Granola domowa

Przyg: 10 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
obrIMG_7214.JPG

Składniki:

  • Granola:

    Ilość Składnik
    płatków owsianych
    30 g płatków kokosa (można zamienić na wiórki kokosowe)
    sezamu
    pestek słonecznika
    orzechów laskowych
    rodzynek
    orzechów włoskich
    migdałów
    migdałów w płatkach lub całych migdałów
    płynnego miodu
    cynamonu (opcjonalnie)
    posiekanej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
    stopionego masła

Sposób przygotowania

Rodzynki odstawiamy na razie na bok (w piekarniku za mocno by się przypiekły). Z czekoladą postępujemy następująco: Jeśli chcemy żeby się nieco roztopiła, to dodajemy ją z resztą składników do pieczenia, a jeżeli zależy nam, żeby w mleku/jogurcie wyczuwalne były kawałeczki czekolady, to oczywiście nie zapiekamy jej i dodajemy razem z rodzynkami do przestudzonej granoli. Wszystkie pozostałe składniki mieszamy ze sobą. 
Jeśli stwierdzicie, że trzeba dodać więcej miodu, żeby całość lepiej się skleiła, to zróbcie to na tym etapie. 

Wymieszane składniki wysypujemy na dużą blachę (używam tej z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do wypieków. Pieczemy w temperaturze 160 °C (piekę z termoobiegiem) ok. 20-25 minut na złoty kolor, w trakcie pieczenia najlepiej kilka razy zamieszać płatki, żeby dobrze przypiekły się również od spodu.

Gotową granole wyjmujemy z piekarnika, studzimy, mieszamy z rodzynkami i ewentualnie posiekaną czekoladą. 

Granole najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku, można nawet kilka tygodni. Podawać z mlekiem, jogurtem, owsianką, jak kto lubi. 

Smacznego :)

Przyg: 10 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 10
Pożywne śniadanie to podstawa. Koniecznie musisz być też smaczne i pełnowartościowe. U nas takim śniadaniem jest często domowa granola, podawana z mlekiem lub jogurtem i koniecznie świeżymi owocami. Ja jestem zwolennikiem wersji jogurtowej, moja córcia mlecznej.... a mąż woli na śniadanie jajecznice. ;) cóż robić, nic na siłę. ;) Jeśli jednak Wy jesteście we frakcji zdrowych, pożywnych, ale stosunkowo lekkich śniadaniach i jakimś cudem nie robiliście jeszcze domowej granoli (u nas rozpanoszyła się już dawno i wiem, że nie jesteśmy w tym odosobnieni), to koniecznie zmieńcie ten stan rzeczy. Nie warto pakować w siebie czegoś co ma w składzie np. syrop glukozowy, tłuszcz palmowy, zdecydowanie większa ilość cukru (na ogół oprócz syropu glukozowo-fruktozowego zaaplikowana jeszcze w 2-3 postaciach), substancje spulchniające, itd. Zwłaszcza, że wersją domową równie smaczną, ba nawet smaczniejszą, można cieszyć się błyskawicznie. Przygotowanie granoli, to w zasadzie wymieszanie i podpieczenie składników. ;) Także do dzieła. ;) 

obrIMG_7216.JPG obrIMG_7218.JPG obrIMG_7240.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Sisi Sisi
    2015-03-05 16:22:16

    Zrobiłam, pyszniasta wyszła. I uporaliśmy się z nią w dwa dni! :) Dzięki! :)

    Twój komentarz
  • foodmania foodmania
    2015-03-02 17:36:09

    domowa granola jest niezastąpiona!

    Twój komentarz
  • MagdaF MagdaF
    2015-03-02 16:42:21

    Czy czekoladę dodajemy po upieczeniu?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-02 17:14:12

      Jeśli chcemy żeby czekolada się nieco roztopiła to dodajemy ją z reszta składników do pieczenia, a jeżeli zależy nam, żeby wyczuwalne były kawałeczki czekolady, to oczywiście nie zapiekamy jej i dodajemy razem z rodzynkami na koniec. Dodałam informacje w przepisie. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Ana Ana
    2015-03-02 15:40:09

    Ja muszę przyznać, że jeszcze nigdy nie robiłam. Ale skoro to takie proste to jeszcze w tym tygodniu taką przygotuję. Dzięki.

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Granola domowa

Granola domowa

Przygotowanie: 10 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Opis

Pożywne śniadanie to podstawa. Koniecznie musisz być też smaczne i pełnowartościowe. U nas takim śniadaniem jest często domowa granola, podawana z mlekiem lub jogurtem i koniecznie świeżymi owocami. Ja jestem zwolennikiem wersji jogurtowej, moja córcia mlecznej.... a mąż woli na śniadanie jajecznice. ;) cóż robić, nic na siłę. ;) Jeśli jednak Wy jesteście we frakcji zdrowych, pożywnych, ale stosunkowo lekkich śniadaniach i jakimś cudem nie robiliście jeszcze domowej granoli (u nas rozpanoszyła się już dawno i wiem, że nie jesteśmy w tym odosobnieni), to koniecznie zmieńcie ten stan rzeczy. Nie warto pakować w siebie czegoś co ma w składzie np. syrop glukozowy, tłuszcz palmowy, zdecydowanie większa ilość cukru (na ogół oprócz syropu glukozowo-fruktozowego zaaplikowana jeszcze w 2-3 postaciach), substancje spulchniające, itd. Zwłaszcza, że wersją domową równie smaczną, ba nawet smaczniejszą, można cieszyć się błyskawicznie. Przygotowanie granoli, to w zasadzie wymieszanie i podpieczenie składników. ;) Także do dzieła. ;) 

Składniki

  • Granola:

    Ilość Składnik
    płatków owsianych
    30 g płatków kokosa (można zamienić na wiórki kokosowe)
    sezamu
    pestek słonecznika
    orzechów laskowych
    rodzynek
    orzechów włoskich
    migdałów
    migdałów w płatkach lub całych migdałów
    płynnego miodu
    cynamonu (opcjonalnie)
    posiekanej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
    stopionego masła

Sposób przygotowania

Rodzynki odstawiamy na razie na bok (w piekarniku za mocno by się przypiekły). Z czekoladą postępujemy następująco: Jeśli chcemy żeby się nieco roztopiła, to dodajemy ją z resztą składników do pieczenia, a jeżeli zależy nam, żeby w mleku/jogurcie wyczuwalne były kawałeczki czekolady, to oczywiście nie zapiekamy jej i dodajemy razem z rodzynkami do przestudzonej granoli. Wszystkie pozostałe składniki mieszamy ze sobą. 
Jeśli stwierdzicie, że trzeba dodać więcej miodu, żeby całość lepiej się skleiła, to zróbcie to na tym etapie. 

Wymieszane składniki wysypujemy na dużą blachę (używam tej z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do wypieków. Pieczemy w temperaturze 160 °C (piekę z termoobiegiem) ok. 20-25 minut na złoty kolor, w trakcie pieczenia najlepiej kilka razy zamieszać płatki, żeby dobrze przypiekły się również od spodu.

Gotową granole wyjmujemy z piekarnika, studzimy, mieszamy z rodzynkami i ewentualnie posiekaną czekoladą. 

Granole najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku, można nawet kilka tygodni. Podawać z mlekiem, jogurtem, owsianką, jak kto lubi. 

Smacznego :)