytryny albo przygotować spód bez pieczenia na bazie herbatników/biszkoptów lub ciasteczek pełnoziarnistych, jak np. tutaj lub tutaj – będzie równie pysznie. :) Krem również można wzbogacić odrobiną skórki z cytryny.

Całość jest dość klasyczna bardzo przyjemnie współgra, ale oczywiście można pokusić się o trochę inwencji twórczej w wzbogacaniu smaku czy aromatu kremu lub ciasta, do czego gorąco namawiam. ;) Bardzo polecam, w sam raz na zbliżające się upały. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    200 g masła, zimnego
    cukru pudru
    mąki pszennej
    kakao
    żółtka z dużych jajek
  • Krem:

    Ilość Składnik
    serka mascarpone
    śmietanki kremówki
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii lub innego ulubionego aromatu (można pominąć)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    suchy groch/kasza jęczmienna/pęczak etc. (ok. 0,5 kg) lub kulki ceramiczne do obciążenia ciasta
    truskawek
    galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Połączyć z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników, wyrobić i szybko zagnieść ciasto (zamiast ręcznie można w robocie końcówką w kształcie haka).* Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 0,5 godziny.

Formę nasmarować masłem, jeśli używamy ceramicznej warto dodatkowo oprószyć ja mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub na papierze do pieczenia) na placek wielkości formy (u mnie prostokątna forma do tarty o wym. 30 x 20 cm**). Ciasto powinno mieć grubość ok. 5 mm. Wyłożyć nim spód i boki formy, dokładnie dociskając, by ciasto dobrze trzymało się boków. Wystające ponad formę brzegi przyciąć nożem. Ciasto ponownie schłodzić przez około 20-30 min. Schłodzone wyjąć z lodówki, wyłożyć na nim zmiękczony w dłoniach papier do pieczenia i wysypać na niego suchy groch lub kaszę.

Wstawić do nagrzanego do 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) piekarnika piec około 20 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć z niego papier do wypieków razem z obciążeniem i dalej piec około 10-15 minut aż ciasto dokładnie się upiecze (trzeba uważać, żeby nie przesadzić z czasem pieczenia, bo brzegi mogą nam się zbyt mocno przypiec).

Gotowe ciasto wyjąc z piekarnika, wystudzić w formie.

Krem:

Serek i śmietankę ubić razem na sztywny, puszysty krem. Na koniec dodać cukier puder i ekstrakt/aromat, wymieszać na wolniejszych obrotach miksera.

Całość:

Truskawki umyć, odszypułkować.

Galaretkę przygotować wg opisu na opakowaniu zmniejszając ilość wody do 400 ml. Wystudzić i wstawić do lodówki by zaczęła tężeć.

Na wystudzone ciasto wyłożyć krem, wierzch wygładzić (wykładamy tyle kremy by zmieściła się jeszcze galaretka; jeśli użyjemy mniejszej formy wtedy może się okazać, zę kremu jest za dużo, lepiej nie wykładać na siłę całego, bo może się okazać, ze miejsca na galaretkę już nie będzie ;)).

Na wierzchu ułożyć truskawki. Zalać je tężejącą galaretką -powinna być jeszcze lekko płynna, ale już znacznie gęściejsza przypominająca w konsystencji rzadki kisiel (to ważne, szczególnie jeśli zostało nam mało miejsca na galaretkę – rzadka zwyczajnie wypłynie nam poza ciasto.

Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego :)

*ciasto kruche wyrabiane zbyt długo twardnieje, trzeba więc sprawnie je wyrabiać i nie ogrzewać zbytnio dłońmi

**można zastąpić okrągłą o śr. 26-28 cm